Afscheid. De allerlaatste groet aan die ene persoon die zo bijzonder was in je leven. Wifty B. (59) trok met een klein groepje naar zee en stuurde haar zus op haar laatste reis.

Zelf hebben we al zoveel mooie en indrukwekkende momenten van afscheid meegemaakt die ons voor de rest van ons leven zullen bijblijven.

Het is duidelijk: het leven van de dierbare wordt ‘gevierd’ in al zijn facetten. En dat zie je ook meer en meer in de uitwerking van het definitief afscheid. Het verzacht de pijn, het immens grote verlies.

Dikwijls wordt de urne mee naar huis genomen zodat de familie TIJD krijgt om ook nog het laatste stukje te kunnen invullen.

Naast het verdriet groeit de kracht om die laatste stapjes te nemen. Wifty B. mailde haar bijzonder maar o zo mooi afscheid van haar zus die begin dit jaar overleed na een ontzettend moedige strijd.

Mijn zus, de zee en witte rozen

“Vorig weekend zijn we met de familie en enkele vrienden mijn zus gaan uitstrooien aan de zee.

We hebben eerst een mooie strandwandeling gemaakt. Haar man had 5 prachtige witte rozen mee en die hebben we in het zand gestoken, tegen de waterlijn, samen met wierookstokjes.

De as van mijn zus was over 5 mooie doosjes verdeeld.

Ieder kreeg een doosje.

Eerst gooide iedereen om beurt een beetje as in de zee. Dan hebben we de rest samen in de lucht gegooid.

Dan is het water opgekomen en heeft alles meegenomen.  Zo kan  ze de wereld rondreizen.

Eindelijk vrij.

De rozen hebben nog heel lang recht gestaan.  Wonder boven wonder.

Opvallend en intens was ook dat de zon de hele dag heeft geschenen! Tijdens de begrafenis piepte datzelfde zonnetje ook ineens door de gekleurde ramen van de kerk.

Een vriendin is fotografe en zij heeft veel foto’s genomen.  We zijn ontzettend benieuwd naar de resultaten.

Ik ben er zeker van dat mijn zus van hierboven genoten heeft van het schouwspel en zag dat het goed was. Wij hebben er in elk geval een heel mooi moment aan overgehouden.

Het was een emotionele dag maar we hebben ook heel veel gelachen.

En zo is er weer iets afgesloten.  Het was zo mooi!

PS: Mijn zus was zo graag in Parijs. Ik heb nog een klein flesje champagne. Ik heb haar nog beloofd dat ik dit mee zou nemen als ik naar Parijs zou gaan.  Zo kan ze ook een beetje Parisienne zijn.”