Schermafdruk 2014-11-26 15.10.29
In België – op een wereldkaart zonder vergrootglas onvindbaar – worden ongeveer 6.600.000 neussprays verkocht. Zes MILJOEN zeshonderdduizend!

Ik dacht dat ik de enige was die niet buitenkwam of met vakantie vertrok zonder neusspray.  Ik ben dus eentje van die 6 miljoen.  STOP CORRECTIE: ik WAS daar eentje van.

Tot een dik anderhalf jaar geleden had ik altijd een spray in mijn handtas. Het weegt niets en neemt geen plaats in. Het ging zelfs zover dat ik pas gerust was als er een reserve in het handschoenenkastje van de auto lag. My neusspray is where my car stands.

Steeds vaker had ik last van een verstopte neus. Zomaar. Ineens sloeg alles potdicht. De eerste keer dat het gebeurde, herinner ik me haarfijn. We waren met collega’s in een restaurant. Middenin een gesprek ging het mis en moest ik met alle kracht naar adem happen. Ik was niets verkouden. Er lagen geen tapijten. Er was totaal geen enkele indicatie waarom dit me zo overviel.

Het benauwde gevoel was akelig. Gek genoeg, eens terug in de buitenlucht klikte de neus vanzelf open. Diep in- en uitademen. Frisse lucht. Over.

Enkele maanden later herhaalde dat fenomeen zich opnieuw. En nog eens. En nog eens. Voor je het weet koop je bij de apotheker snel een neusspray met de expliciete raad dit niet langer dan een week, maximum 14 dagen te gebruiken. Het werd… jaren! Niet altijd dagelijks. Maar regelmatig. Zeer regelmatig.

Echt vervelend was als je  midden in de nacht wakker schiet al happend naar adem.  Mijn zondermijnglaswaterkaniknietslapenritueel werd vervangen door: eerst 2 x spritsen in de neus.

Herkenbaar? Waarom kan je niet meer zonder? De chemische neussprays bevatten het schadelijke Xylometazoline.  Deze stof werkt neussprayverslavingen in de hand.

Enkele simpele vraagjes om erachter te komen hoe goed/fout je bezig bent:
gebruik je  langer dan een week een neusspray?
– gebruik je hem zelfs bijna dagelijks?
– neem jij de neusspray overal mee naartoe?

Dan ben je met zekerheid verslaafd aan neusspray.
De beste oplossing is om asap over te schakelen naar een natuurlijke neusspray zonder verslavend effect, zoals de A.Vogel Cinuforce neusspray + menthol. Dit product blijft een veilig alternatief voor als je toch eens nood hebt aan neusspray.

Ik begon me pas echt zorgen te maken toen mijn kinderen opmerkten: ‘Zeg mama, je bent precies verslaafd!’
Je gedraagt je dan als een échte addict en roept in alle toonaarden dat het niet waar is. Dat iedereen overdrijft. Waar bemoei je je mee?! Verslaafd aan neusspray?! Ga weg zeg…. Maar het zaadje was geplant. Ik werd ongerust. Stel dat ze gelijk hebben (en ze hebben gelijk!). Het was ook te gek om los te lopen.

Bon, ik ga bewijzen dat ik kan stoppen. Telkens ik wakker werd, deed ik een oefening die ik had opgepikt tijdens een sportkamp diepzeeduiken. Làng geleden ;-).  Gewoon neus dichthouden en doen alsof je je neus snuit. Loslaten. Vrij. Zo sukkel je door de eerste nachten en dan stel je plotsklaps vast dat je helemaal zonder kan (*).

(*) behalve bij de tandarts, schoonheidsspecialiste en osteopaat. Ik wil niet meer meemaken dat ik in volle behandeling naar adem lig te happen.

WIL JE AFBOUWEN?
Wist je trouwens dat je via de site van A.Vogel een afbouwschema kan volgen?

 

ben-je-een-slaaf

 

(@Ann)

Meer info over A.Vogel neusspray

Neusspray: onschuldig?

Neusverkoudheid

 

Schermafdruk 2014-11-26 15.06.58