marleen-daniels-1

Fotografe Marleen Daniels brengt haar professioneel leven door tussen twee uitersten: aan de ene kant de fashion catwalks en aan de andere kant de oorlogsgebieden. Haar werk verscheen in de meest toonaangevende magazines zoals Paris Match, Newsweek, Time, El Pais, Max, National Geographic, New York Times, Standaard Magazine e.a.

Speciaal voor Wifty duikt ze haar fotoarchief in en vertelt ze haar verhaal.

“Stel je hebt één kind. Maar één kind, dat heeft de overheid voor jou beslist, en een overtreding is bij wet strafbaar.
En dan is er de aardbeving in Sichuan in 2008, 7.9 op de schaal van Richter waarbij 7000 klaslokalen instorten, en meer dan 5000 kinderen onder het puin bedolven worden. Tienduizend ouders verliezen hun kind, 40.000 grootouders hun kleinkind. Een volledige generatie verdwijnt vanwege mankementen aan de gebouwen.

Ai Weiwei, de kunstenaar die constant de communistische partij tegen de schenen stampt, heeft samen met 50 vrijwilligers het ‘Sichuan Earthquake Names Project’ uit de grond gestampt en is op zoek gegaan naar de vermiste kinderen. Zijn project visualiseerde zich in een muur met 5190 namen.

Het  één-kind-beleid van de Chinese communistische partij werd opgestart in 1980 om de bevolkingsgroei te stoppen en zo het gebruik van water en andere natuurlijke grondstoffen te beperken. In 2007 mocht 36%van de Chinese bevolking slechts één kind op de wereld zetten, 56% een tweede kind als het eerste een ‘meisje’ was. Volgens de overheid werden er op die manier 400 miljoen minder kinderen geboren. Maar deze draconische maatregel die origineel geplant was voor één generatie liet diepe emotionele littekens na op de Chinese bevolking.

Ondertussen is het november 2015 en wordt het trieste één-kind-beleid omgezet in het twee-kinderen-beleid, alhoewel het (effectief !) pas mag vanaf maart 2016 nadat de wet is goedgekeurd door het ‘National People’s Congress’.

Reden is de verouderde bevolking en het nijpende tekort aan vrouwen. Oosterse gezinnen hebben nu eenmaal liever zonen. Meisjes laten ze vaak niet geboren worden….

In 2020 heeft China 30 miljoen mannen op overschot.”

marleen-daniels-3 marleen-daniels-5 marleen-daniels-2
marleen-daniels-4

Tekst en Foto’s Marleen Daniels
(bron Wikipedia)