Nog gelukkig op het werk? Jobsatisfaction? De meeste bedrijven beginnen steeds meer te onderzoeken hoe ze de medewerkers tevreden kunnen stellen. Meer waardering, minder evaluaties: zeggen wij.

Hoe ouder we worden, hoe minder we onze kostbare tijd willen verliezen in negatieve omgevingen. Je gelukkig voelen op het werk is zo ontzettend belangrijk en vele bedrijven hadden daar weinig tot geen aandacht voor. Zeker nu we langer moeten blijven werken, lijkt ons dat geen overbodige luxe.

De zaken die het verschil kunnen maken, vertrekken vooral vanuit jezelf zoals je positieve kijk, gedrag, optimisme,  zelf de touwtjes in handen nemen. Precies die dingen die je zelf kan invullen en/of verbeteren.

1. KIES ervoor om tevreden te zijn op het werk

Geluk is grotendeels een keuze. Het kan zijn dat het niet klikt met je werkgever dan nog kun je ervoor kiezen om je te focussen op de leuke aspecten van het takenpakket.  Wat je zeker moet vermijden zijn negatieve mensen en vervelende roddels. Trek je op aan positief ingestelde collega’s. Je gaat snel voelen dat dat deugd doet.

2. Elke dag iets doen dat je leuk vindt 

Er is altijd iets te vinden binnen je takenpakket dat je graag doet.  Is dat niet het geval: QUIT! Wat heeft het nog zin om elke dag met tegenzin naar het werk te gaan? Niemand wordt daar gelukkiger van.

3. Vraag én geef feedback

Uit alle onderzoeken blijkt dat iedereen snakt naar waardering. Heel veel leidinggevenden willen dat eens vergeten. Misschien ben je zelf leidinggevend over een ploeg jong geweld. Zorg dan dat je tijd maakt om je feedback te delen. Uitwisseling van wederzijdse feedback wérkt altijd!

4. Vermijd negativiteit

Kiezen om gelukkig te zijn op het werk betekent negatieve conversaties, roddels en negatieve mensen zo veel mogelijk vermijden. Want hoe positief jij je ook voelt, negatieve mensen hebben te dikwijls een groter impact op je gemoed dan je kunt inschatten.

5. Maak van een conflict een vriend

Iedereen vermijdt het liefst conflicten. We zijn te weinig getraind om zinvol om te gaan met conflicten en daarom komt dat redelijk confronterend en soms agressief over. Maar een conflict kan ook goed en iets positief zijn. Het helpt iedereen een stapje verder in het proces. Maak van een conflict een vriend en leer hoe je er productief mee kan omgaan.

6. Maak vrienden

Een collega als vriend hebben blijkt een belangrijke graadmeter voor geluk op het werk. Neem dus je tijd om collega’s te leren kennen. Niets zo ontspannend dan gaan lunchen met een heerlijk groepje prettig gestoorde collega’s.

7. Lukt het niet? Trek er een streep onder en zoek iets anders! 

Krijg je niet meer opgeladen om je job goed te doen, wacht niet langer en zoek iets anders. Je wil toch geen kostbare tijd verliezen in een omgeving die je haat? Stop je energie in het zoeken naar ander werk zodat je snel opnieuw weer jezelf bent.

(Geïnspireerd door Loopbaancoach Wim Annerel )

Free Photo: Peter Lloyd @ Unsplash