Best Friends Forever. Iemand waarmee je stokoud wil worden. Willen we dat niet allemaal?

Bestaat er iets mooiers dan met je partner stokoud worden? Best Friends Forever. Naast alle positieve verhalen van lange liefdes en gelukkig getrouwde koppels die we op Wifty posten, weten we heus wel dat er velen zijn die terug aan het daten moeten. Op 50+. En er is veel veranderd sinds (tiener)jaren.

Op 50+ is dating een heel ander ‘spel’ dan toen je tiener of dertiger was. Er is een nieuwe realiteit waarmee we als 50-er rekening mee moeten houden zoals ziekte, gesandwicht zitten tussen generaties (kinderen en ouders), menopauze, impotentie…. Maar het mag je niet tegenhouden om er volop voor te gaan.

Er is een 6 stappen-plan om Wifties te helpen bij het daten als ‘een volwassene’.

1. Eerst verliefd worden op jezelf 

Als je gaat daten op je 50, moet je je eerst realiseren dat er een pak ‘bagage’ in je rugzakje zit. Ook in dat van je dates.  Denk aan: overlijden van je partner, scheiding, het afspringen van een vorige lange relatie, … al die gevoelens van verlies, verdriet, frustratie, flinke knauw in het zelfvertrouwen spelen mee.

Dus, voor je je in het dating-spel smijt, zorg dat je al die gevoelens een beetje geparkeerd hebt. Dat je ze onder controle hebt.

Besef eerst goed wie je zélf bent. W verwacht je van een nieuwe relatie? Welke rol ga JIJ in een nieuwe relatie invullen?  En neen, we hebben het niet over de vaak bijna onmogelijke ‘eisen’ voor een volgende partner. Hou het realistisch. Eerst moet je in kaart brengen wie je bent op dagelijkse basis en wat je de volgende jaren van jezelf kan en mag verwachten. Heel veel mensen blijven vasthangen in een oude visie van zichzelf.

2. Stap voorbij je wenslijst

Iedereen stapt met een lijstje van wensen naar een nieuwe date toe. Haarkleur, lengte, tanden, handen, kleur van schoenen, zijn auto, aantal kinderen, loon,…En als de persoon lijkt op Alain Delon in zijn jongere jaren of een George Clooney… yes. Denk opnieuw en stel dit bij. Het gaat gewoon niet lukken om wie dan ook een kans te geven want je zit vast aan die onmogelijke eisen. Je zoekt een wonderman in plaats van iemand van vlees en bloed en met mankementjes. Vergeet dat je 24 bent maar dat je een vrouw van 50+ bent.

Blijf je je vastklampen aan je lijstje dan draait de date op niets uit want de persoon die voor je zit, zal het nooit KUNNEN winnen.  Je gaat hem vergelijken met bv. je ex-man, je vader, een ex-lief, …

Stel je nu eens het volgende voor: je bent bijna 60 en je hebt àlles. Je hebt alles bereikt wat in je mogelijkheden lag. Succes met je zaak,  goed inkomen, fantastische woning, kinderen zijn de deur uit, trouwe vrienden en kennissen maar dan stel je vast dat er nog een iets ontbreekt in het plaatje: een man. Wat ga je doen?

Je kan zoeken naar een maatje met zelfde ambities en succes. Of je laat deze strenge eisen los zodat je andere mannen een kans kunt geven die door omstandigheden blut zijn. Kijk verder dan de eerste laag en dan ontdek je een zalige vent, een heerlijke lover, een boeiende compagnon de route, … Wie weet kan hij de rol van huisman invullen want jij hebt het nog te druk met je eigen ambities en zaak. Stel je voor dat je dan na een drukke dag thuis kan komen en je eten staat klaar. Je hebt een geweldige partner die je opvangt, die net niets met je professionele leven te maken heeft. Stel…

Hoe ouder we worden, hoe meer we zulke zaken beginnen te waarderen. Probeer het misschien zo eens aan te pakken. Verder kijken dan het lijstje.

3. Ik ben het toch waard. Dus, wat is het probleem?

Er is wat werk als 50-plussers daten. Er spelen heelwat clichés en foute percepties van vroeger in ons hoofd mee. Denk maar eens aan ‘alle mannen zijn hetzelfde. Ze willen seks en geen relatie.’

Het gaat erom dat je over dat soort van vooringenomenheid stapt. Anders ga je met de handrem op naar je dates.

