Yvonne Cox (45) kwam in 1994 naar België, ze had net haar Culturele Studies en Nederlandse Taal & Letterkunde achter de rug. Haar grote droom was werken voor het Jeugdjournaal maar ze kwam bij Libelle terecht… 

Yvonne: “Ik zag als jong meisje veel sterke vrouwen rond mij, Sonja Barend is mijn tante, een andere tante was eindredacteur bij het jeugdjournaal, nog een ‘straffe tante’ – de moeder van mijn oppasadres – was olympische turnster die nadien sportjournaliste werd… Er kwamen veel media-madammen over de vloer bij ons thuis. Ze inspireerden me allemaal en ik wist al heel snel dat ik journaliste wilde worden, liefst voor het Jeugdjournaal. Maar het werd Libelle, Libelle België nog wel, als tekstredacteur, tussen redactie en lay-out. Een heerlijke tijd!  

Mijn man is fotograaf en runt een kunstgalerij, ik ben blijven schrijven maar dan meer cultureel gericht, teksten voor kunstenaars, tentoonstellingen en beurzen.”

En toen kwam The School of Life 

“Ik had alle boeken van filosoof Alain de Botton gelezen maar toen ik voor de eerste keer kennis maakte met The School of Life wist ik niet dat Alain de oprichter was. Tijdens kunstbeurzen in Londen ging ik altijd bij The School of Life langs, de kalender maakte mij nieuwsgierig, ik vond alles leuk en ik volgde regelmatig een klas.

Het verraste me telkens weer hoe interactief zo’n klas was, ik kreeg elke keer een zak met verrassingen en tips, lees dat boek eens, kijk eens naar die film… heel verfrissend.

Ik vroeg hen of ze nog ergens anders zaten, en toen kreeg ik de vraag terug, of ik interesse had om het zelf te doen.

Ik heb er een half jaartje over moeten nadenken, ik ben zeer pragmatisch. Ik dacht wèl als iemand het NU kan, dan ben ik het, het was het juiste moment, de juiste leeftijd. 

Vrouwen van 40+ zijn heel sterk, ze hebben veel ervaring, kunnen goed relativeren, zijn realistisch en ze weten wat ze aankunnen. Glazen plafond? Mannen roepen graag, maar vallen snel van die apenrots af. Wij gaan daar niet staan. 

Ik dacht als ik het nu niet doe dan doe ik het nooit.

Ik heb er van wakker gelegen, met hartkloppingen, en ik heb de stap gezet. De kinderen konden gerust met wat minder aandacht, ik vind sowieso dat we onze kinderen veel te veel pamperen. En mijn man stond er volledig achter. Ik had al die jaren achter hem gestaan, nu was het aan mij om mijn ding te doen.

Alles kan nog na je 40, dat is ook zo, maar zo’n opstart is best pittig. Er kwam een enorme daadkracht naar boven, omdat ik het zo graag wilde. Hier bij The School of Life komt alles samen wat ik leuk vind, het is een beetje als een redactie. 

De laatste jaren was ik best onrustig, ik kan zoveel, maar waar komt het allemaal samen? Hier dus. 

Bij The School of Life kan je een klas volgen, koffie drinken, een boek kopen… Het doorgeefluik is heel belangrijk, er komen veel stukjes samen hier, en dat vind ik fijn. 

Wij hebben de neiging om anderen te redden, we willen niet dat anderen verdriet hebben, zeker niet de mensen die we graag zien. Hier kan je dingen delen en krijg je goeie reacties van mensen die je niet kent. Dat is heel verfrissend. Ook als vreemden tegen jou zeggen dat je niet goed bezig bent. Want vrienden, ouders, familie relativeren te veel, willen je niet kwetsen… Converseren en filosoferen met vreemden, NIET-gelijkgezinden, is héél waardevol.

Wat ook meespeelt, ik wil een voorbeeld zijn voor mijn kinderen, hen laten zien dat je ook op latere leeftijd nieuwe projecten kan starten. Dat ik dat tot mijn 65-70 jaar kan doen vind ik een zalig idee, hier wil ik mee oud worden. Ik vind het allemaal leuk.

Ik hoor vaak zeggen: “Yvonne heeft bergen energie.” Hier werken GEEFT energie!”
[highlight]

The School of Life wil de grote culturele ideeën uit het verleden en heden koppelen aan onze individuele problemen van elke dag. We graven in filosofie, geschiedenis, literatuur, neurowetenschap, sociologie, psychotherapie en kunst, en diepen zo interessante, bevrijdende of gewoon handige ideeën op, die nuttig kunnen zijn in het leven. We geloven met andere woorden, dat weten hoe goed te leven, iets is wat kan geleerd worden.

We bieden een innovatieve waaier aan Klassen over de grote thema’s van het leven. Zelf. Liefde. Werk. Maatschappij. Cultuur. We focussen ons daarbij op de specifieke vragen die we als moderne individuen hebben, omdat we er van overtuigd zijn dat emotioneel welzijn, interpersoonlijke vaardigheden, goede relaties en een bloeiende persoonlijkheid belangrijk zijn voor voldoening in het leven. Naast onze How To-klassen organiseren we ook Special Events: inspirerende lezingen, originele stadswandelingen, filosofie ontbijten, conversatie diners en voorstellingen. Bekijk vooral de kalender voor meer concrete informatie.

The School of Life Antwerpen – Munthof, Muntstraat 2 – 2000 Antwerpen – Tel 03 231 77 79 – www.theschooloflife.com/antwerp/

[/highlight]

helene@wifty.be