TerdX-Women-9156

Wifty’s menopauzeconsulente Leen Steyaert over libido en seks in de middenleeftijd:

Liefste Wifties en Mifties,

Dat je libido vermindert met het ouder worden, is een hardnekkige mythe. Als mensen zeggen dat hun libido na een bepaalde leeftijd verminderd is of helemaal verdwenen, wil dat zeggen dat het geremd wordt. Door stress, door angsten, door ergernis, woede, spanningen in de relatie of op het werk. Veel seksuele problemen van veertigers en vijftigers of ouder hebben geen lichamelijke oorzaak. Je geluk, ook je seksuele geluk en voldoening, ligt echter in je eigen handen. Volgens de taoïstische visie is iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen seksualiteit. Uiteraard ben je niet alleen: ook je partner is belangrijk.

Veel mannen en vrouwen ontdekken pas na hun vijftigste hoe belangrijk lichamelijk contact en nabijheid is, en hoe heerlijk erotiek kan zijn. Veel mensen beginnen rond die leeftijd ook een tweede relatie, met een vernieuwd erotisch leven met veel seksuele activiteit in veel verschillende vormen. Seksualiteit en erotiek verminderen niet na de menopauze, wat men je ook wijsmaakt. Veel vrouwen in de middenleeftijd zijn op het toppunt van hun kunnen, omdat ze lichamelijk tot volle rijpheid zijn gekomen. Maar ook mannen kijken anders aan tegen seksualiteit: waar ze nog niet zo lang geleden met een adelaarsblik naar alle jonge meisjes keken en slechts dachten in termen van veroveren en presteren, hebben ze na hun vijftigste een meer voelbare interesse voor menselijk contact, voor het huid-tegen-huidgevoel. Hun seksleven is meer een behaaglijke ontdekkingsreis dan een veroveringstocht geworden, met nieuwe gevoeligheden, meer emotie en meer erotiek. Voor vrouwen die een lange periode van stress bij het opvoeden van jonge kinderen achter de rug hebben, al dan niet gecombineerd met een drukke job, is de leeftijd van veertig tot vijfenveertig vaak het einde van een lange tijd waarin de partner vaak ‘vanavond niet schat, ik ben moe’ te horen kreeg.

Bij gezonde, gelukkige mensen stroomt het erotisch verlangen, het libido, constant, ongeacht hoe oud je bent. Op onze seksuele lusten staat geen pensioenleeftijd. Jammer genoeg zien we dat het seksleven van veel (echt)paren na twintig jaar naar een absoluut dieptepunt is gezakt of herleid is tot een monotone coïtale activiteit zonder gevoel of fantasie en erotiek. Als er te veel stress, ergernis en spanning in een relatie is, overheerst op de duur het verdedigingsmechanisme en dat zet een rem op het libido. Dat is ook een van de redenen waarom bij veel stellen de seks weer beter gaat in de middenleeftijd: veel stressfactoren vallen weg. Je gaat meer afstand nemen, relativeren, genieten van seks. Dit is de periode waarin je seks kunt herontdekken als een vorm van genieten, in plaats van iets waarbij je moet presteren of je lust moet bevredigen.

Het cliché wil dat mannen seks en vrouwen intimiteit willen. In de tao wordt dit vertaald in yin en yang: zoals je wellicht al weet, komt de vrouwelijke energie vooral overeen met de yin-energie. Op die manier vindt de vrouwelijke seksualiteit haar oorsprong meer in de diepte dan de mannelijke seksualiteit. Dit is letterlijk zo: de vrouwelijke seksuele organen liggen dieper in het lichaam, maar ook figuurlijk: in haar seksuele beleving is de vrouw meer gericht op het innerlijke, op het gevoel, op het zachte. Seksualiteit waarin de nadruk op yang ligt is oppervlakkig, kortstondig, dringt naar buiten, is meer op een climax gericht, is opwindend en heet. Yin-seksualiteit is gevoelig, rustig, laat diepgang en traagheid toe. De ademhaling blijft zacht en kalm. Beide zijn nodig en kunnen afwisselend voorkomen, maar het is mooi als de yinkracht de yangkracht in toom kan houden en er een evenwicht ontstaat.

De ontdekkingsreis van de erotiek is in elk levensseizoen anders. Tijdens je puberteit zet je je eerste seksuele stappen, dan is het één grote ontdekking. Seksualiteit in de volwassenheid is anders. De kwaliteit van de erotiek van veertigers, vijftigers en zestigers is beter. Strelen en aanrakingen vragen langzaamheid. De snelle opwinding van vroeger gaat langzaam maar zeker tot het verleden behoren en maakt plaats voor intimiteit en aandacht. Erotiek en sensualiteit hebben veel te maken met intimiteit en innigheid. Met je kwetsbaar durven opstellen voor de persoonlijke intieme binnenzijde van de ander. Dat vraagt geborgenheid en beschutting. Hoe ouder je wordt, hoe trager alles verloopt, maar vertraging is altijd een waarborg voor kwaliteit. Met de toenemende leeftijd vertraagt ook de ‘reislust’ op de ontdekkingsreis: de opwindingsfase duurt langer. Het is ook goed dat je daar als partners met gevoeligheid, relativeringsvermogen en humor mee omgaat, ook in je seksleven. Kortom: vrijen is geen kwestie meer van prestatie, maar van overgave en inspiratie en van samen rustig genieten, net zoals je in deze periode ook de tijd en kansen hebt om van alle andere dingen in het leven te genieten. Je behoort tot een generatie die als een van de eerste echt kan genieten van een lange mooie tijd na de vijftig.

Dat genieten kan pas als je je lichaam goed verzorgt en een goede lichamelijke conditie hebt met veel beweging en gezonde voeding. Het omgekeerde geldt ook: een goede seksuele relatie houdt je langer gezond en vitaal. Koppels die de gewoonte hebben elkaar vaak aan te raken en altijd hand in hand wandelen, zijn gezonder, gelukkiger en minder vatbaar voor infecties en kwaadaardige aandoeningen dan koppels die dat niet doen. Ook regelmatige orgasmen dragen bij tot een langer en gelukkiger leven. Bij elk orgasme komt er een explosie van lymfocyten (T-cellen) vrij, cellen die als doel hebben kwaadaardige cellen op te ruimen.

Ook aandacht besteden aan elegante kleding is een manier om jezelf te verzorgen. Het is een kwestie van respect voor jezelf én voor je partner.

Dus genieten is de boodschap!

Veel liefs,

Leen