Tender is the night

Ik beken, ik hou van de nacht. Ik was in mijn jonge jaren (zo tot mijn 44 ;-) dan ook een echte nachtraaf. Met een voorliefde voor clubbing. Techno was mijn favoriete dansmuziek. Techno specialist en organisator Peter Decuypere van oa I Love Techno en Fuse werd dan ook een goeie vriend en met de jongens van Tomorrowland heb ik nog samengewerkt tijdens ‘Antwerp is Burning’ – de voorloper van Tomorrowland. Ik kon mijn leven echt niet voorstellen zonder die parallelle wereld ‘s nachts.

No one looks back on their life and remembers the nights they got plenty of sleep.

Alles is zo anders als het donker is. Ik vind mensen vaak veel leuker ‘s nachts. Authentieker. Met de meeste bizarre, boeiende gesprekken tot gevolg. Eindeloos filosoferen en naar de sterren kijken. Zelfs muziek klinkt anders en beter ‘s nachts.
Mijn beste ideeën noteer ik rond het uur van de wolf, omdat ik me beter kan focussen, de wereld slaapt en er is ruimte voor andere dingen. Ook voor de leukste feestjes. Dansen tot de zon opkomt. In Ibiza op het strand of in Antwerpen in een graansilo met zicht op de Schelde… Mooi.

Toen mijn vader plots overleed (rond mijn 44), kreeg de nacht een andere betekenis, een rouwplaats met minder leuke belevingen zoals slapeloosheid, angsten en verdriet. Hoe bevrijdend was toen elke ochtend dat eerste streepje licht en lucht. Het duurde lang voor de nacht weer zacht werd…

En de nacht werd véél zachter, geen clubbing meer. Gedaan met in het midden van de dansvloer te staan, lees in het middelpunt van de belangstelling. Ik werd veel bescheidener en bewuster, en onder de indruk van de kracht van emoties genoot ik nog meer van de nacht, alleen of samen met mijn geliefde: de volle maan, sterren en planeten, de bosuil die ‘s nachts van zich laat horen, glimwormen en zeevonkjes, de diepblauwe oceaan, van krekels en dauw, en vooral van de stilte van de nacht, waar de natuur écht natuur kan zijn, gerust gelaten door de mensen.

Vorige nacht was een pracht exemplaar. Vanop ons terras werden we verwend met een spektakel onweer boven de zee. Het was zwoel buiten en onderweg naar een zomerse strandparty voor 26 jaar Surfers Paradise, kropen handenvol slakken met hun huisjes over het wandelpad. Uit de struiken gedonderd.
Op een mix van Afrobeat, jazz en 1970’s funk dansten een bende blije mensen met een hoog surf gehalte het onweer naar huis. Nichtje Charlotte en haar vriendin content met de aandacht van de juiste jongens en wij blij met zoveel good vibrations.

imagesEen paar uur later slenterden we blootsvoets naar huis door de pikzwarte nacht. De slakken hingen terug aan de struiken en toen het begon te regenen sprongen er kikkers voor onze voeten.

Hoe sprookjesachtig kan de nacht zijn…

 

 

Peter Decuypere doceert ‘Cross Media Management’ aan de Karel de Grote-Hogeschool – http://www.kdg.be/opleidingen/cross-media-management   – Check ook www.omerta.be

www.surfersparadise.be

www.debandkoffie.nl

 

1 Comments
  • Oscar

    Beantwoord

    FS Fitzgerald: “It’s one of those strange, precious and all too transitory moments when everything in one’s life seems to be going well.” 


Leave a Comment