Sterke botten zijn het begin en einde van àlles. En neen, we hebben het niet over de laatste nieuwe laarzentrend.

We zijn tegenwoordig massaal bezig met onze gezondheid. Nieuwe inzichten van de wetenschap leren ons regelmatig over wat we wel en niet zouden moeten doen om de kans op een goede gezondheid te vergroten.

Patiënt: “Dokter, hoe word ik het best oud?”
Arts: ‘Niet vallen!’

We kunnen er om lachen. Maar het is wel zo. Hoe ouder, hoe plezanter … tot we vallen en de breuk gecompliceerd is omdat onze botten ook steeds brozer worden. Zet alles op alles om – zeker vanaf 50+ –  je botten zo lang mogelijk in topcondite te houden.

HOE DOE JE DAT? MET EEN ALL-IN PAKKET VAN: 

 • een positieve mindset
 • minstens 10 tot 25 minuten bewegen per dag. Guy Swinnen -Scabs: ”s Ochtends tien minuutjes wandelen is als een kopje koffie.’ Zuurstof in je longen, hoofd vrij en je kunt de dag starten.  Op tegekkewandelingen.be vind je voldoende inspiratie.
 • wandelen, dansen, lachen,..
 • voedingssupplementen nemen die het verschil maken
 • food (véél groene groenten, die bevatten veel calcium)

Ondersteun deze goede basisgewoontes met een extra voedingssupplement met vitamine K2 zoals bijvoorbeeld MenaQ7. De tot voor kort ‘vergeten’ vitamine K2 komt maar in weinig voedingsmiddelen voor. In lage doseringen zit het wel in bepaalde (gefermenteerde) zuivelproducten zoals kaas en yoghurt.Vitamine K2 speelt een rol bij de botaanmaak en is belangrijk voor het behoud van sterke botten.

Onderzoekers in Maastricht zijn ervan overtuigd dat vitamine K2 een belangrijke bijdrage kan leveren aan onze gezondheid. Onze focus in dit artikel ligt op het belang van vitamine K2 voor het behoud van sterke botten.

WAT IS EN WAT DOET DEZE VITAMINE K2?

Vitamine K is een in vet oplosbare vitamine die een belangrijke rol speelt bij het behoud van sterke botten en betrokken is bij de bloedstolling.

De vitamine K groep bestaat uit vitamine K1, K2 en K3:

 • Vitamine K1 (fytomenadion, fylloquinon, fytonadion) komt met name voor in groene groenten en is meer betrokken bij de bloedstolling. Vitamine K1 wordt slecht uit de voeding opgenomen;
 • Vitamine K2 (menaquinonen) wordt geproduceerd door bepaalde bacteriën en komt in beperkte mate voor in vlees, (gefermenteerde) zuivel en eieren. Menaquinonen zijn voornamelijk belangrijk voor de botstofwisseling. Er zijn verschillende vormen van menaquinonen: MK-4 tot MK-14. Menaquinon-7 (MK-7) is de best opneembare en meest actieve vorm van vitamine K2, die het langst in het lichaam blijft [1];
 • Vitamine K3 (menadion) is een synthetische (pro)vitamine K en komt niet in voeding(ssupplementen) voor.

 

 STERKE BOTTEN

Ons lichaam heeft onder andere ook vitamine D nodig om sterke botten te behouden. Bovendien is vitamine D ook belangrijk voor het behoud van de spierkracht, wat erg belangrijk is om vallen bij ouderen te voorkomen. Vitamine D3 is de best werkzame vorm van vitamine D.

Vitamine D en K zijn samen belangrijk voor het behoud van gezonde, sterke botten. Zo zorgt vitamine D ervoor dat calcium uit de voeding goed wordt opgenomen en vitamine K is verantwoordelijk voor het opslaan van calcium in de botten.

Wanneer vitamine K2 en D3 samen gebruikt worden, zorgt dit voor een zes tot acht keer betere opname van vitamine K2 in het lichaam. Bovendien blijven zowel vitamine D3 als vitamine K2 samen veel langer in het lichaam actief.

MenaQ7 Forte bevat vitamine K2 én vitamine D3.

 

BALANS IN BOTOPBOUW EN –AFBRAAK

Elke dag groeit de hoeveelheid bot in ons lichaam en elke dag wordt er botweefsel afgebroken, een natuurlijk proces, al is die groei en afbraak niet stabiel. Voor ons dertigste levensjaar groeit er meer botweefsel dan er wordt afgebroken. Daarna draait dit zich om, er wordt nu meer bot afgebroken dan er aangemaakt wordt. Hoewel er dus nog steeds nieuw bot bijkomt, gaat de afbraak sneller en neemt de botdichtheid af. Bij vrouwen in en na de overgang zorgt de afname van oestrogeen voor een nóg snellere botafbraak.

 

FACTOREN VOOR VERSNELDE BOTAFBRAAK

 • Voedingstekorten (eenzijdige voeding, te weinig voeding, onvolwaardige voeding)
 • Weinig blootstelling aan zonlicht/lage vitamine D status
 • Erfelijke factoren
 • Roken, overmatig alcoholgebruik en/of drugsgebruik
 • Te weinig lichaamsbeweging
 • Te laag lichaamsgewicht.

 

MenaQ7 Forte 180 mcg 30

 

 

AANBEVOLEN DOSIS:

MenaQ7 Forte bevat 180 microgram vitamine K2 in de vorm van menaquinon-7 en 5 microgram vitamine D3 per vegetarische capsule. Het aanbevolen gebruik is 1 x per dag 1 capsule.

Omdat vitamine K en D vetoplosbaar zijn, wordt aanbevolen deze bij of direct na een warme maaltijd in te nemen. Door het aanwezige vet in de maaltijd worden vetoplosbare vitamines beter opgenomen.

Meer info over MenaQ7 en andere producten vind je HIER 

 

 

Bronnen

 1. Schurgers,L.J., K.J. Teunissen, et al., Vitamin K-containing dietary supplements: comparison of synthetic vitamin K1 and natto-derived menaquinone-7. Blood, 2007.

In samenwerking met Springfield NutraCeuticals

Free photo bij hoofdartkel: by Owen Beard @ Unsplash