How The Beatles changed the world.

Op 5 juni 1964, vandaag 54 jaar geleden, zetten The Beatles voor de eerste en enige keer als band voet op Nederlandse bodem. Prima excuus om de documentaire How the Beatles changed the world te bekijken.

Afzonderlijk kwamen de heren daarna nog wel regelmatig even aanwippen. Waarbij het opvallendste staatsiebezoek werd gepleegd door John Lennon en Yoko Ono, toen ze in maart 1969 hun fameuze Bed-in in de presidentiële suite van het Amsterdamse Hiltonhotel belegden.

Een gigantische impact op ons verdere leven

Maar als band hebben ze het bij 1 optredentje gehouden: het inmiddels door de tijdgeest tot legendarisch uitgeroepen veilinghalconcert in Blokker, op 6 juni 1964. Het is opvallend hoe groot dat ene optreden in ons collectieve geheugen is geworden. Omdat het besef over de gigantische impact van the Beatles op ons verdere leven tot bijna nul is gereduceerd. Ten onrechte. Dat zul je met me eens zijn na het zien van de indrukwekkende documentaire How the Beatles changed the worldhebt bekeken. Deze documentaire staat voor je klaar op Netflix (where else?).

‘Herinneringen kwamen terug, en ze kregen een andere, intensere dimensie.’

Wat het kijken tot een heel speciale ervaring maakt is dit: je ziet en hoort een tijdperk terug die je als jong mensje zelf hebt meegemaakt. Maar dit keer kijk je met de ogen van een volwassen 50méér mens. En verdomd als het niet waar is, het veranderde mijn perceptie van die tijd. Herinneringen kwamen terug, en ze kregen een andere, intensere dimensie. Alsof je in een tijdmachine stapt om iets opnieuw te kunnen beleven. Fascinerend!

Met dank aan: Willem Schouten op Mannenzaken.news

 

0 Comments

Leave a Comment