Tijdens een weekje Parijs zo’n 2 jaar geleden logeerden we in het heerlijke L’Hotel, een 4 sterren boudoir hotel in Saint-Germain-des-Pres, vlakbij de kunstacademie.

Voordien bekend als Hôtel d’Alsace, bracht Oscar Wilde er in kamer 16 zijn laatste dagen door. Ook Marlon Brando, actrice en zangeres Mistinguett en schrijver Jorge Luis Borges verbleven regelmatig in het hotel. Borges was fan van Oscar Wilde, toen hij 9 was vertaalde hij Wilde’s ‘The Happy Prince’ in het Spaans en het was zijn droom om ook te sterven in het hotel waar Wilde gestorven was.

Deze verhalen + het interieur + de sfeer in het hotel deden me duizelen en dromen. Wat had ik hier graag in een hoekje in de bar gezeten om te luisteren naar alle verhalen en om te kijken naar alle illustere figuren die rond Wilde, Mistinguett en Borges hingen… Er hing een ingehouden seksuele spanning die dichters zo mooi kunnen beschrijven. Ik voelde me in een gewaagd parallel universum

Mijn verlangen en honger naar die suggestieve sfeer wordt binnenkort gestild:

D’Artagnan, de met musket van woorden gewapende dichter. Foto: Carmen De Vos.

Collega en vriendin Ineke Van Nieuwenhove organiseert op 7 juni een heus Poëziebordeel in het mooie Kasteel De Varens in Melle. Een sensuele nacht vol poëzie en plezier.

Het Poëziebordeel plaatst dichters, of beter gezegd, hun stoute alter ego’s, in het weelderige interieur van een bordeel en presenteert hen als courtisanes van het woord. In privé-lezingen geeft elke dichter van lichte zeden zijn of haar meest intieme delen – woorden – bloot in de schemerzone van gedempt licht, sofa’s en chaises longues. Intussen vermaakt een bohémien volkje van dansers, zangeressen en muzikanten de wachtende klanten. Kortom: performance art in een liederlijk totaalconcept. Poëzie gedrenkt in een wellustige avond.

Na de eerste proeverij op de Poëzienacht in Brugge gaan ze op 7 juni ‘all the way’ in een tot de verbeelding sprekend kasteel in het Gentse. Met zwoele muziek, verrassende acts, duivelse drankjes en hemelse poëzie. Een pre-midzomernachtdroom.

Dichters van lichte zeden in Gent zijn Lotte Dodion, Charlotte Van den Broeck, Lies Van Gasse, Jan Ducheyne, Inge Braeckman en Michaël Vandebril, onder het waakzame, wulpse oog van de Madame, Ineke Van Nieuwenhove.

20u Het Bordeel opent zijn deuren

21-0u De dichters stellen zich ten dienst

0-3u Meer zinderende zomernachtwarmte gedrenkt in de geur van bloesems, boezems & boogie.

Op vertoon van uw ticket ontvangt u aan de ingang 3 penningen, goed voor 3 privé-lezingen OF 3 drankmunten.

Wie zich opdoft en de Madame betovert met zijn of haar wulpse tenue, krijgt van haar een extra penning toegestoken!

WIE IS INEKE VAN NIEUWENHOVE?

De Madame van het Poëziebordeel. Foto: Carmen De Vos

Ineke (47) is journaliste, manager van het het Gentse fenomeen Kenji Minogue, organisator van Poëziebordeel, mama van 2 en vooral een topwijf! Ik vroeg haar naar haar passies en drijfveer:

“Ik werk mijn hele leven al als freelancer: in opdracht van andere mensen dus. Als chef redactie van het maandblad Goedele ontdekte ik dat ik heel blij word van connecting people en nieuw talent in de goede richting duwen.

Maar toen het tijdschrift stopte, dacht ik: wordt het niet tijd om een keer ook aan mezelf te denken? Om iets te doen wat volledig uit mijn buik en hart komt? Misschien heeft het te maken met het feit dat ik bijna Wifty ben, maar het goede moment was gekomen: ik heb ervaring, ik ken mijn talenten en heb tonnen levenslust. Richard Branson zei ooit: “Succesful people start before they’re ready” – Zo denk ik er ook over. Hoeveel mensen hoor je zeggen: “Ik wil wel iets anders maar ik ben er nog niet klaar voor.” Je bent nooit klaar voor whatever. Ik besloot dus om het roer om te gooien en enkel nog te doen waar ik helemaal achter sta en blij van word.

Zoals het Kenji Minoque management, zo tof om dat te zien uitgroeien. We zijn allemaal vrienden en dat maakt het nog plezanter. Kenji Minogue staat trouwens binnenkort op Pukkelpop.

Ook het Poëziebordeel is helemaal mijn dada: ik kan al mijn talenten combineren en het maakt me zo intens gelukkig.

Tijdens het maken van de special LUST voor Goedele kwam ik in contact met pornoregisseur Erika Lust en zag ik in haar film fantastische settings. Boudoir en bordeel sferen met duistere figuren. Bleek dat de setting echt was:  The Poetry Brothel. Een internationaal concept rond poëzie dat intussen filialen in meer dan acht landen heeft. Ik dacht meteen: dat wil ik doen in België! Ik heb dus nu de licentie voor Poëziebordeel in België. Ik ben de madame van het bordeel, ik ontvang de mensen. En ik ben streng en een beetje stout! Hahaha.

Mijn drijfveer? Plezier en verwondering geven aan mensen. Als je mensen kunt plezieren, beroeren en verwonderen, dan heb je toch een schoon leven?

Ja, mijn leven draait momenteel rond fun & verwondering. Ouder worden zie ik hierbij als een geschenk. Ik ben altijd al een gelukkig mens geweest, maar hoe ouder ik word, hoe contenter ik me voel. Zalig is dat.

En dat heeft ook te maken met een ander motto van me: don’t take life too serious. Je leeft maar één keer. Doe wat je wilt, vanuit het hart, wat anderen er ook van vinden. Denk je dat iemand echt over 100 jaar nog zal wakker liggen van wie jij was of wat je hebt gedaan? Dus: don’t take yourself too serious, don’t take life too serious!”

Voila, ik zou het niet beter kunnen zeggen! Bestel gauw tickets voor het Poëziebordeel in Gent en laat je beroeren en verwonderen!

TICKETS BESTELLEN:http://0fa6fb1f18e4.fikket.com/event/poeziebordeel-au-chateau

Foto’s: Carmen De Vos

www.facebook.com/poeziebordeel

www.l-hotel.com – L’Hotel – 13 Rue Des Beaux-Arts – Paris 75006