‘Of ik werk voor Jan Hoet. Of voor geen enkel ander museum!’, beloofde ik mezelf.

220 Views

marcel-broodthaersWant zo zwart-wit denk je dan op je 27ste met rechts een licentiediploma Kunsthistoricus (nu master) en links een diploma fotografie in je handen.  Ik wilde zoooo graag voor en met Jan Hoet gaan werken. Maar was té geïntimideerd om hem een sollicitatiebrief te sturen. Laat staan hem te telefoneren. Naar zo’n persoonlijkheid telefoneer je niet. Punt uit. En dus liet ik àlle kansen en wensen passeren.

Gelukkig vond ik snel een andere biotoop: de redactie van een vrouwenblad. En op een afstandje volgde ik deze bijzonder charismatische man. Ook vaak zwart-wit in zijn ideeën, meningen en gedachten. Er mocht niks in de buurt van het S.MA.K gebeuren of ik had het in de smiezen. Een lief begreep heel goed mijn bewondering en sprak bij een van onze eerste dates af in het S.M.A.K.

Hoe heb ik gelachen met de norse en zure oprispingen van de nuffige kunstsletten (m/v) op bepaalde aankopen van hem. Denk aan de installatie Wirtshaftswerte van Joseph Beuys (zie foto hieronder). Of de Mosselpot van Marcel Broodthaers.  Diezelfde kunstsletten verguisden Jan Hoet want zij zagen een Meurop boekenrek met wat spulletjes in. Ik bespaar je de commentaren op de Mosselpot.

Jaren geleden is hij eens uitgevolgen op een vriend die tijdens een receptie in het S.M.A.K luidop zijn spijt uitdrukte waarom kinderen geen kunstwerken konden/mochten aanraken. Terwijl ik bijna in mijn hoestbui bleef en op slag nog mogelijke kansen om ooit bij hem te kunnen werken in rook zag opgaan, kafferde hij op zijn Hoets die vriend uit.  Hahaha. Jan Hoet werd groter en breder bij zoveel ‘onnozelheid‘. Ineens wuifde hij (of was het een wegwerpgebaar?) en stoof weg. Ik heb een hele maand niet meer gesproken met die vriend haha.

We zijn een charismatisch man kwijt.
Jan Hoet – 27 februari 2014.
Bedankt Jan!  – op website van het S.M.A.K

Screenshot 2014-02-27 17.28.21

 

0 Comments

Leave a Comment