Bert Geenen (65), de zaligste radiostem van Vlaanderen, is sinds januari met pensioen. We vroegen hem een kleine update, en of hij zijn 5 favoriete zomerhits met ons wilde delen?
 
Bert: “Pensioen? Wat een lelijk woord. Ik zie mijn nieuwe status als congé payé. In het begin had ik een duidelijk plan, een half jaar schandalig genieten. Ik zou dan wel zien of ik er iets bij wilde doen. Ondertussen zijn we een half jaar verder en heb ik helemaal geen zin om iets extra te doen. Half-time aan zee en m’n administratie oppoetsen, dat verloopt vlot. Maar de pakken familiefoto’s en films die smeken om ingeplakt en gemonteerd te worden… dat is tot hiertoe nog niet gelukt, dat komt er ooit wel van (lacht).
Maar ik heb wel tijd om leuke dingen te doen, quality-time met mijn kleindochter Juliette, en bijbabbelen met de mensen waar ik vroeger te weinig tijd voor had.
 
Ik heb 25 jaar bij de VRT gewerkt en 18 jaar bij MEDIALAAN. Tegenwoordig mag je redelijk wat bijklussen en wordt langer werken aangemoedigd. In mijn geval is dat niet evident. Sinds 1996 zat ik in leidinggevende functies en dan geef je zoveel mogelijk mensen, zoveel mogelijk kansen. Als je daarin slaagt, zou het lullig zijn om zelf vast te houden aan een job en daardoor jongere talenten te blokkeren.
 
Als ik ergens een nieuwe opdracht had, zocht ik zo snel mogelijk naar een ploeg die het zou kunnen overnemen. Dat is altijd aardig gelukt. Ik denk dat het goed was dat ik al 44 was toen ik ‘baas’ ben beginnen spelen. Dan heb je je tijd als streverke al gehad. Als DJ wilde je toch altijd scoren: reagerende luisteraars, pop poll-toestanden, hoge luistercijfers, proberen beter te zijn dan de anderen… enz..
 
Die ervaring heeft me geholpen om talenten te ondersteunen en vertrouwen te geven. De vergelijking met een voetbaltrainer gaat op: je kiest voor een speelwijze, je ondersteunt de mensen die daaraan kunnen beantwoorden en wie dat niet doet, of wil, belandt naast de ploeg.
 
De beslissing om de laatste 3 jaar half-time te gaan werken was ideaal, als overgang. Want dat ander ritme, plots van alles naar niets, is een te grote overgang voor veel mensen. Gelukkig heb ik daar geen last van gehad omdat alles geleidelijk afgebouwd werd.
‘Go with the flow’ geldt nu meer dan ooit. Met de focus op korte termijnplanning, leven in het nu, doen waar ik nú zin in heb.
 
Jullie boek Midlife KICK schetst perfect het nieuwe ouder worden. Maar ik ben nog old school, ik zie toch nog veel mensen een midlife crisis krijgen, ze kunnen of willen niet oud worden, terwijl ik het net prettig vind om proberen oud te worden.
 
Laat mij maar rustig door het leven shufflen. Dat doe ik trouwens ook met muziek, altijd op shuffle zetten, niet te veel op voorhand plannen, ik laat me graag verrassen. Trouwens, ik ken niets van muziek… maar ik voelde wél aan wat een hit kon worden, populaire muziek herkende ik onmiddellijk.
 
Ik associeer muziek met gezellige momenten, dus ook mijn vijf favoriete muziekjes. Zo kwam ik terecht bij enkele zomerhits van vroeger. Geïnspireerd door het weer zeker?
 
Het nummer bij uitstek dat me doet terugdenken aan zon, strand en Belgische kust: Venus van Shocking Blue. Uit 1969. Herinnert me aan de tijd dat we met mijn ouders, en dus ons gezin, hier in België vakantie vierden.
 
Typisch zomer is ook alles wat met de Beach Boys te maken heeft. Voor mij was het dan ook geweldig om hun show te mogen presenteren op het strand van Knokke, waar nu Surfers Paradise is. Ik presenteerde voor de Nederlandstaligen, Claude Delacroix voor de Franstaligen. Dat was op 21 juli 1987, intussen al meer dan 30 jaar geleden.
 
Een ander mijlpaaljaar is 1975. Toen waren we pas getrouwd, reden we voor het eerst met de auto naar de Côte d’Azur en hoorden we permanent de hits van het moment:
  • I’m Not in Love van 10CC
  • L’été Indien van Joe Dassin
  • Le Sud van Ninno Ferrer
Alleen al daarom blijven dat onze all-time-zomer-favorieten.
 
En sinds een drietal jaar heeft Juliette, onze kleindochter, een vers vakantieliedje uitgekozen. Elke keer als ze het hoort, voelt ze zich in vakantiesfeer…en wij dus ook. Het is een nummer van Milow: Howling at the moon.
 
Milow zingt daar trouwens: Be who you wanna be, right where you wanna be…”
 
Ik zou het niet beter kunnen zeggen!”

                                                                                                                                      Tekst & foto: Hélène Van Herck

           ✘ www.midlifekick.be