Screenshot 2014-05-07 18.14.19Blond, rank, slank, slim, altijd met een glimlach, een geweldige drive… dat was mijn eerste indruk van Nicole. In 1996  zag ik ze terug.  Beetje voller.  In 1998 stond ze voor me. Ik kreeg een kleine shock te verwerken. Ze was 35 kg zwààrder. WTF!? Over haar natuurlijke glimlach zat een ruis. Een sluier van tristesse. Uit haar verhalen begreep ik dat ze al enkele diëten had geprobeerd. Maar de kilo’s bleven ‘plakken’.

2014: Nicole  zag ik terug. Wow! – 42 kilo’s!  Big smile. Pretoogjes. Ruis was verdwenen uit haar gezichtje én van haar heupen. Haar geheim? Het Pronokal dieet. Zoals het hoorde. Ze zat nog in haar eindfase en had eetrepen en drankjes bij. Misschien ken je het Pronokal dieet beter als het Bart De Wever-dieet.

“In mijn modellentijd hield ik mijn gewicht op peil door het juist combineren van eten. Ik heb altijd geprobeerd zo gezond mogelijk te eten.  Later kreeg dat combi-eten  een naam ‘Montignac’.  Enkele keren per jaar deed ik sapjeskuur of detoxen.

Maar plots kwam ik in vier maanden tijd 35 kilo bij!  Tot op de dag van vandaag wéét ik niet nog steeds niet waarom. Dat enorme bijkomen viel samen met het vertrek van mijn moeder naar mijn zus in West-Afrikaanse Ivoorkust.  Niet zomaar een kleine vakantie. Maar een emigratie. Heb ik toen een emotionele buffer opgetrokken? Wie weet het.

 Waarom heb je voor Pronokal gekozen en niet voor een maagring of een gastric by pass?
‘Ik heb een maagring overwogen. Maar ik heb teveel schrik om in mij te laten snijden. Plus, ik zie teveel voorbeelden die mislukken. Of dat ene meisje met een gastric by-pass. Ze was 30 kg kwijt. Dan komt ze terug 15 kg bij en zegt: ik ben nog altijd 15 kg kwijt hé.’
Verder kreeg ik het adres van een dieetdokter in Deurne. De man is geschorst. Zegt ook genoeg zeker.
Ik had weerstand tegen alles wat met proteinediëten te maken had. Zoals zoveel diëten levert het schitterende resultaten tijdens. Maar enkele maanden later zie je de meesten terug bijkomen. Plus nog een pakje extra kilo’s erbij.

Wat heeft je dan doen besluiten om voor dit dieet te kiezen?
<lacht> Bart De Wever! In zijn zwembroek! Echt waar. Omdat ik bezorgd was om huidoverschot bij een straf gewichtsverlies. Toen ik hem in zijn zwembroek zag, kreeg het ultieme bewijs. Hahaha.

Op de site van Pronokal las ik de ‘spelregels’. Viavia had ik een adresje van een arts die werkt met Pronokal. Het gesprekje met die arts heeft me doen beslissen: nu ga ik ervoor. Zij vraagt engagement. En zodra ze voelt dat je haar én vooral jezelf voor de gek houdt, stopt ze ermee. Zij steekt tijd in jou. Het enige wat zij vraagt is wederzijds respect. Zo hoor ik het graag. De toon was gezet. De strijd ging beginnen.

Dé 3 belangrijkste zaken om dit dieet vol te houden zijn:
1) engagement (arts –patient en vice versa. Een uitgebreid bloedonderzoek is bijvoorbeeld nodig)
2) controle (om de 14 dagen naar de dokter)
3) producten: zijn zeer oké.

Ik eet glutenvrij. In het begin was het wat zoeken welke producten je kan eten.  Wat ik ook meteen heb gelaten is mijn kopje koffie. Om mijn drang naar zoet te stoppen. Ik dronk mijn kopje koffie ALTIJD met twee klontjes suiker. Resoluut afkicken. 

De eerste week was zonder enige twijfel het moeilijkst!
‘Je hele lijf is aan het afkicken. Vooral van suikers die overal ij je voedsel zitten. Dat voel je. Ik kreeg serieuze afkickverschijnselen zoals opgejaagd zijn, slecht slapen, veel zweten, barstende hoofdpijn. Dit bleek een ‘cold turkey’ te zijn. Toen ik dat besefte, kon ik enkele dagen doorbijten. Eens door die moeilijke periode viel het allemaal veel beter mee dan ik ooit had kunnen denken. Uiteraard waren er momenten waarop ik het lastig had, maar als ik dan keek naar het resultaat, wil je dat niet meer opgeven. ‘

Hoe zat het met je sociale leven?
Pronokal heeft lekkere drankjes en kant-en-klare producten. Dat is makkelijk om mee te nemen. Je sociale leven blijft op die manier doorgaan. Je vrienden kijken eerste keren raar. Alles went.’

Hoe zie jij jezelf NU in de spiegel? 
‘Het heeft lang geduurd voor ik door had dat ik slanker was. Eind juni 2013 moest ik naar een feest.  Durf ik een jurkje aan? En ik zocht en zocht en zocht. En paste me te pletter. Niks. Tot ik besefte dat ik nog steeds in de rekken van volle maten aan het zoeken was terwijl ik al vlot maat 44 had. Ik heb toen tientallen jurkjes gepast. Met zoveel plezier! Ik heb ineens 3 jurkjes gekocht. ‘

Die nu ook veel te groot zullen zijn?
‘Haha, ja, ze zijn echt té groot. Ik heb ze weggeven!’

