Dit weekend las ik op Facebook de volgende aangrijpende status van vriendin Tine uit Gent:

“De wereld valt binnen in mijn huis.
Mijn lieve buurvrouw vindt een halfnaakte vrouw beneden in de traphal, we brengen ze samen naar boven. Ik bied haar thee en eten aan. Is ze in shock, is ze verkracht…? Verwarring en wanhoop in haar prachtige ogen…weinig woorden… in ieder geval is ze moederziel alleen…waarschijnlijk doolt ze al dagen/weken rond…
Nu is ze vertrokken met de 100.
Ik kom opnieuw tot het volle besef welk afgeschermd luxeleven ik hier leid en dat ik veel geluk heb gehad om hier geboren te zijn. Ik ben dankbaar voor alles… werkelijk alles.
Lieve Flore uit Congo, jouw liefdevolle, warme ogen zal ik nooit vergeten…”

Ik mail Tine om haar een hart onder de riem te steken, we praten wat over en weer en zijn samen onder de indruk van haar ervaring die ochtend. Schrijnend hoeveel mensen er in vreselijke omstandigheden overleven. En samen beseffen we heel intens hoe goed we het hebben, hoe dankbaar we moeten zijn…

We horen dat Flore even in het ziekenhuis zal moeten blijven, ze blijkt zwanger te zijn. Er zijn geen breuken vastgesgesteld. Deze jonge vrouw is voor even in goede handen….

Of hoe zo’n gebeurtenis je aanzet om na te denken over je eigen leven.

Tine: “Ik vind geen sluitend antwoord op de vluchtelingenpolitiek maar ik vind het straf dat zij mij een les leert… ik sta al bewust in het leven, maar door haar ga ik dat nog meer zijn en met een open hart…”

Inderdaad, ik ken het gevoel door en door. Dankbaar zijn, elke dag opnieuw, voor alle zaken die voor ons zo simpel en vanzelfsprekend lijken… en willen helpen, waar het kan.

Dat is een mooi cadeau bij het ouder worden, dat je bewuster in het leven staat. Als je jong bent gaat het vooral om jezelf, jouw keuzes, jouw carrière, jouw kinderen, jouw geluk… Navelstaren. Het is heel bevrijdend om dat te kunnen loslaten en om te voelen dat het om ons, om wij en om jullie gaat.

Als we gelukkig ouder willen worden zullen we voor elkaar moeten zorgen. Voor elkaar willen zorgen! En niet enkel voor onze dierbaren, maar voor iedereen in onze buurt die hulp nodig heeft…

Count your blessings!

Ooooh bedankt Tine om daar weer eens bij stil te staan… en voor Flore wens ik veel goede handen die haar helpen en haar de juiste weg wijzen…

Vrouwen met problemen kunnen terecht in een Vluchthuis. Daar kan je tijdelijk verblijven en kan je veiligheid en rust vinden. Je krijgt er ondersteuning van de medewerkers bij de stappen die je wil zetten en je krijgt er advies en info over de mogelijkheden die je hebt als slachtoffer, over de stappen die je kan zetten om geweld te doen stoppen. Meer info: www.caw.be/vluchthuis