Iedereen een puppy op het werk. Wij kiezen voor aaicultuur in plaats van graaicultuur!

 

Iedereen een puppy op het werk!

De klashond Pino, een golden retriever van negen weken, die sinds kort tijdens de godsdienstles rondloopt in het Technisch Heilig Hartinstituut in Tessenderlo, heeft ons hart gestolen. Het hoog knuffelgehalte van puppy Pino zorgt ervoor dat de leerlingen empatischer worden, zorgzamer, communicatiever en liever. Ook de kinderen met sociale stoornissen en autisme. Schitterend initiatief! 

Onlangs had ik het er nog over met vriendinnen, over de hond van één van hen die de hele dag alleen thuis zat. Hoe triest. En ik vertelde het verhaal van mevrouw Leemans van Leemans Kredieten – wereldberoemd in Antwerpen met haar slogan: Lenen bij Mevrouw Leemans is lenen bij een vriendin.

82f691f43abdc1a358207cbc99c85d68Toen ik eind jaren ’90 een Flair reportage maakte bij haar op kantoor liepen daar ook een paar schattige honden rond. Misschien toevallig die dag, zou je denken? Maar nee, de medewerkers van mevrouw Leemans mochten hun hond mee naar het werk nemen. In een mand onder het bureau. Het was daar een gezellige bende, mevrouw Leemans was duidelijk een vriendin voor haar medewerkers.

Dat vond ik fantastisch toen. Want ik mag er niet aan denken hoeveel honden ganser dagen alleen thuis zitten. Vind ik niet kunnen. Een huisdier nemen en dat dan meer dan de helft van de tijd alleen laten. Of zo’n hond die alleen maar buitenkomt om zijn behoeften te doen. Neem me niet kwalijk, maar dat vind ik ook een vorm van dierenmishandeling.

Soit, we hadden het over honden op school en, waarom ook niet, op het werk. 

Dat het therapeutisch werkt is zeker. In sommige rusthuizen krijgen oudjes puppies of kittens uit asielen op schoot, om te knuffelen en te verzorgen, het haalt hen uit hun eenzaamheid. Je ziet ingedommelde vrouwen en mannen helemaal opleven en vertederd worden omdat ze terug iets hebben om voor te zorgen. Ook bij mensen met een depressie of mensen die heel ziek zijn doet het wonderen. En kinderen die therapie volgen en erg gespannen en gesloten zijn worden door de aanwezigheid van een hond gerustgesteld en gestimuleerd.

Single, lege nest syndroom, allemaal opgelost! ;-)

Het puppy effect. Zo’n knuffelhond raakt je in je kwetsbaarheid. Alle rancunes, stress, angsten, verdriet, frustraties verdwijnen bij het aanschouwen, knuffelen en verzorgen van een puppy of kitten. Iedereen, écht iedereen smelt. En er blijft alleen heel veel liefde en bezorgdheid over. Voor die schatjes, en wanneer gedeeld met anderen, ook voor elkaar. Mooi is dat. Bij uitbreiding zou iedereen zo’n therapiehond op het werk moeten hebben. Ook in de Wetstraat!

Minister Muyters, kan u puppies opnemen in uw beleid?

Iedereen een puppy op het werk. Wij kiezen voor aaicultuur in plaats van graaicultuur! ;-) 

helene@wifty.be
 puppy30f-1-webexternalworking-class-animals-are-ready-for-another-monday-morning-28-photos-28working-class-animals-are-ready-for-another-monday-morning-28-photos-5office_desk_puppy

 

1 Comments
  • Imme

    Beantwoord

    Wat een heel fijn idee. Veel mensen schaffen een huisdier aan zonder op voorhand goed na te denken over de gevolgen. Een huisdier is absoluut een meerwaarde voor een gezin, maar je moet je realiseren dat verzorging ook tijd en geld kost.

Leave a Comment