Wat is jouw geheim om gezond en gelukkig ouder te worden? Wat zijn je plannen na de C-crisis? En welke wijze raad heb je voor jongeren? Patty Knoops reageerde op onze Wifty vraagjes.

PATTY: “Ik ben inmiddels 63 jaar op deze aardbol. Alweer 15 jaar getrouwd (na een aantal ‘oefensessies’ met andere partners). Geen kinderen, wel een energieke hond, die ons in alle opzichten bezig weet te houden.

Een loopbaan met als rode draad arbeidsbemiddeling en werving en selectie, eerst in loondienst en vanaf 2000 als op zzp-basis (zelfstandig zonder personeel). Na vele jaren als recruiter bij verschillende grote profit-organisaties te hebben gewerkt kwam ik als sollicitatietrainer terecht bij gemeente Rotterdam, waar ik te maken kreeg met een heel andere kant van het arbeidsproces: mensen verloren hun baan, kwamen in de bijstand terecht en vooral de 50-plussers hadden moeite met het vinden van een nieuwe job. Juist omdat ik (zelf ook vijfig-plusser) aan de goede kant van het bureau zat, vond ik het niet meer dan logisch om iets terug te doen voor de 50-plus vrouwen die na het verlies van hun baan in deze situatie waren beland. Ik besloot een stichting op te richten om deze vrouwen een steuntje in de rug te geven. Dat deed ik samen met enkele betrokken vrijwilligers in de vorm van (gratis) workshops en trainingsprogramma’s. In de loop van de jaren hebben we op deze manier veel vrouwen weer kunnen enthousiasmeren en empoweren om hun zelfvertrouwen weer terug te vinden. In een aantal gevallen vonden deze vrouwen ook weer werk of nam men andere beslissingen, zoals het starten van een eigen bedrijf. Een mooie, leerzame en dankbare taak, die in maart 2020 na vijf jaar eindigde. Enerzijds werden de groepen kleiner (men vond makkelijker een job) en anderzijds kregen we te maken met een gezamenlijke nieuwe vijand: Corona, waardoor bijeenkomsten niet meer aan de orde waren. In principe hadden we ook het gevoel dat onze taak erop zat.

Op dit moment stort ik me vooral op cursussen/online workshops waar ik blij van word, na een periode van volledige rust. Het zit niet in mijn aard om lang stil te zitten, hoewel het goed was om de afgelopen maanden alles even op een laag pitje te zetten. Voor de Coronatijd was ik gemiddeld 50 uur per week bezig (af en toe een recruitmentklusje, los van de uren die nodig waren om de stichting draaiend te houden). Juist door de leegte die ontstond na het opheffen van de stichting kreeg ik weer ruimte om andere zaken waar ik voorheen geen tijd voor had (fotograferen, schrijven, tekenen, kortom, alles wat met creatie te maken heeft) op te pakken. Ik maak daar nu bewust tijd voor, los van het dagelijks uitgebreid wandelen met de hond. De natuur (ook wanneer het regent en stormt) geeft letterlijk ruimte in mijn hoofd.

Dat is dus mijn geheim om gezond en gelukkig ouder te worden. Veel buiten zijn, dingen doen die je altijd al eens wilde doen maar waar iedereen altijd lacherig op reageerde, jezelf verwennen met een fantastisch boek of een heerlijke Netflixserie (je hoeft niet altijd ‘aan’ te staan), bossen tulpen om me heen en bovenal: lachen om jezelf! Nog een advies: blijf je verwonderen, geluk zit vaak in hele kleine dingen.

Mijn plannen na de crisis zijn talrijk: ik ben me aan het verdiepen in nieuwe opties waarbij ik mijn vaardigheden in wil zetten om mensen te stimuleren het beste uit zichzelf te halen en ben aan het kijken wat ik kan doen om de stigma’s rondom vijftig- en zestig-plussers te doorbreken. Ik ervaar steeds weer nieuwe energie (mede door een bijna dagelijks yoga-lesje) en merk dat niets je in de weg hoeft te staan om dingen uit te proberen, los van wat andere mensen ervan denken. Wil je leren paaldansen? Doen! Theater maken? Waarom niet? Dat staat dus allemaal op mijn wish-list.

Wijze raad voor jongeren is een lastige, ik merk dat ik juist vaak wijze raad krijg van hen. 😉 Maar als ik toch iets van advies zou moeten geven: wees authentiek, wees blij met jezelf en ga ontdekken! Leer van andere culturen, andere zienswijzen en wees open-minded. Ga een poosje als vrijwilliger aan het werk, zoek een doel waar je hart een sprongetje van maakt. Je kunt er ontzettend veel van leren en je draagt je steentje bij aan een betere wereld.”

Wil jij ook reageren op onze Wify-vraagjes? Stuur een mail naar wifty@wifty.be met vermelding ‘Wifty vraagjes’.

📸 Foto’s: eigendom van Patty Knoop, gepubliceerd met haar toestemming.