CHARLES: Ken je die kinderen die vanaf hun twee jaar « waarom », « waarom », « waarom » vragen? Schattig, nietwaar? Tot je bewust wordt dat op elk antwoord een nieuwe « waarom » volgt. Zo’n schattig kind vervelt in onze geesten snel tot een ettertje.

Wel, ik was zo’n ettertje. Nog steeds: het waarom-kind is nooit weggegaan. Nieuwsgierigheid is mijn belangrijkste karaktertrek.

Als wijninvoerder van kleine, familiale, vaak ambachtelijke domeinen die nauw betrokken zijn met hun omgeving, kan ik mijn nieuwsgierigheid de vrije loop laten.

Want wijn is een voedingsmiddel met heel veel verschillende facetten. Je kan genieten van het sociale luik van wijn. Wat roept meer het sociale beest in ons op dan bijpraten achter een glas wijn?

Of je kan gewoonweg genieten van de wijn. Echt goede wijn werkt via de zintuigen in op een aantal oeremoties en herinneringen. Een tip: echt lekkere wijn deel je met iemand. Emoties en herinneringen delen zijn zoveel rijker.

Evengoed beleef je wijn als een hobby. Je wordt lid van een wijnclub, eventueel vertrek je op bedevaart naar een wijnregio, je bezoekt een aantal domeinen en knoopt een gesprek aan met de wijnmaker. Met verloop van tijd ben je aardig op weg om de wijntaal onder de knie te krijgen.

Dan begeef je je op het vlak van de passie en moet ik een waarschuwing in de wereld sturen: hang je te ver over het vat van de wijnwereld en val je erin, dan geraak je er nog maar moeilijk uit!

Wat mij betreft kreeg ik het genieten van een glas lekkere wijn heel snel onder de knie – sociaal dronk ik eerder een pintje op café.

Vijftien jaar geleden heb ik de kans gegrepen om wijninvoerder te worden en sindsdien probeer ik mij de wijnwereld helemaal eigen te maken. Die wereld is zo ruim dat het waarom-kind in mij bijzonder veel voldoening uit kan halen.

Met een aantal jaren op de teller, zijn voldoening en tevredenheid de grootste successen die ik kan halen uit het leven. Als waarom-kindje is het geen eenvoudige weg om tot dit punt te geraken – ik herval nog steeds. Ik kan alleen maar dankbaar zijn dat zo’n boeiend en ruim onderwerp als de wijnwereld op mijn pad is gekomen.

Aan de jongeren zou ik wel dit willen meegeven: verwar tevredenheid niet met gemakzucht. Wees niet te snel tevreden. En zeker niet over je eigen werk.

Leef zoals de schrijnwerker die ook zijn volle aandacht schenkt voor de afwerking van de achterwand van een kast. Zijn leerjongen vroeg hem waarom hij zoveel energie in die achterwand steekt: niemand ziet die achterwand! Inderdaad, antwoordde de schrijnwerker. Maar ik, vervolgt hij, ik weet wel hoe die achterwand eruitziet!

Het beeld van de schrijnwerker werkt zeer goed voor mij. Ik gebruik het nog elke dag wanneer ik voel dat ik tevredenheid misbruik voor gemakzucht.

2021? Dit wordt het jaar waarin een heleboel virtuele aperitieven en knuffels worden omgeruild voor echte aperitieven en knuffels! 

I can’t wait!

🍷Vragen over wijnen? Stuur een mailtje naar Charles bij Les Vins Personnalisés: charles@levipe.be