Praten niet toegelaten, gewoon genieten a.u.b..

Herkennen jullie dit gevoel, verlangen naar stilte? Geen absolute stilte, wel weg met alle geluiden gemaakt door mensen?

Het overvalt ons steeds vaker, vooral als we tussen een bende mensen zitten die allemaal hun verhaal doen en niets zinnigs vertellen.

Want zoveel is zeker, bijna alle +/- 7.640.125.878 (op dit moment, op worldometers.info kan je het bevolkingsaantal zien stijgen per seconde) mensen op aarde ventileren graag hun eigen mening. Van klein naar groot. Over zowat alles. En natuurlijk heeft niet iedereen het bij het rechte eind. Wat het rechte eind dan ook moge zijn.

Er valt ons ook een nieuwe communicatietrend op: ROEPEN tegen elkaar.

Zeker tijdens de vakantie, op een terrasje in de schaduw, tijdens een wandeling, op het strand…  Er wordt geroepen, want blijkbaar is dat een uiting van tevredenheid. Niet gewoon praten met respect voor je omgeving. Neen, roepen maar.

Dat roepen gaat meestal over niets en opvallend veel over het werk (dat is toch het eerste wat je thuis laat als je op vakantie bent?).

Help! We dromen over een strand met een bord naast het bord ‘Zwemmen toegelaten’ met de boodschap: ‘Praten niet toegelaten, gewoon genieten aub’.

Want wat is dat toch met al dat geroep? Kunnen we echt niet zuiniger met woorden zijn?

En beter nadenken over wat we zeggen in plaats van te orakelen en te lullen in het openbaar? En waar is die decibelmeter als je hem nodig hebt? ;-)

Een paar dagen geleden zaten we op een terras naar de zonsondergang te kijken. Iets verder een tafeltje met luidruchtige Nederlanders. Ze zaten bijna bij elkaar op schoot en toch riepen ze tegen elkaar. Over chips en cola en kinderen die te dik werden. En dat bleef maar doorgaan, terwijl de zon van schaamte felrood in de zee zakte.

Heeft dat misschien te maken met het feit dat iedereen overal met zijn smartphone bezig is? En dat je wel moet roepen om aandacht te krijgen? Zijn mensen bang voor stilte wegens te confronterend? En overroepen ze elkaar omdat ze half doof zijn van al die headphones en ‘oortjes’?

Opvallend ook is dat iedereen het over gisteren en morgen en ginder en daar heeft, bijzonder weinig mensen die in het moment, in het NU leven. Zo zonde…

Wij sparen alvast onze mijn stem vandaag, wegens te warm.

Sssstttttt, keep it quiet! ;-)

0 Comments

Leave a Comment