Sahra, Nassima, Salika poseren op de zeedijk, Myriam maakt foto’s van haar vriendinnen. Ik wandel voorbij, lach hen toe en vraag of ze met vier op de foto willen? Met veel plezier!

Vier blije vrouwen van 50+, wat een fijn toeval. Ik vertel hen over Wifty, over ons doel om zoveel mogelijk vrouwen met verschillende verhalen te verbinden met elkaar. Mooi vinden ze dat.

En wat brengt hen hier? Nassima (gele blouse) neemt het woord: “We wonen in Parijs en zijn een weekendje weg onder vriendinnen, dat doen we regelmatig. De zee, de natuur, er is zoveel schoonheid rondom ons. We zijn praktiserende moslims, ons geloof belemmert ons niet om van het leven te genieten.”

 
“C’est la différence qui fait la richesse.” zegt Nassima. “De meeste problemen in de wereld hebben niets met religie te maken. Ze ontstaan uit onwetendheid en intolerantie en dat leidt tot dominantie. We hebben het recht om een andere mening te hebben, daarom moeten we elkaar toch niet haten? We zijn hier om te verenigen, elkaar te helpen, elkaar aan te vullen toch?”
 

Het project Wifty vinden ze fantastisch. “Het leven begint bij 50!” zeggen ze in koor “De kinderen zijn het huis uit, eindelijk me-time! Straks rijden we naar Brugge, naar chocolatier Jean de Bruges voor handgemaakte pralines!”

Heerlijke wifties. We knuffelen en kussen bij het afscheid nemen en wensen elkaar een mooi leven, er worden e-mailadressen uitgewisseld.

Thuis ontdek ik via Google dat Nassima Prudor doctor en professor in de dogmatische theologie is. Ze stelt dat moslims lijden onder een gebrek aan inzicht en kennis. Ik lees één van haar uitspraken: “Al 30 jaar stimuleer ik mensen via cursussen en conferenties om de Islam te onderwijzen. Onze ouders en grootouders beoefenden de Islam zonder kennis maar met oprechtheid, zelfs al konden ze de Koran niet lezen. Vandaag hebben we de kennis, maar ontbreekt alle oprechtheid.” 

Respect, Nassima.

WIFTY SAYS: Praat met vreemden en leer elkaar kennen. Er zitten vaak boeiende verhalen achter een eerste indruk.

 helene@wifty.be