Tegen 2018-2019 moeten we minstens 25.000 auto’s uit de spits halen in en rond Antwerpen, zegt de schepen van Mobiliteit Koen Kennis. Rond Antwerpen? Kunnen we dat uitbreiden naar alle steden aub? Maar hoe gaan we dat doen?

Hét gespreksonderwerp gisteren tijdens een etentje met vrienden. 50 plussers niet geëngageerd? Ha, dat is verkeerd gedacht. Wij beseffen écht waar het op staat, omdat wij die veranderingen natuurlijk aan den lijve ondervonden en gezien hebben. Onze generatie weet nog hoe het gelukkig je kon zijn zonder wagen, of met één wagen per gezin. We deden alles met de fiets en reisden Europa rond met de InterRail Pass.

Er volgde een geanimeerd gesprek. Het is 10 na twaalf, er moet iets veranderen! Waarom een dure auto kopen als je toch stil staat? Waarom überhaupt nog een auto kopen?

Het werd even stil. Inderdaad, waarom nog een auto kopen? “Zou jij zonder je wagen kunnen?” werd me gevraagd. Slik. Het is makkelijk praten als je er twee in de garage hebt staan.

En toch, het begint in de eerste plaats al met er over na te denken. Hebben we die tweede wagen écht nodig? Wat zijn de consequenties als we één wagen wegdoen.

“Ja, ik zou zonder wagen kunnen.” was mijn antwoord “Ik werk vooral van thuis uit, ik woon midden in de stad, dus ja, in principe kan er één wagen weg.”

Of ik het ook doe? Daar moet je mij nog wat tijd voor geven. Het voelt heel raar, maar tegelijkertijd voel ik ook dat het absurd is dat we allemaal vasthouden aan onze eigen wagen.

Het gesprek ging verder. “Er zou bij wet een verbod op autoreclame moeten komen, net als het verbod op tabaksreclame. Fijnstof, stikstofdioxide, ozon.. de luchtvervuiling door auto’s is dodelijker dan ongevallen op de weg. Met longkanker, hart- en vaatziekten, irritaties van de keel en ademhaling enz. als gevolg.

Het werd nog stiller.

En toen volgde een tsunami aan ideeën. Inderdaad, een verbod op autoreclame. Oeps, de autolobby zal blij zijn! Autorijden moet dringend minder sexy gemaakt worden. Wat voor zin heeft het om zware, snelle, blitse wagens te maken als je er toch niet mee kan rondrijden? En auto’s moeten veel duurder, zoals in Denemarken. Dan ga je wel twee keer nadenken of je écht een wagen nodig hebt. En het openbaar vervoer moet volledig gratis. Autodelen natuurlijk! Met de buren. Of carpoolen met die knappe bink van aan de overkant! ;-) Met zijn allen gezellig samen in de auto. Boetes voor wie alleen in de auto zit! En werk zoeken vlakbij waar je woont of omgekeerd, gaan wonen waar je werkt, en het thuiswerken moet nog meer gepromoot worden. Géén bedrijfswagens meer! En kan iemand ons vertellen waarom er zoveel auto’s in de file staan tussen 9 en 5? Awoe auto’s! ;-)

Je hoort het al, de goesting is er, om dingen aan te pakken, om te veranderen. Als we dat nu met zijn allen durven te doen, dan pas kan er effectief iets veranderen.

Eerlijk, zou jij zonder wagen kunnen?

helene@wifty.be