Dezer dagen krijg je wat te zien langs de weg. Een heuse verkiezingsafficheslag. Visuele vervuiling, en dat allemaal weer op onze kosten. Op een grijze regendag word je daar niet vrolijker van.

Want wat vooral opvalt, ze zijn zo lelijk, maar echt zo lelijk!

En dan hebben we het niet alleen over de lay-out & foto’s van de affiches maar vooral over de kandidaten.

Hemeltje lief, wat een lelijkaards, die doorsnee Belgen die zich in de verkiezingsstrijd gooien. En ja, we weten het, het gaat om de inhoud, maar van het smoelwerk valt toch ook heel wat af te lezen.

Niets persoonlijk! En hey, we zijn ook verre van perfect. Maar bij het zien van zoveel lelijke mensen mag je je terecht de vraag stellen: “Wie oh wie stapt er in de politiek?”

Die discussie hadden we vorig weekend met vrienden aan tafel. De vraag viel: “Wie gaat er in de politiek? Valt daar een profiel te schetsen?”

“Idealisten!” werd er geroepen. En dat zou mooi zijn, maar al gauw kwam de conclusie dat dat dat in weinig gevallen de motivatie is.

Vooral in dorpen valt het op. Bij een gebrek aan enthousiaste kandidaten gaan ze daar actief scouten en worden mensen die nooit politieke ambities hadden in een kleurbad gedompeld. De beenhouwer, de lerares van het 2’de studiejaar, de zoon van de schepen van sport enz.

Je ziet het gewoon aan hun gezicht: “Hallo, ik weet niet wat ik hier sta te doen, maar ik ben wel blij dat ik eindelijk eens op een affiche sta. Ik geraakte vroeger niet aan een lief, ik ben vreselijk irritant en oninteressant, maar ik krijg eindelijk aandacht en ik zal jullie eens goed liggen hebben, gniffel, gniffel!

*** Zucht ***

We zitten met een veel te grote groep vastgeroeste, gefrustreerde, incompetente politici die er niets van bakken en die vooral op onze kosten hun postjes en hun pensioen willen beschermen en alles naar de vaantje helpen zonder daar gestraft voor te worden…

En dan komen we bij de hamvraag: voor wie gaan we zondag stemmen? Gaan we überhaupt stemmen? Voor weer een volgend wanbestuur? Wie van die grote bende pipo’s verdient onze stem?

*** Zucht ***

HELP, waar blijft De Tegenpartij? *

* De Tegenpartij (1979-1980) was een fictieve Nederlandse politieke partij opgericht door F.Jacobse en Tedje van Es, twee Haagse “vrije jongens” die het niet eens waren met de politiek, gespeeld door de fantastische Kees van Kooten en Wim de Bie. Heerlijk!