Over dating (en dating blunders) wordt te weinig geschreven. Dating is met name een voltijdse job. Niets doen = nul resultaat.

Mr. Right komt niet toevallig je straat ingewandeld. In die sprookjes geloven we niet meer. Dus, hoe actiever je met het dating systeem en proces bezig bent, hoe sneller je iemand tegen zal komen die de moeite waard zal zijn.

Dating vraagt TIJD. Precies daar durft het fout te lopen. Singles – en vooral vrouwen –  slagen erin om al na één ontmoeting te beslissen dat het een NO GO is. Van tevoren gaan we naar een date met een bepaald beeld en torenhoge verwachtingen. Eigenlijk is dat vragen, bijna smeken, om te mislukken.

Laten we eerst beseffen dat daten nu ànders is dan in onze schooltijd. Onze eerste liefjes, ex-man, een volgend lief…  leerden we kennen omdat we optrokken met de juiste mensen, rondhingen in vriendenklieken of uitgingen naar zelfde feestjes,…

We hadden TIJD om de andere sekse te leren kennen.

Nu gaan we eens rap rap beslissen of die ‘onbekende persoon’ de juiste is. Een beslissing die gebaseerd is op een (vaak heel slechte) profielfoto – de selfies op datingsites zijn om te huilen!-, virtuele babbels en dan een live ontmoeting waarbij beide partijen zich redelijk ongemakkelijk bij voelen. Crazy, niet?

Blunder no.1.
Geloven dat als de tijd er is de juiste man wel voor je zal staan.

Dit zijn sprookjes en het is zonde om hiermee onze kostbare tijd te verliezen. Tenzij jij én de juiste man een perfecte timing hebben om op het juiste moment op het juiste feestje of juiste event aanwezig te zijn. U-hu.

Het is hard werken om te wennen aan het dating proces. En het is nodig. Hoe kan ‘die andere’  je vinden als je nauwelijks online bent. Of als je geen tijd stopt in een mooie foto, een goede omschrijving van jezelf, je noden, je plezier…?

Hoe actiever je bent, hoe beter. Zorg ervoor dat je op meerdere datingsites bent en kies die sites uit die je liggen. Bombardeer je vrienden en/of collega’s (m/v) tot ‘dating peters & meters’. Wie weet komen zij personen tegen die goed bij je passen.

Zoek naar events of bijeenkomsten waar je zeker bent dat er 50/55-plussers en ouder aanwezig zullen zijn.

Zorg dat je gewapend bent met goede openingszinnen en onderhoudende topics zodat je weet wat zeggen als ‘hij’ plotsklaps tegenover je staat

Blunder no.2.
Geloven dat je op de eerste date al wéét of hij MR. RIGHT is.

Dit is veruit de meest voorkomende blunder die single Wifties maken.

De raad die elke datingcoach geeft: “Vertrek nooit met de idee dat je bij de eerste interactie al gaat weten of het de juiste man is.”

Eerlijk? Het is zelfs absurd om dat te doen. Vandaag gaat het er anders aan toe dan in je schooljaren. Nu is er een koffiedate of een lunchdate waarop we dan gaan beslissen? Vroeger hadden we de kans om langzaam iemand beter te leren kennen en nu zouden we dat niet meer doen? Vreemd, niet.

Weten of hij ‘de juiste’ is op een eerste date is te zwart-wit denken. Zo verknal je immers àlle kansen om misschien een heerlijke vent te leren kennen.

Rap beslissen moet je nooit doen. (Tenzij de mens stinkt, rotte tanden heeft, meteen uren doorkletst over zijn vechtscheiding, te erg laat aanvoelen dat hij geen geld heeft en jou als spaarpot beschouwt,…).

Wie weet hoeveel leuke partners je op die manier hebt mislopen of hebt laten lopen die toffe vrienden hadden kunnen worden. Bedenk dan dat je via dit nieuwe netwerk nieuwe mensen had kunnen ontmoeten. Wie weet zat daar ergens een mister Right verscholen?

De volgende keer dat je een fijne man ontmoet, spendeer dan meer tijd in zijn gezelschap en amuseer je. Probeer de tijd te nemen om na te gaan hoe je in elkaars leven zou kunnen passen.

In leuk mannelijk gezelschap dingen doen is nog altijd stukken aangenamer, plezanter en spannender dan alleen this te zitten.

Blunder no.3.
Te snel opgeven!

Hier zitten we op een echt knelpunt bij vele single Wifties. Hoe vaak wordt er al na 5 pogingen opgeven?!

Is het niet omdat we vaak van tevoren al een beeld vormen of hebben van die man? Dat we van tevoren reeds verwachtingen koesteren? Op basis van (slechte) foto’s en woorden?

Elke psycholoog van dienst kan je dit vertellen: “Van tevoren verwachtingen creëren, omvat reeds een mislukking!” Zo simpel is het. En zeker als die man helemaal ànders is dan zijn online foto of wat jij dacht dat hij zou zijn.

Logisch dat je al een eerste ontgoocheling incasseert VOOR de date in feite start. Je kan niet snel genoeg de date afronden en naar huis gaan. Mét zware dip.

Hoe beter doen?

Ga naar een volgend afspraak met een positievere en meer ontspannen ingesteldheid: “Vandaag ontmoet ik vast en zeker iemand nieuw en interessant.”

Zo ben je relaxter én blijft de date leuker. Je vermijdt odat je te snel zwart-wit gaat oordelen.

Volhouden is een must als het op dating aankomt.

Neem even afstand als je eraan toe bent, maar geef zeker niet op. Ergens loopt die man rond.

 

Free Photo: by Wilson Sanchez @ Unsplash