Screenshot 2014-05-16 08.13.12Of topvrouw én Wifty Karin Van Mossevelde – directeur Gezondheid & Welzijn  ( De Voorzorg )  5 Wifty vraagjes wil beantwoorden?  We leerden elkaar kennen tijdens de lancering van het boek ‘Werk aan Werk’ van Fons Leroy. Haar drive, sprankel en frisheid vielen me onmiddellijk op. Welkom Wifty Karin!

1. Het leukste aan 50 worden
Brr, ik had toch moeite aan 50 worden. Ik moest me aanpassen aan die ‘5’. Wat ik het leukste eraan vind? Je komt op een leeftijd waarbij je je niet elke dag meer moet gaan bewijzen. Professioneel, privé, relationeel, werk, vriendschappen. Ouder worden is jezelf ook langer kennen. Druk om je élke dag nog te bewijzen, is wég.

2. Het minst leuke aan 50 worden?
Je mentale leeftijd en je lichamelijke of biologische leeftijd matcht niet. Dat is niet hetzelfde. In de betekenis dat je in je hoofd je stukken jonger voelt én bent.

3. Wat zeker nog doen voor je 60ste?
Mmmm wat is mijn droom? Gewoon gelukkig kunnen zijn! Zowel privé als professioneel. Doen waar je goesting in hebt. Door ouder te worden komt de nadruk op ‘samen’. Vroeger was je heel hard gefocust op jezelf. Nu doe ik het graag ‘samen’. Bijvoorbeeld een weekend doorbrengen met kinderen en kleinkinderen

4. Het nieuwe 50
De vijftigers van nu zijn niet meer te vergelijken met de vijftigers van 30 jaar geleden! Wij hebben jaren 70, 80 beleefd. We hebben onze kansen kunnen pakken. Studeren, cultuur meepikken, huis, kinderen, op restaurant gaan wanneer we dat wilden… Bij mijn ouders was dat onbestaand. Ik denk dat kinderen het terug moeilijker gaan hebben. De ene crisis volgt sneller de andere op.
Onze kinderen zijn Cava-kinderen, zeg ik altijd. Ze komen binnen en ‘Wat drink je? Cava!’ of ‘We komen aperitieven!’ Dat aperitieven is van onze generatie. Dat hebben wij gelanceerd haha. Vroeger gebeurde dat uitzonderlijk één keer per jaar.
We zijn ook de sandwich-generatie. Langs de ene kant de zorg voor ouders die ook steeds ouder worden. Langs de andere kant de zorg voor kinderen én kleinkinderen.

5. Wijze raad voor mensen die 50 worden? 
Géén uitstelgedrag! Stel niets uit. Het is NU dat je nog kan veranderen. Tenminste als je met zulke plannen rondloopt. Rond mijn 50ste ben ik ook een nieuwe richting uitgegaan. Blijkbaar voelde ik hoe die ‘5’ me – bewust of onbewust- pushte.