Had je last van rotopmerkingen of rare blikken achter je rug?
‘Er zijn mensen die je naroepen omdat je te zwaar bent. Zo kwam ik eens bij een bakker buiten met een verjaardagstaart voor een neefje in mijn handen. ‘Wat is het? Nog niet dik genoeg?’ kreeg ik ongevraagd naar mijn hoofd geslingerd. Het recht dat mensen zichzelf toeëigenen om je zomaar te verwijten. Ik ben dikwijls in tranen thuis gekomen. Of een kennis die ‘nicolleke’ verving  door ‘dikke nicole’.

En nu krijg je een lawine aan complimentjes. Dat doet deugd, niet?
‘Tuurlijk. Het allerleukste was toen ik in onze autovrije straat moest parkeren om de koffer uit te laden. Op het terras zat een groepje en toen klonk het: ‘ Ie sè, da blondje denkt hier te mogen parkeren.’ Ik ben naar binnen gehuppeld en riep ‘YESSSS, ik ben eindelijk terug ‘dat blondje’ in plaats van ‘die dikke’.’

En Harry, je maakte Nicole mee van Miss-formaat naar vol, voller, volst en sinds begin dit jaar is ze terug slank.  Wat doet dat met een partner?
‘Ik werd verliefd toen we beiden in de jury zaten van een missverkiezing in Hoogstraten. Ik als presentator, zij als ex-Miss Limburg. Het klikte op slag.  Haar persoonlijkheid pakte me in. En dat doet ze nog élke dag. Ik wist dat ze het moeilijk in haar strijd tegen die kilo’s. Zeker toen ze in die 4 maanden tijd meer dan 30 kilo’s bijkwam. Ze heeft zo ongelooflijk haar best gedaan om af te vallen.  Ik vind haar op als ze weer gekwetsts was door een of andere rot opmerking. Zoals een tante die zegt: ‘Jaja, elke pondje komt langs het mondje.’ Ach.

Ik ben haar steeds blijven steunen en begeren. Bij mij draait het om inhoud. Ik viel voor haar omdat ze een klasse wijf is. En in mijn ogen is ze dat gebleven. Punt.
Nu zijn die kilo’s verdwenen en staat ze er weer zoals ze was.  Haha, nu zeg ik als mensen twijfelen: ‘Ik heb een aanhoudster .
En of dit dieet centen kost! Niet alleen het dieet zelf. Maar kleren. ‘Niks vermaken’, heb ik gezegd, ‘ineens een hele nieuwe garderobe!’

Nicole, heb je een truc of tip die jou enorm hielp?
‘Een dagboekje bijhouden. Hierin noteerde ik:

  • Dag van mijn dieet (vandaag is het zo bijvoorbeeld 2-20 (jaar 2 – dag 20) J)
  • Datum
  • Uur dat ik iets at
  • Heel summier wat ik at (bijvoorbeeld: slaatje met tonijn + product of gewokte groenten + product of nu: fruit + yoghurt)

Mijn grootste uitdaging was immers de 5 maaltijden per dag te nemen en dankzij mijn dagboekje hield ik dat netjes bij.  ’s Avonds enkele minuten reserveren om mijn dagelijks menu te overlopen en te noteren. In het begin zette ik mijn GSM klokvast zodat ik om de 3u aan de tussendoortjes werd herinnerd.  Je ‘moest’ eten hé.

Dagelijks ‘beloond’ worden door het dalende gewicht in cijfers was de ideale stimulans om vol te houden. Na dag 25 of 65 of 115 ging ik de moeite die ik al zo lang deed toch niet hypothekeren voor welke ‘uitspatting’ dan ook. En dat blijft ook nu nog zo.’

Hoe zit dat nu met huidoverschot waarvoor je schrik had? 
‘Dat valt ontzettend mee. Mijn huid voelt beetje losser aan. Maar in de producten zit een bestanddeel dat de elasticiteit van de huid ‘promoot’. Je zag dat ook aan Bart De Wever. Ineens zat die huid ook terug goed en oogde steviger. Je lichaam moet de kans krijgen om zich te ‘zetten’. Denk aan een zwangerschap. Die huid oet ook tijd krijgen om terug naar zijn oorspronkelijke toestand te gaan.  Aan mijn bovenbenen heb ik last van cellulitis. Maar dat heeft elke vrouw. En met een goed product, veel water drinken en oefeningen  is daar best mee te leven hoor.

Wat zijn jouw hulpmiddelen om je gewicht te behouden?
‘Elk normaal gewicht schommelt dagelijks. dat kan gaan van 0,5 tot 2 kg. Maar als je merkt dat er 5 kg bijkomen, ben je fout bezig. Dan moet je zeker terug naar je arts. Of via de website van Pronokal om hulp vragen.

Verder raad ik dit aan:

  • De Voedselzandloper – o.a. inzichten en  motivatoren die helpen om geprepareerde ‘voedingsmiddelen’ te blijven mijden
  • De kookboeken van Pascale Naessens – lekker, relatief eenvoudig en perfect passend binnen een gezonde én blijvende manier van eten
  • De sporttips en oefeningen op de website van Pronokal

Via de website van Pronokal, krijg je nog meer informatie.

 

Nicole Wellens is

– Owner + Executive, Business & Life Coach bij HARPO

 

NICOLE VROEGER: 

Screenshot 2014-05-07 18.10.45 Screenshot 2014-05-07 18.10.28 Screenshot 2014-05-07 18.04.37

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NICOLE MET EXTRA KILO’s:

Screenshot 2014-05-07 18.02.44 Screenshot 2014-05-07 18.02.21 Screenshot 2014-05-07 18.01.43 Screenshot 2014-05-07 18.01.06

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NICOLE NU:

Screenshot 2014-05-07 18.05.47

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Screenshot 2014-05-07 18.14.19