Supermodel Cindy Crawford viert op 20 februari haar 50ste verjaardag. Eindelijk Wifty!

Na 30 jaar voor de camera lijkt het erop dat Cindy Crawford haar stilettos aan de kapstok hangt. “Ik zal zeker nog 10 jaar poseren voor foto’s, maar niet meer als model.” zei Cindy onlangs in een interview. De modewereld reageerde geschokt, net nu oudere modellen hotter dan hot zijn!

Dus moest Cindy uitleg geven: “Mijn kinderen vragen elk jaar wanneer ik op pensioen ga. Het is een running joke in onze familie. Maar elk jaar krijg ik leuke voorstellen die ik niet kan weigeren. Terwijl ik echt graag meer tijd zou willen maken voor mijn familie en vrienden. OK, ik maak geen definitieve uitspraak. Of ik dan wel of niet als model aan de slag blijf? Never say never…”

Cindy Crawford is populair. Ze was hét gezicht van de jaren ’80. IT-girl avant la lettre. Net zoals Suzy parker in de jaren ’50, Twiggy in de jaren ’60 en Cheryl Tiegs in de jaren ’70. Maar Cindy was veel meer dan een mooi gezichtje, ze stond op meer dan 600 covers en werd het eerste supermodel ooit.

Voor verschillende redenen blijft Cindy Crawford onze favoriet:

1. Cindy Crawford is een all-American girl maar als brunette met bruine ogen slaagde ze erin om internationaal door te breken. “In Italië denken ze dat ik Italiaans ben, in Zuid-Amerika ben ik een Latin girl en in Griekenland vragen ze me altijd: “Ben je Grieks?” lacht Cindy. 

2. Haar beroemde schoonheidsvlek bovenop haar lip, je kan haar moeilijk voorstellen zonder. En toch was het niet vanzelfsprekend om die vlek te behouden. In de begindagen van haar carrière werd de vlek vakkundig weggewerkt met airbrush (Photoshop bestond toen nog niet). Maar Crawford weigerde de vlek te laten weghalen. Die kleine imperfectie maakte dat ook vrouwen haar prachtig vonden. Op school kreeg ze vaak te horen: “Hey Crawford, er zit chocolade op je gezicht!” Maar haar moeder zei altijd: “Je weet hoe je moedervlek eruit ziet, maar je weet niet hoe jet litteken er gaat uitzien!” De vlek bleef en het werd haar handelsmerk.

3. Cindy was een goede studente en werd een straffe zakenvrouw. Ze zorgde er zelf voor dat ze naast supermodel ook een merk werd. Crawford maakte deals met Revlon, Pepsi en Omega, werd een TV persoonlijkheid en bracht eigen producten op de markt. Ze werkt aan een dramareeks en bracht vorig jaar een boek uit naar aanleiding van haar 50ste verjaardag.

4. Cindy zat in een wereldje waar uitspattingen regel waren maar toch slaagde ze erin om uit de roddelbladen te blijven, in tegenstelling tot sommige van haar collega’s die aan de drugs zaten, elkaar de haren uittrokken en met foute mannen omgingen. “Ik heb soms spijt dat ik niet wilder was” reageert Cindy “Ik was erg gefocust op mijn werk en ik had een grote verantwoordelijkheidszin. Ik was diegene die stilletjes in een hoekje zat met een boek…” Tuurlijk was er genoeg glamour in haar leven. In 1991 trouwde ze met Richard Gere. Oh yeah! Het huwelijk bleef niet duren maar ze waren vier jaar lang zowat het meest sexy koppel op aarde! In 1998 trouwde Cindy met zakenman Rande Gerber, met wie ze twee kinderen heeft, Kaia (14) en Presley (16). Je vraagt je af wat daar zo glamoureus aan is? Wel, Rande is de beste vriend van George Clooney. Oh yeah, oh yeah! ;-)

Links Crawford tijdens een shoot voor de Amerikaanse Vogue in 1988. Rechts: dochter Kaia in de Italiaanse Vogue.

Links Crawford tijdens een shoot voor de Amerikaanse Vogue in 1988. Rechts: dochter Kaia in de Italiaanse Vogue.

5. En natuurlijk omdat Cindy zo mooi ouder wordt. “Mijn geheim is dat er geen geheim is” fluistert Cindy. “Gewoon de dingen doen waarvan je weet dat ze goed voor je zijn. Niet roken, genoeg slapen, veel water drinken en uitzoeken wat je gelukkig maakt.” En ze heeft gevoel voor humor. “Geef mijn haar en benen terug!” grapt ze naar haar dochter Kaia die als twee druppels water op haar moeder lijkt. Met die mooie benen loopt Kaia in haar voetsporen, op haar 13de kreeg ze al een contract bij IMG models.

 

Wifty Birthday Cindy!

condycrawford-book-cover-xlargeScreen Shot 2016-02-19 at 11.18.08Screen Shot 2016-02-19 at 11.17.15Screen Shot 2016-02-19 at 11.19.57Richard-Gere-and-Cindy-Crawford

 Cindy Crawford, september 2015 New York - Picture by: Elder Ordonez/INFphoto.com

Cindy Crawford, september 2015 New York – Picture by: Elder Ordonez/INFphoto.com

Om die 50 ste verjaardag te vieren verscheen in september 2015 een boek met 150 foto’s uit haar carrière met nooit eerder gepubliceerde foto’s uit haar persoonlijk archief met begeleidende tekst over haar professionele en persoonlijke evolutie.

 
helene@wifty.be – Bron: bio. + Rhapsody Magazine + Telegraph