Veel vrouwen – en vooral vanaf 45/50 jaar –  hebben last van slapeloze nachten. Er maalt te veel in ons hoofd. Piekeren vooral. Job, relatie, kinderen, misschien al kleinkinderen, seks, seksualiteit, doodsangst…

Iedereen heeft een favoriete slaaphouding. Maar het wil zelden lukken op slapeloze momenten. Gedurende zulke nuits blanches helpt het ook niet veel om aan heerlijke wandelingen langs de zee te denken.

Wakker liggen met gesloten ogen, dat is het. Want ogen openhouden in een donkere kamer heeft geen zin, toch? 

Sudoku’sn opnieuw verder lezen, kruiswoordraadsels, opstaan,… om dan toch ergens in slaap te sukkelen en om 7u uit een diepe slaap gehaald te worden.

Enkele cijfers rond slapeloosheid
1 op 3 Belgen heeft slaapproblemen.
Gevolgen? Slaperigheid overdag, vermoeidheid of neerslachtigheid, prikkelbaarheid, hoofdpijn, concentratieproblemen, minder emotionele weerstand en verminderde prestaties op het werk of op studievlak.

1 op 10 Belgen slikt bijna dagelijks slaapmiddelen!
Gevolgen? Kans tot verslaving, haperend geheugen, loom gevoel overdag, droge mond of verminderde reactiesnelheid,… het zijn maar enkele klassieke neveneffecten van slaappillen.

In 6 op 10 gevallen zijn stress, spanning en zorgen de oorzaak van slapeloosheid.
De beste oplossing is dan ook stress aanpakken. Het rustiger aan doen en een natuurlijk rustgevend middel kunnen hierbij een uitstekende hulp bieden.

Natuurlijke slaapmiddelen
Het grote voordeel van natuurlijke slaapmiddelen is dat je geniet van de heilzame werking van kruiden, zonder dat je er afhankelijk van wordt.

Onze oma’s wisten dat een kruidenthee hielp. Een kruidenthee op basis van tijm, valeriaan, citroenmelisse, kamille, lavendel, salie of sint-janskruid voor het slapen gaan, kan helpen. Op voorwaarde dat je er amper suiker doorroert. Anders houdt die sugar boost je uit je slaap.

Er bestaan ook kruidentabletten. De Dormeasan tabletten bevatten valeriaan, passiflora, hop, haver en citroenmelisse, vijf kruiden met een rustgevende werking bij slapeloosheid. Je zal vlotter inslapen en beter doorslapen. Op die manier blijft het natuurlijke slaapproces intact en ben je ’s ochtends weer fris en monter.

Er is Dormeasan Forte, een geconcentreerde tablet op basis van dezelfde kruiden, maar een hogere hoeveelheid passiflora en valeriaan. Passiflora zorgt voor meer ontspanning vooraleer je inslaapt, terwijl de hogere dosis valeriaan ervoor zorgt dat je sneller in slaap valt. Er wordt evenwel aangeraden om steeds met de minder sterke variant te beginnen. Als deze tabletten geen effect hebben, omdat je minder sterk op de ingrediënten reageert of je slaapprobleem al te ver gevorderd is, kan je overschakelen op Dormesean Forte. Deze sterkere variant is tevens geschikt voor kortstondig stresserende periodes en bij traumatische ervaringen.

Hoeveel slaap heb je nodig?
De een doet het met vier uur per nacht. Een ander met zes uur. Nog een ander kan niet zonder zeven uur per nacht.

Een gemiddelde volwassene heeft voldoende aan zes tot acht uur slaap. Toch verschilt de slaapbehoefte van mens tot mens. Er zijn kortslapers en langslapers. De kortslapers maken evenveel fases van diepe slaap door als de langslapers. Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat zij efficiënter slapen.
Nog meer informatie op A.Vogel blog.

Met inspirerende informatie – feiten en fabels komen ook uitgebreid aan bod – en veel praktische tips om lekker te slapen en fit weer op te staan.
Tips die je een telkens een week lang kunt uittesten. Zo leer je stapsgewijs lekker slapen!

 

Free photo: by Sylvie Tittel on Unsplash