lovekeyboard

Net na een feestperiode piekt het in online datingland. Eindelijk de stap zetten om op zoek te gaan naar een partner is ook één van de goede voornemens die heel veel singles maken.

Al dan niet gewapend met een wensenlijstje of menukaart waar de potentiële partner aan moet voldoen. Maar beste single Wifties , opgelet: op een datingsite is de liefde van je leven soms maar 1 klik verwijderd… maar je kan hem dus ook zo wegklikken. Best dus twee keer nadenken voor je de wijsvinger gebruikt.  

Datingsites zijn grote datingvijvers met een concentratie aan mannen en vrouwen die allemaal eenzelfde doel voor ogen hebben: op zoek gaan naar een partner (al dan niet voor het leven). Dat laatste hangt van het soort van site of app af.  

Tip: maak vooraf een lijstje van mogelijke datingsites en kies dan de site die beantwoordt aan jouw doelstellingen.

Groot potentieel of aanbod betekent een ruime keuze en dus veel contacten. Maak gebruik van dat voordeel! Maar het vergt daarom ook een specifieke aanpak.

In dit stuk geeft Chris Verlinden, directeur Parship advies over hoe je door de bomen het bos nog ziet zonder voorbij te gaan aan potentiële matchen.

1. Het ene contact is het andere niet

Het proces van online ontmoetingen gebeurt anders dan in het echte leven.

Als je op café iemand leert kennen, begin je meestal met een luchtig gesprekje. Gaandeweg peil je naar elkaars interesses, je raakt in een goed gesprek verwikkeld, maar al bij al weet je weinig van elkaar. Dat evolueert stapsgewijs, beetje bij beetje.

Online iemand ontmoeten is anders. Vooraleer je elkaar ontmoet heb je elkaars profiel al grondig gescreend. Misschien ben je de persoon in kwestie ook gaan googelen. Dit soort van screening processen gebeurt niet bij toevallige ontmoetingen op café, tijdens een concert, bij kennissen…  Vandaar ook dat het zo belangrijk is om je gedrag wat bij te sturen. Screenen kan leiden tot ‘skippen’ en dat gebeurt soms veel te snel.

2. Weet wat je wil
Jouw wensen en verlangens beïnvloeden de zoektocht naar een partner. Alles begint met een grondige zelfkennis.Zorg dat je een duidelijk beeld hebt van wat je verwacht in een relatie. Voor wie zichzelf niet kent, voor wie zijn of haar prioriteiten in het leven niet duidelijk zijn,  is het immers veel moeilijker om een partner te vinden die echt goed past. Vraag aan je vrienden, collega’s en kennissen jou te omschrijven in enkele zinnen of woorden? Hieruit kun je ook veel leren… Vaak vertel je meer over jezelf dan je beseft. Deze toehoorders kunnen je dat beter vertellen dan wie ook. 

Ervaringen uit het verleden kunnen als referentiepunt dienen. Wat was er goed en wat vond je minder leuk in je vorige relaties. Welke ervaringen wens je absoluut nooit meer te beleven. Het is soms zinvol om effectief wat punten op te lijsten.

3. Stel doelen, maar wees niet te rigide

Creëer een referentiekader maar wees niet te rigide. Vereng de dingen niet te fel. Wees realistisch. Superman is voor de films! Een referentiekader mag geen ideaalbeeld zijn. Wie enkel zoekt naar een droomprins op een wit paard komt van een koude kermis thuis. Blijf realistisch. Focus op de dingen die een absolute ‘No-Go’ zijn.  

Haar te kort, 3 cm te klein, te dik, te dun, schrijffoutje, verkeerde interesses, saai beroep…het is heel eenvoudig om redenen te vinden om weg te klikken bij iemands profiel. Wie te strenge criteria hanteert of te snel wegklikt kan wel eens voorbij gaan aan mooie kansen. Neem je tijd en verdiep je in profielen. Schrijf iemand niet te snel af. Geef liever iemand het voordeel van de twijfel. Tenminste als er geen dingen te lezen zijn waar je je écht niet comfortabel bij voelt.

4. Wees niet te streng en probeer tussen de regels te lezen
Niet iedereen vindt het eenvoudig om zichzelf te beschrijven. Wie niet goed is met het geschreven woord kan misschien wel een genanimeerd verteller zijn. Hetzelfde geldt voor foto’s. We hebben nu eenmaal niet allemaal topfotografen ter beschikking om ‘de ultieme profielfoto’ te maken. En vergeet niet uitstraling en charisma is niet altijd te vangen in een beeld. Mensen in het echt bezig zien en horen zegt zoveel meer.

5. Leer uit je ervaringen
Daten kun je ook leren. Zeker voor wie uit een lange relatie komt zullen de eerste stappen misschien wat aarzelend worden gezet. Geen probleem. Spreek met  verschillende mensen af. Hoe meer, hoe liever. Zo krijg je vanzelf een beter zicht op wat personen vertellen op hun profiel en hoe ze werkelijk zijn.

De liefde vinden is niet eenvoudig. Het is geen weg die enkel over rozen gaat. Uiteraard kan er wat ‘trial & error’ aan te pas komen vooraleer je de partner van je leven ontmoet.

Is dat erg? Absoluut niet. Daar leer je van. Je kriijgt inzichten over wat je wel en niet leuk vindt.  Dit zal je helpen wanneer Mr of Mrs Right voor je neus staat.

Chris herhaalt steeds opnieuw haar goede raad: spreek af met verschillen mensen. Laat je niet opjagen. Neem gerust de tijd. 

En bovenal… geniet van je datingavontuur.

Succes!!

Chris Verlinden
Director PARSHIP.be 

Vragen voor Chris kun je ook via ann@wifty.be stellen. Wij zorgen dat ze bij haar terecht komen.