Als we de bucketlist nu eens zouden beschouwen als een heerlijk voorspel op alles wat nog komen gaat. Later, als we groot zijn. Zalige gedachte toch. 

Wie denkt eens NIET na over ‘later’, als we groot en sterk zijn. Vergis je niet. Dat later komt sneller dan verwacht. De dagen vliegen, de projecten passeren als kometen en een jaar is in een zucht voorbij.  Nu al nadenken over wat we later willen en kunnen doen, is zeker geen overbodige luxe.

70% is van plan om na het pensioen nóg meer van het leven te genieten

Er komt een moment dat we meer vrije tijd zullen hebben dan werktijd. En dan is het fijn om te weten wat we zoal nog willen doen. Nou, maak je borst alvast maar nat, want er is één ding wat we niet willen: stilzitten.

Want uit een onderzoek onder ruim 1100 mensen tussen de 55 en 66 jaar blijkt dat we staan te trappelen om na ons pensioen meer tijd te steken in onze hobby’s, onze kinderen en kleinkinderen, onze vrienden en aan mooie reizen maken. Feit is dat meer dan 70% van de ondervraagden van plan is om na de pensionering nóg meer van het leven te genieten. Kijk, now you’re talking!

Een bucketlist is een pracht van een voorspel op wat er nog komen gaat

Het is reuze modern om er een bucketlist op na te houden. Méér dan de helft van ons heeft er één. Dat is slim. Want een goed op je mogelijkheden afgestelde bucketlist is in wezen een pracht van een voorspel op wat tijdens ons pensioen komen gaat.

En wat blijkt? Met stip op nummer 1 staat het plannen van een lange, verre vakantie. Vier bestemmingen die hoog op de bucketlist staan zijn Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Canada en de Verenigde Staten. Maar de absolute nummer één – met 22% van de stemmen – is Australië. En eerlijk is eerlijk, wij zien onszelf ook ooit nog wel een keer met een surfboard onder de arm over het warme zand van Bondi Beach rennen.

Niet alleen fysiek fit, maar ook financieel fit

Om over Bondi Beach te kunnen rennen moeten we fit zijn. Niet alleen fysiek fit, maar ook financieel fit. Dat eerste kun je op eigen kracht bereiken. Nou vooruit, met een beetje hulp van de sportinstructeur. Maar financieel fit zijn, daar heb je experts voor nodig.

Wie weet echt inzicht zijn haar/zijn pensioen?  

Er bestaan zoveel onduidelijkheden over ons pensioen of wanneer we daar recht hebben en op hoeveel? Daar zijn experts voor nodig . Onze collega’s van Mannenzaken spraken onlangs met Jan Hein Rhebergen, de commercieel directeur van BeFrank. Hij omschreef het zo: “Financieel fit zijn is alleen mogelijk als mensen hun pensioen begrijpen. Daarom maken we gebruik van slimme tools, en communiceren we op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zodat je als pensioennemer zelf de regie over je pensioen kunt hebben.”

Méér inzicht in en begrip van het pensioen is trouwens hard nodig. Want zeker 40% van Nederlanders tussen de 55 en 66 jaar weet niet hoe het met hun eigen pensioen is gesteld. Waarschijnlijk geldt dit ook voor Belgen.
Ons advies? Laat je goed adviseren. Iets niet duidelijk? Doorvragen! Zodat er van voorspel geen afstel komt.

Met medewerking van Mannenzaken.news

Check out: MyPension

Free photo: thanks to Ines alvarez @ Unsplash