Onze Wifties for Wifties / Sharing is Caring avond was heel ontroerend. We hadden bewust voor een kleine groep gekozen (18 personen) om dicht bij Willy en zijn verhalen te kunnen zijn. Om goed te kunnen luisteren en vragen te stellen. Daar was de gezellige koffiebar Koffie CR van Sabine perfect voor: een lange toog waar we nét allemaal rond konden en Willy in het midden.

Tja, wat kan ik zeggen. Niet veel als je de verhalen van Willy hoort over Bangladesh. Daar word ik héél stil van. Daar wordt iedereen stil van. Van ongeloof, verontwaardiging en onbegrip.

De verhalen tarten alle verbeelding. De gruwelijkste dingen die je niet durft te denken gebeuren in Bangladesh. Willy was heel voorzichtig met ons. Hij vertelde niet alles, om ons niet te bruuskeren.

Zoals ik eerder al vertelde werkt Willy al meer dan 20 jaar als internationaal hulpverlener in Bangladesh. In Bangladesh zijn vrouwen niets waard. Zonen moeten er gebaard worden! Dochters worden verstoten, genegeerd, mishandeld, verkocht, verkracht… Willy startte 20 jaar geleden een school voor kansarme meisjes. Dat is bijzonder, want de meeste meisjes in Bangladesh krijgen nooit een opleiding. Hun moeders kunnen lezen noch schrijven.

Ooooh ik vergat nog iets in mijn lijstje van vreselijke dingen die ze met meisjes doen: ongewenst zwanger maken!

En daar komt dokter Dilruba in the picture. Zij heeft een tehuis voor zwangere kinderen. Meisjes van 12 jaar die verkracht zijn door hun vader, hun nonkel, hun buurman, of zomaar een man of mannen onderweg. Een regelrechte schande! Vindt de familie, want jawel, de meisjes krijgen de schuld.

Dokter Dilruba kan een 40 tal zwangere meisjes opvangen. Vroeger waren dat er 80, maar een Duitse donor heeft zich terug getrokken wegens crisis in eigen land.

Een kind van 12 dat zwanger is, je kan je voorstellen dat dat complicaties geeft. Tijdens de zwangerschap en bij de bevalling. Dus doktershulp nodig, en die staan niet te springen om de meisjes te helpen en vragen veel geld. Miserie dus. Als de meisjes bevallen zijn mogen ze nog een paar maanden met hun baby bij dokter Dilruba blijven, ze krijgen een korte opleiding (naaien of gsm’s herstellen) en dan wordt de baby ter adoptie afgestaan. En de meisjes? Tja, dat wil je in de meeste gevallen niet weten.

(By the way, illegale organenhandel is daar helemaal in. En ooit al van snuff movies gehoord?)

En wij maar sakkeren en zagen en klagen en neuten en ambetant en moeilijk doen. En allemaal een mening hebben en die luid verkondigen maar uiteindelijk geen zak doen. Ja ik ben kwaad.

Geen woorden maar daden, daar gaat het om in het leven. Het wringt bij mij langs alle kanten. Al dat navelstaren. Hoe kan het nu dat hier in België een moeder haar 2 kinderen vermoord omdat ze geldproblemen heeft? Had niemand in haar omgeving door dat ze problemen had? Zelfs haar man niet? En hoe kan het toch dat hier in België een prins een depressie krijgt wegens vermindering van zijn dotatie?

Het allerminste dat je kan doen is aandacht geven en luisteren. En dan beslissen of je, waar je en hoe je kan helpen. Wij met Wifty beginnen met dokter Dilruba. Met 1000 euro per maand kan zij haar tehuis open houden.

Onze Wifty genodigden kregen elk een envelopje. We vroegen om daar 10 euro in te steken, maar hoopten op ietsje meer. Wij met Wifty deden ook onze bijdrage. En onze ontroering was groot toen bleek dat we 870 euro opgehaald hadden. Voor dokter Dilruba is dat een ENOOOOORM bedrag!

Internationaal hulpverlener Willy Legendre werkt al meer dan 20 jaar in Bangladesh.

Een dikke, dikke merci van Willy én van ons voor alle gulle gevers! Willy gaat dit bedrag aan dokter Dilruba overhandigen en brengt hier op Wifty verslag uit.

En wij met Wifty werken onze Wifties for Wifties / Sharing is Caring verder uit. We willen kleine projecten steunen van Wifties die zich inzetten voor meisjes & vrouwen in nood. We maken er een punt van om persoonlijk contact te hebben, zo kunnen we het project met veel aandacht volgen.

Veel Wifties vragen ons of ze een bijdrage kunnen storten. We gaan uitzoeken wat de beste en meest transparante manier van werken is, dan openen we een rekening en gaan we laten zien tot wat Wifties in staat zijn!

Bedankt Willy om jouw en dokter Dilruba’s verhaal te delen. We hebben oneindig veel respect voor wat jullie in Bangladesh doen. En bedankt alle Wifty aanwezigen voor jullie aandacht en bijdrage!

Goh lieve Wifties, elke dag dankbaar zijn, dat je dit kan lezen, dat je je honger kan stillen, dat je een bed hebt en een dak boven je hoofd, dat je lachrimpels hebt, dat je eigen keuzes kan maken… en zoveel meer en veel te veel…

Delen & geven!

Hélène & Ann

 

www.koffiecr.be