Wifties Hélène & Ann belichten met een open geest, de nodige sérieux en veel humor alle aspecten van het nieuwe ouder worden. Lees hun emailconversatie over de digi-druk en wat ze daar aan willen doen.

ANN: “Oh help. Wat is dat toch de laatste tijd. Van overal krijg ik veel te veel informatie binnen. ‘s Ochtends durf ik amper nog mijn mailbox open te klikken. Zoef zoef zoef… een stroom aan mails loopt binnen. Weerzin ontstaat om ze allemaal open te klikken én te lezen. Iedereen verwacht ook dat je METEEN reageert. Onlangs had een vriendin zich vergist en een uitnodiging via haar messenger gestuurd. Een messenger bommetje met een minutenlang piep-piep-piep…  als antwoord. Mails, WhatsApp, messenger, sms, facebook… trop is te veel. Moderne tirannie quoi. 

Zelfs de comedians hebben er last van haha. ‘I HATE FACEBOOK’ riep Seann Walsh (Live at the Apollo). Steeds meer mensen verzuchten dat ze steeds minder op social media gaan. De millennials doen hun ding op Instagram en snapchat. En Trump op Twitter woehaaaa. 
 
Ooit volgde ik een timemanagement cursus – georganiseerd door het bedrijf waar ik toen werkte – en leerde ik slim omgaan met tijd (tijdens kantooruren) en taken. Je leerde o.a. dat je het best slechts TWEE keer per dag je mailbox opent. ‘s Morgens en in de loop van de middag. Twee momenten die je zelf bepaalt. Die tip creëerde enorme rust! In plaats van een hele dag stressen omdat je mails wil beantwoorden, bleef dat nu beperkt tot 2 x echt doorwerken. Na verloop van tijd kreeg je routine en ook dat geeft rust. Moest iedereen zich hieraan houden, het zou -denk ik toch – veel eenvoudiger zijn. Vooral handelbaar.
 
Weet je hoe ver het is gekomen als je niet onmiddellijk reageert op een mail? Of je krijgt binnen een uur terug een mail met de vraag of je de eerste hebt gezien en of je snel wil antwoorden OF die persoon gaat je sms’en of whatappen. Hallo?! Ik heb geen enkel probleem als het relevant en super dringend is. Maar ik knal wel uit mijn broek als het overduidelijk om iets gaat dat rustig een dag of twee kan wachten. Hier wil ik dus van af. Digi-detoxen! Zelfs bij de heftigste fb-gebruikers noteer ik verzuchtingen van die aard. Hun FB-statussen eindigen dikwijls met #digidetox. Jaja.
 
Ik wil DIGI-DETOXEN en ik ben er zeker van dat ik niet de enige ben. Gooi dat maar eens in een groep en iedereen knikt van ja, Eén hele dag compleet digital free! WOW! You’re in?” 
 
HÉLÈNE: “Oooh Ann, je leest mijn gedachten. Ik ben ook aan zo’n digi-detox toe, eerder nog dan een maand zonder alcohol, haha. Het was me wat die laatste twee weken van december! Ik ben jarig tussen kerst en nieuw en ook onze huwelijksverjaardag valt tijdens die periode… Je kan je de overload aan berichtjes al voorstellen. Via mail, sms, WhatsApp, Messenger, LinkedIn, telefoon, voicemail, Twitter, Instagram… ik wist niet waar eerst kijken, de wensen kwamen van alle kanten. Op mijn verjaardag heb ik rond de middag mijn smartphone stom gemaakt. Gewoon uitgezet. Ik kon anders geen stap meer verzetten, want het was ‘ping ping ping’ langs hier en ‘pong pong pong’ langs daar, ik leek een wandelende telefooncentrale. Ik weet het, allemaal met de allerbeste bedoelingen, en ik ben daar ook heel blij mee en dankbaar voor, daar niet van. Maar het werkt verlammend, dat gevoel van ‘ik moet reageren’ want de afzender ziet dat ik het berichtje gezien heb… Help, die digi-druk! 
 
Ik heb ook een paar handgeschreven wensen in de brievenbus gekregen voor m’n verjaardag. Je weet wel, die box aan je voordeur waar de postbode briefwisseling in stopt, met de hand… Post krijgen is zalig. Je kan het stapeltje nog even laten liggen voor je de enveloppes met een mooie briefopener openritst terwijl je op je gemak in de zetel hangt met een lekker drankje. Ja, het raakt me, elke keer wanneer ik mijn naam op een kaartje of enveloppe geschreven zie staan. Mijn schat van een moeder stuurt met kerst handgeschreven kaartjes naar zowat de halve wereld, ze is daar dagen mee bezig. En bijna wekelijks krijg ik van haar een postkaart of briefje met een bedenking over het leven of de liefde. Heerlijk.
 
Vertragen en bewuster communiceren, graag. Intriest hoe bijna iedereen zich over zijn smartphone gebogen door het leven beweegt, niet meer bewust van het leven rondom. Ik zie in de stad hallucinante taferelen, mensen in de auto, op de fiets, naast elkaar aan tafel… allemaal blik op smartphone. Ik kan in m’n blootje voorbij dansen, niemand die het ziet!
 
Dus JA, I’m in! Zo’n dag OFFline inlassen, alleen bereikbaar via telefoon voor noodgevallen. 
Gaan we voor een W.D.D.W? Een Wifty-Digi-Detox-Woensdag? Eén dag per week zonder computer en smartphone. Lekker old school, lekker echt. 
 
Voelt goed, ik word er helemaal blij van. ZONDER emoticons, haha.”

W.D.D.W ? WIFTY-DIGI-DETOX-WOENSDAG – Een dag zonder digitale verplichtingen. Wat een luxe!
Be free!