Vandaag opent de 14de architectuurbiënnale van Venetië de deuren voor het grote publiek. De Nederlandse toparchitect Rem Koolhaas is curator van dienst. Onder de overkoepelende noemer Fundamentals vroeg hij aan alle 65 deelnemende landen om na te denken over hoe zij 100 jaar moderniteit verteerd hebben.

Rem Koolhaas: ‘Fundamentals gaat over architectuur, niet over architecten. De nadruk zal liggen op het verleden – op de fundamentele elementen van de architectuur (de deur, de vloer, het plafond, enz.) die door iedere architect gebruikt worden, waar en in welke tijd dan ook en op de evolutie van nationale architectuurstijlen in de laatste 100 jaar. Door terug te blikken op het verleden willen we een frisse kijk ontwikkelen op de rijkdom die de fundamentele architectuurgeschiedenis kent.’

Ik ben héél benieuwd naar de reacties van alle architecten & kunstenaars!

Ik heb een passie voor architectuur. Rond mijn 14 de besloot ik om architect te worden. Ik tekende huizen en plattegronden, ontwierp maffe boomhutten en rondvliegende wooncapsules voor de maan. Ik was ontzettend gefascineerd door bouwwerken doorheen de geschiedenis en in de mooie architectuurboeken van mijn ouders leerde ik het werk kennen van Frank Lloyd Wright, Weiss, Oscar Niemeyer, Le Corbusier, Mies van der Rohe enz. En ‘s nachts kon ik wakker liggen over het bouwvernuft van de tempels van de Maya’s en Azteken en van de piramiden…

Mijn favoriet? De Amerikaanse architect John Lautner (1911-1994). Met zijn progressief ingenieurswerk, elementen uit de Space age en zijn filosofie om de buitenwereld naar binnen te halen bezorgt hij me telkens weer kippenvel. “Architecture that has no beginning and no end”. Prachtig en o zo sensueel vind ik zijn architectuur. Heel sci-fi ook. En de gedroomde filmlocatie voor oa James Bond in Diamonds Are Forever.

Architect ben ik niet geworden, maar mijn fascinatie voor architectuur werd groter en groter. Ik sta met open mond te kijken naar zoveel schoonheid en al te vaak ben ik ook sprakeloos over zoveel lelijkheid. Een ding is zeker, bijzondere architectuur raakt me enorm…

De 14de Architectuurbiënnale van Venetië loopt tot 23 november 2014: www.labiennale.org

Check hier trailer van de mooie documentaire ‘Infinite Space, the architecture of John Lautner’: http://affr.nl/films_online/infinite_space_the_architectur.html