Wij zijn al jaren die-hard fan van creative consultant & styliste Linda Van Waesberge, een zalige vrouw met een eigenzinnige stijl. Ze maakt vrouwen van alle leeftijden mooier én ze houdt van Wifty. Linda is zelf 60+ maar voor ons blijft ze ‘meisje Linda’. Voor Fokus online schreef ze een stukje over die 50 plussers, dat 50 worden allerminst betekent dat je plots in een ander hokje hoort. 

Een paar jaar geleden kregen een paar frisse jonge vrouwen van 50-plus het op hun heupen door de hardnekkige perceptie dat het getal 50 voor een heel ander soort post in hun brievenbus zorgde. Dat schoot duidelijk in het verkeerde keelgat, terecht.

Het is toch absurd om vanaf je vijftigste plots folders en reclame voor uitvaartdiensten, voor zorg om nabestaanden, seniorentrips… te krijgen? Absurd, want mensen van boven de vijftig, zestig en meer zijn vaak nog heel hard aan het werk en denken allerminst aan ontspannen met gelijkgestemde vermoeide senioren. Enkele vrouwen hebben zich toen verenigd onder het platform Wifty.be voor en door vrouwen van vijftig en ouder, en bewijzen dagelijks dat vijftig worden allerminst betekent dat je plots in een ander hokje hoort.

Vermijd de zetel
Zelf ben ik intussen 60-plusser en krijg dikwijls de commentaar dat ik er veel jonger uitzie. Dan zeg ik: ‘Ik heb geen tijd om oud te worden’. Eigenlijk klopt dat ook. Tegen mijn ouders zeg ik ook altijd dat blijven bewegen belangrijk is. In een zetel gaan zitten heeft weinig zin. Hoe moeilijk het leven ook kan zijn, veerkracht en levensvreugde is het beste recept voor een jonge geest en lichaam. Daar moet je zelf voor zorgen, met kleine dingen. De grote kunnen we meestal toch niet zelf sturen.

Voel je mooi
Ik krijg daarbij ook vaak de vraag: ‘Wat moet ik doen om er goed uit te zien?’ of ‘Welke kleren kan ik dragen zonder er belachelijk uit te zien?’ Dan is mijn antwoord altijd: ‘Trek je niets aan van trends, maar volg je gevoel. Draag waar je goed mee staat en waar je jezelf mooi in voelt.’ Te korte rokjes zijn meestal geen goed idee vanaf een bepaalde leeftijd, maar er zijn uitzonderingen. Ik ken oudere vrouwen die gruwen van rokken onder de knie en heel goed staan met een kortere jurk. Je decolleté begint misschien ook wat te rimpelen, toch kan een decolleté soms heel mooi staan.

Let op voor overdrijving
De algemene regel geldt voor iedereen: overschrijd de grens van vulgariteit niet. Maar waar ligt de grens? Kijk eens objectief in de spiegel en je merkt het vanzelf. Nog belangrijk: probeer er vooral niet jonger uit te zien want dat werkt averechts! Een goede kapper, een eigen stijl, mooie schoenen daarentegen, werken altijd. En natuurlijk is het belangrijk gezond te eten en je lichaam goed te verzorgen. Crèmes zijn belangrijk en helpen, net als goede make-up. Hier ook weer opletten voor overdrijven: hoe zwaarder de make-up hoe ouder je lijkt. Hou het fris en gezond.

Gelegenheden in overvloed
Als je nieuwe kleren koopt, kies dan voor een winkel waar je goed advies krijgt, op maat van je smaak en budget. Vermijdt impulsaankopen (online) waar je financieel en vestimentair waarschijnlijk toch niet beter van wordt. Laat je niets aanpraten en volg je instinct. Mest de kleerkast uit en hou alleen over waar je je goed in voelt, selecteer je accessoires en juwelen en draag ze ook! Je hoeft echt niet te wachten ‘op een gelegenheid’ om je mooie armband of ring te dragen. Alleen, zoals altijd, doseren! Less is more. Zo kun je nog vijftig jaar verder.

Bron: www.fokus-online.be
helene@wifty.be