〈 Wat heb je geleerd het afgelopen jaar en wat heeft 2021 voor jou in petto? 〉 ❖ YURG – striptekenaar, cartoonist, illustrator – reageerde op onze Wifty vraagjes. Yurg (in het midden op de foto) tekende ons in 2016 op een tandem. Voor Wifty’s 2021 nieuwjaarswensen tekende hij ons in een vliegtuigje. 
YURG: “‘Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal.’ Dit heb ik gepikt van de Slimste Mens. Spijtig genoeg heb ik die ‘wijze’ met (volgens mij) veel humor nooit gekend. Albert Einstein stierf twee jaar voor ik geboren werd. Ik had hem graag als vader of minstens als oom gehad.
 
 
Was 2020 een eenzaam jaar ? Dan ben ik al heel mijn leven eenzaam. Want het grootste virus is het overdreven menselijke consumptiedrang. Geef mij maar een groot rustig bos, ver weg van alle drukte. In een bos ben ik ‘alleen’, wat niet hetzelfde is als ‘eenzaam’. In grote stadsdrukte voel ik mij soms veel meer eenzaam. Gelukkig hebben nu meer mensen de kwaliteit van wandelen doorheen een park ontdekt. 2020 gaf positieve inzichten. Niet wegvluchten van jezelf. Genieten van het HIER én NU.
 
 
Hopelijk brengt 2021 quasi dezelfde inzichten – of nog meer ‘rust’, dan 2020. In feite wens ik dit ook aan alle 7,5 miljard medemensen. Maar bon, ik heb niet te oordelen over een ander. De grootste openbaring is stilte. Of zoals Lao-Tse ook dit nog, ergens in 600 VC zo mooi verwoordde: ‘Als je troebel water met rust laat, wordt het vanzelf helder.’
NB: Een paar maal per jaar mag deze “stilte” wel eens worden onderbroken, met stevige dansmuziek… Want ook DAT is (een vorm van) meditatie!”
🔹 Wil je YURG contacteren voor een strip, cartoon of illustratie? Stuur dan een mailtje naar wifty@wifty.be