Schermafdruk 2014-08-05 22.51.33Bedette (56) koos bij de geboorte van haar eerste zoon om voltijds mama te worden. Tot op vandaag heeft ze géén seconde spijt van haar beslissing. En dat beamen zowel haar man (tandarts)  waarmee ze meer dan 30 jaar getrouwd is én haar 3 kinderen (twee zonen en een dochter). 

Bedette ken ik meer dan 40 jaar! Zij was de enige die ik zo hard vertrouwde om me de geheimen van het tongzoenen uit te leggen.  Dat gebeurde in het ijssalon Venise op de markt in Sint-Truiden bij een Seven Up en een dame blanche mét crème fraiche.

Ze komt zelf uit een gezin met 6 kinderen. Vier zussen en twee broers. Haar vader is overleden toen ze aan haar hogere studies bezig was. Haar moeder (licentiate Klassieke Talen) bestierde het drukke huisgezin met rechtvaardige hand. Ten huize van Mevrouw B. en Co was het altijd ambiance. Dit adres was de spil voor alle vrienden en vriendinnen van de B-kids.

Op zondagochtend stonden de fietsen en brommertjes voor haar deur. En er was altijd een heerlijk pistoletje om mee te eten. Er was altijd tijd en aandacht voor hen die zomaar binnensprongen.

1. Wat vond je leuk aan 50 worden? 
‘Dat ik aan niemand nog rekenschap moest geven.  Gedaan met nog ‘kind van…’ te zijn. Nu, dat had ik ook al op mijn 40ste. Maar op mijn 50ste wist ik het zeker. Nooit meer iets aantrekken van wat àndere mensen denken. Of van wat mijn moeder zou denken. Onnozel toch. Moet ik daar 50 voor geworden zijn!?! Foei.’

“Nooit meer iets aantrekken van wat àndere mensen denken. Daarvoor moet je 50 worden. Foei…”

2. Wat vond je minder leuk aan 50 worden? 
(Rimpels!, roept haar man die verderop in de woonkamer zit ;))
‘Haha, ja dat ook. Maar vooral ’s morgens opstaan en hier en daar een pijntje. Ook dat je minder snel recupereert. Vroeger had ik méér energie. Ik kon op mijn 23ste veel meer aan dan nu. Ik tennis nog steeds met heel veel passie. En dat voel je nu meer dan vroeger.’

3. 50 is het nieuwe 30. Kan je je daar iets bij voorstellen?
‘Niet waar! Op je 30 ben je nog onnozel. Dat mag. Dat moet zelfs.  Op je 50 heb je levenservaring. Dat laatste heb je totaal nog niet op je 30.’

4. Welke droom heb je nog voor je 60?
‘Op safari gaan! In Namibië. Ik wil zo graag dat land leren kennen. Die cultuur. De natuur. De sfeer.  Dat is pure luxe. Ik wil vooral content blijven. En genieten. En ik zeg met opzet niets over kleinkinderen.  Dat is een beslissing voor mijn kinderen.’

“Leren NEEN zeggen!”

5. Wat is jouw raad voor nieuwe 50-ers? 
‘Zélf ondervinden! Moest ik ooit raad hebben gekregen, och, dat had ik niet eens gehoord. Of ja, ik heb iets. Besef dat je eigenblijk niet meer verplicht bent om rekenschap te geven. Hahaha, daar is die rekenschap weer! Verantwoording geven doe je aan mensen die jij kiest. En steek energie in mensen die het waard zijn. Leren NEEN zeggen! En dat laatste bedoel ik positief.  Dan creëer je vanzelf ruimte voor kwaliteit.’