4. Via welke kanalen ga je tewerk?

Stel een actieplan op en zet in kaart via welke kanalen je tewerk wil gaan.

  • online bv. via datingsites zoals Parship, Tinder…
  • workshops . Kies ze verstandig. De kans dat je bv op bloemen schikken mannen gaat ontmoeten is zeer klein
  • cursussen. Op een initiatie golfen of koken zit de mix van mannen en vrouwen mooi verspreid
  • sociale meetups voor 50-plussers
  • betrek je vrienden of (verre) kennissen in je zoektocht. Wie weet kennen ze een leuke single ;-)
  • soms zit een mogelijke partner dichter dan je denkt. Check je verleden (en facebook) en durf x, y of z aan te spreken. Een neen heb je. Plus de wereld behoort de durver toe
  • wees in ieder geval proactief en ga naar locaties en organsiaties waar de kans om andere singles te ontmoeten groot is
  • niemand heeft iemand ontmoet door thuis te blijven!

 

Een keer je iemand op je radar hebt, is er toch iets dat je moet weten: MANNEN JAGEN NIET ACHTER VROUWEN. Vergeet het boek met The Rules dat stelt dat je als vrouw nooit de eerste stap mag zetten enzovoort enzoverder. Het is dikwijls andersom bij 50 en 60+ mannen. Zij hebben een duwtje nodig.

Dat betekent niet dat je nu de leiding moet nemen. Maar het is zeker oké dat je de man laat weten of horen dat je interesse hebt. Hem via sms of whatapp bedanken ‘voor een hele leuke en gezellige avond’ is heel zeker toegestaan. Je merkt zelf wel hoe snel hij antwoordt.  Doet hij het afstandelijk, NEXT! Doet hij het met een grapje dan antwoordt jij : ‘Leuk om horen. Ik ben benieuwd naar een volgende meet & greet’. Zoiets. Daar houden mannen wél van.

Een van de relatie-experten heeft een bijzondere kijk (en kan ons helpen om het eens op die manier te zien): vergeet niet dat mannen als 14 jarige jongetjes steeds op de thé dansants of discotheken of op jeugdfeestjes… Haha. En dan denken wij vrouwen dat we met afwijzing te maken hebben, bij mannen was dat 100 x erger. Medeleven is een betere houding om een leuke tijd te hebben bij het daten-proces.

5. Van rendez-vous tot romantiek

Je bent verliefd geworden op jezelf, je hebt een realistischer en flexibeler lijstje wat je graag wil zien bij je partner, je sociale kring is uitgebreider en je hebt een date! Wat nu?

Op een eerste en tweede afspraak ga je nog niet uitzoeken of je met hem gaat trouwen! Wat hij en jij nu doen, is het beste van jezelf laten zien. Je persoonlijkheid laten zien. Maar dat beste wil ook zeggen dat je de tijd neemt om stilaan te ontdekken welke ‘bagage’ onderzocht moet worden aan de deur.

Je hoeft het in dit stadium nog niet te hebben over je ondankbare kinderen, de enge ziekte van de buurvrouw, je faillissement van 5 jaar geleden, je hernia. En breng de exen of vorige dates niet op tafel. Dit is een no go.

6. Blijven of vluchten?

Je bent enkele dates verder met de nieuwe man. Eigenlijk ben je nu op weg naar de toekomstige versie van jezelf. Mooi gezien hé. Na alle zelf-reflectie en open gesprekken kun je nu aanvoelen of die man je het ‘rijke’ gevoel geeft dat je op je lijstje hebt gezet.

Bijft de persoon die je hebt gevonden steeds meer in de smaak te vallen en te voldoen aan je volwassen verwachtingen, super! Laat deze match maar openbloeien en het is nooit slecht om alles eens af te toetsen met je lijstje. (Stel dat je ontdekt dat hij gierig is en er staat op je lijstje dat je een gulle persoonlijkheid wil… dan is het nu het moment om dat niet meer te willen.)

Natuurlijk zijn er nooit garanties. Stel dat het toch nog anders uitdraait, dan is het maar zo. Zeker geen angst hebben om terug opnieuw te proberen. Thuis zitten kniezen is gewoon geen optie als je iemand anders wil ontmoeten.

Hou jezelf steeds voor dat je speciaal bent en dat je heel veel te geven hebt. De juiste man snapt dat. De verkeerde man niet. Zo is dat.