“Wie zijn nu eigenlijk die Wifties?” krijgen we vaak te horen. Hoog tijd om hen voor te stellen! 

Chacha: “Ik ben 62 jaar, niet jong of niet oud, ergens ertussenin. Ik werd grootgebracht in Duitsland door mijn grootouders, militairen. Mijn jeugd was moeilijk, om het zacht uit te drukken, en ik verloor een zoon van 22 toen ik 39 was.

Ik ben toen begonnen aan een lange zoektocht naar mezelf en ik mag nu zeggen… ik ben er zo ongeveer! Ik heb altijd een sterke overlevingswil gehad en ben steeds terug opgestaan, veerkracht, ik kreeg hierover een artikel in het Nederlandse magazine Psychologies.

Een paar keren recht gekrabbeld en uiteindelijk geworden wie en wat ik wou. Sterk en toch zeer kwetsbaar, vrolijk en soms zeer droevig, vandaag noemen ze dat hypergevoelig.

Ik ging op mijn 17de in de fabriek werken, nadien op kantoor, toen wou ik in de verkoop en ging ik encyclopedieën verkopen enz.. Tot ik sales representatieve werd bij L’oréal Luxe en Estée Lauder.

Toen stierf mijn zoon en nam ik een pauze. Ik ging op consultatie bij een meneer die me leerde creatief denken, en toen begreep ik niet alles maar veel. Ik wilde coach worden, zette me voor mijn oude computer en stuurde een paar mailtjes en het wonder van creatief denken gebeurde, ik werd gevraagd om voor Libelle een work shop te geven over hoe je stress beheren… ben nu bijna 20 jaar aan de slag als trainer/coach en blijf er plezier in hebben.

Daarnaast schilder en schrijf ik en neem overal foto’s van détails, een bloem, een grasspriet, een hartje in de wolken. Sporten doe ik om vreugde te kweken en een fit lichaam te behouden.

Wat de liefde betreft, die heb ik gevonden, maar zoals altijd op het foute moment, foute man, foute situatie. Maar ik heb geleerd lief te hebben en me laten lief te hebben.”

En als ik nu nog de opportuniteit zou krijgen mijn dagelijks leven te delen met een man die me aankan – glimlach – dan wil ik dit wel als een van de laatste en grootste challenges aanvaarden!

Wat vind je het leukste aan ouder worden? “Het zalige aan ouder worden vind ik om zelfzeker te zijn in vele omstandigheden. Leuk is ook te mogen zijn wie ik ben zonder er doekjes om te winden. Mooier zonder make up te zijn dan met, alleen een vleugje rouge en een verzorgd kapsel. Ik zou zeggen dat verzorgd nu mooier is dan opgemaakt, minimalist! Leuk ook om niets meer te moeten en veel te mogen. Alles van op een zekere afstand zien geeft overzicht, leuk ook om met jonge mensen te werken, om te gaan, naar hen luisteren, samen lachen. En geen hoofdbreken meer over kinderen opvoeden en carrière maken. Alhoewel werken een van mijn hobby’s is. Geven en nemen is zo fijn. En leuk ook om soms de verbazing te zien in de ogen van anderen als ik zeg dat ik 62 ben, niet uit ijdelheid maar omdat ik dan denk… OK, ik heb nog tijd.”
Het minst leuke aan ouder worden? “Het minst leuke aan ouder worden zijn die rimpels en zwaartekracht, die maken het niet mooier. Mijn huid die soms op papier lijkt, zo dun. Mijn handen die er uitzien zoals die van mijn overleden oma. Dat sneller moe zijn aanvaard ik moeilijk. Ook dat eeuwige gewicht dat maar niet stopt toe te nemen en dan de luiheid er iets aan te doen. De lenigheid die vermindert, het uithoudingsvermogen dat afneemt, het impulsieve dat streken met me uithaalde die stilletjes aan plaats neemt wat bedacht te zijn, wat op zich goed is maar toch heeft het me vele gekke dingen laten beleven. En ja, het minst leuke is dat ik soms de indruk heb dat ik alles nog moet beginnen en dat ik dan moet vaststellen dat er maar weinig tijd overschiet.”
Wat zijn je toekomstplannen? “De komende jaren zou ik graag met de man van mijn leven, als die bestaat hé, ergens in een huisje dicht bij zee wonen, in de zon, lekker eten, wandelen, liefhebben, en gewoon naar de golven kijken en wie weet… mijn boek schrijven. Maar alleen kan dat ook hoor!”

Wat is jouw geheim om gezond en gelukkig ouder te worden? “Vrolijk zijn, liefhebben, naar de zon, de hemel, de maan, het gras, de bomen… kijken met mijn hart. Van elke kleine uitstap iets magisch maken. Durven en doen. Zorg dragen voor mijn huid en gedachten. Naar mijn lichaam en innerlijk stemmetje luisteren. Veel water drinken (iets minder wijn en champagne ;-) ). Vooral niet altijd terugkijken naar vroeger, hier en nu blijven zoveel mogelijk. Goede hydraterende crèmes gebruiken en vooral niet teveel make up, alles in zachtheid. En voor elke uitstap kleed ik me met mijn rode lipstick van YSL, dat is mijn powerkleurtje!

Aan jongere vrouwen wil ik zeggen: wees jezelf, ga ervoor, durf, wil en zeg niet steeds “later” het is nu. Wees vrolijk, dans, zing, kus, heb lief, wees niet gehaast om je leven te bepalen, neem de tijd en doe wat je voelt, en voel wat je doet. Geniet van je strak velletje en mooie lijnen. Maar vermijd sigaretten, drugs, drank (teveel) foute vrienden en mannen en nietsdoen. Bespaar geen energie, die gaat sowieso verminderen, dus go for it en lach alles toe.”

Wat betekent Wifty voor jou? “Wel ik ben niet zo happig op al de ‘menopauze’-magazines, al dat after-50 gedoe… Maar jullie hebben alles anders aangepakt. Wifty zit vol verrassingen, leuke artikels, serieuze info, toffe kennismaking met vanalles en nog wat en niet de gewoonlijke ietwat saaie aanpak van velen. Jullie laten ons andere levens, andere problemen, overwinningen, inzichten beleven met humor en de juiste middenweg, leuk om de 50 en 60… 70… in te stappen met jullie! Ook het feit dat we elkaar via jullie pagina eigenlijk leren kennen en de kers op de taart, elkaar ontmoeten in levende lijve. Jullie zijn de enige pagina waar ik op reageer en die me altijd nieuwsgierig maakt… “Aaah Wifty! Even pauzeren en lezen!”. ?
? Wil jij jezelf ook voorstellen op Wifty? Stuur een mail naar wifty@wifty.be dan krijg je van ons de vragen doorgestuurd!