Schermafdruk 2016-01-12 15.50.24

In onze mailbox passeren de meest wonderlijke inschrijvingen van Wifties uit alle provincies en wereldsteden om zeker meteen op de hoogte te zijn van onze on- en offline Wifty-Activiteiten zoals de Wifty Party, Wifty Talks, Wifty AbFab events, Wifty Caring & Sharing (bv The Empty Shop ), We are Wifty-campaign, Wifty Networking, Wifty Beachdrink,… 

Op een dag valt de inschrijving van Cristin Van Ooyen (53) ons op. Na een indrukwekkende carrière in de harde bedrijfswereld gaat ze nu voluit als life coach. Haar vlotte e-babbel trekt de aandacht. Hé, waarom niet af en toe praktische tips delen via onze webstek? From Wifty to Wifties!

Life coach Cristin Van Ooyen geeft ons 5 tips voor een betere ademhaling.  Bewust ademen is een must.

Dat doe ik ‘s avonds laat tijdens mijn laatste wandeling van de dag met hond Gibbs. Diep en bewust ademhalen. Langzaam. Ik doe zelfs mijn armen wijd open (zoals ik ooit heb geleerd tijdens een sportkam-duiken alsjeblieft!?). Beste manier om je longen open te zetten. Bij het uitademen en zeker bij een heldere hemel kijk ik omhoog en geniet van de prachtige sterren. Ze stonden er vroeger en straks als ik definitief van deze aardkloot ben verdwenen zullen ze er nog zijn. 

Dat is ook het moment om even op mijn dag terug te blikken en te merken dat het goed was. Voor de minder goede dingen heb ik geen schrijfruimte meer op mijn harde schijf. Deleten! Nu! Zo is dat.

  1. Gebruik je neus, niet je mond. Het lijkt een dooddoener, maar onze neus is ontworpen om te ademen. De lucht die binnenkomt wordt gefilterd, verwarmd en bevochtigd om de luchtgeleiding naar de longen zo vlotjes mogelijk te maken. Hierbij worden de meeste ziekteverwekkers ook tegengehouden.
  2. Adem bewust. Ademen gaat gelukkig vanzelf, daar hoef je niet over na te denken. Maar wanneer je af en toe stilstaat bij je ademhaling, zal je merken dat je hierdoor ook meer aandacht geeft aan wat er lichamelijk en emotioneel met je aan de hand is. De adem is de brug tussen lichaam en gedachten – wanneer je naar je adem kijkt, kijk je naar je innerlijke wereld.
  3. Ontspan. Wanneer je gespannen bent, adem je hoog in de borst, alleen maar met de toppen van de longen. Hierdoor gebruik je niet de volledige longcapaciteit en zal ook de gaswisseling (zuurstof en koolstof) ter hoogte van de cellen niet efficiënt gebeuren waardoor je sneller ziek wordt.
  4. Adem diep. Breng je aandacht naar je buik en je ademhaling zal volgen. Leg je hand op je buik en volg je ademhaling en je wordt vanzelf rustiger.
  5. Adem traag. Een oude Indische wijsheid zegt dat elke mens een x aantal ademhalingen ter beschikking heeft gekregen bij zijn geboorte. Als dit waar is, is traag ademen de sleutel tot een goede gezondheid en een lang leven. 

Wie is Cristin Van Ooyen?

Cristin is geboren in 1963, een goeie halve eeuw geleden.
“Mijn vaders eerste geschenk was zijn achternaam: Van Ooyen.  Mijn moeder vond ‘Christina ‘er goed bij passen. Op mijn 15 jaar maakte ik er Cristin van: kort en krachtig.”

 Cristin behaalde een bachelor in een economische opleiding.  Ze leerde een lieve man kennen en van ‘t een kwam ‘t ander en even later waren ze met 4.

Ze volgde cursussen en bijscholingen. In boeken ging ze op zoek naar antwoorden op de grote levensvragen. In het oosten was er yoga en tai-chi; in het westen de natuurkennis van de indianen en in het zuiden de geheime kennis van o.a. Egypte en Mali.

 “Ik ging werken voor een multinational en daar heb ik de wondere wereld van de grenzeloze ambitie van dichtbij beleefd. Ik heb er mensenkennis opgedaan door de talrijke ontmoetingen met collega’s met verschillende culturele achtergrond. Ik kwam tot de ontdekking dat de basiswaarden van het leven voor ieder mens op deze planeet dezelfde zijn: liefde, gezondheid en persoonlijke groei. Ook het creatieve deel in mij vroeg aandacht en als antwoord daarop volgde ik deeltijds kunstonderwijs. Een persoonlijke crisis was nodig om tot het besef te komen dat het tijd was voor een ommezwaai. 

En toen werd het klaar in mijn hoofd. Ik schreef me in voor de vierjarige opleiding integrale gezondheidszorg en beetje bij beetje vallen alle stukjes van de puzzel op hun plaats. De cirkel is rond: binnen en buiten, boven en onder, en alle windstreken zijn verweven in mijn levensverhaal. De tijd is gekomen om al mijn avonturen en ervaringen als life coach te delen met zoveel mogelijk mensen.” 

Ze startte een eigen centrum op. Meer info vind je op haar site: www.welzijn-vindjebalans.be 

 

ann@wifty.be