Het berichtje dat 2 blikjes per dag je leven met iets meer dan 4 jaar verkort verknalt op slag de vrolijke opstart van de dag. Miljaar.

Laat het duidelijk zijn dat ik heus wel begrijp dat frisdrank ongezond is. Tijdens die lessen heb ik zeer goed opgelet. En ik besef ook dat light en/of zero frisdranken helemaal niet zo heilzaam zijn als men wil uitschijnen. Maar ik raak effenaf gefrustreerd dat niets meer oké is.

Brood, kaas, wijn, charcuterie, vlees, gevogelte, eieren, melk, suiker, proteïnen, cafeïne, linksdraaiende yoghurt, rechtsdraaiende melk, boter, margarine, granen, muesli, vis, kip. Leg de berichtgevingen van de laatste jaren naast of op elkaar en je bent op slag 1 meter groter. Als je het allemaal op de letter zou volgen, mag niets meer. Misschien een kommetje rijst. En dan nog.

Dat ene blikje Cola Zero of Pepsi Max per dag wil ik me gunnen. Zonder kwaaie blikken. Zonder dat schuldgevoel.

Ik heb dat 33 cl verwenmomentje op een dag nodig.

Zeker als ik bezwijk onder het werk. Dan wil ik eens kunnen slenteren naar de blikjesautomaat om daar bijna als een ritueel mijn 50 eurocent in te mikken, vervolgens op de knop te drukken en boem patat dat blikje er horen uitrollen.

Natuurlijk kan ik spuitwater kiezen. Maar da’s niet hetzelfde.

Tijdens dat ritueel vind ik meestal die ene ontbrekende kop of denk ik in een flits aan een belangrijke to do die ondergesneeuwd raakte tussen de vele papieren en mapjes.

Dat blikje troost op oppepper plan ik tussen 14 en 16 uur. Nooit in de voormiddag. Vroeger tijdens het lunchen. Maar dat heb ik al afgeleerd. Dat blikje is heilig. Moeten ze van afblijven. Trouwens, ik  kieper meestal een derde van de inhoud weg omdat ik vergeet te drinken. Het verschraalt waar ik bijsta.

Wat mag een mens nog eten zeg?!

Weet jij het nog? Ik al lang niet meer. Ik ga nu vooral af op mijn gezond verstand. En goesting. Is dat een keer per maand de betere friet met een toef tartaar. (En liefst uit de hand).  Dan zal ik die met heel veel plezier binnen smikkelen. Zonder spijt.

Het blikje per dag blijft voorlopig mijn guilty pleasure en blijft op mijn lijstje van bad habits staan.
Trouwens gaat het gezegde niet: brave meisjes gaan naar de hemel, stoute meisjes komen overal?

Twee blikjes frisdrank doet eerder sterven – De Morgen

Hoe lang duurt het om een blikje cola weg te sporten