Schermafdruk 2014-11-06 10.54.00
Ineens ving ik de vraag tussen twee wifties op: ‘Kijk jij nog vaak in de spiegel?‘ De repliek vond ik al even veelzeggend: ‘Ik hoef dat allemaal niet meer te zien!’ Ze zei het met een twinkel in de ogen en haar mond op half zeven.

Hm, hoe zit dat bij mezelf? Ik kijk weinig in de spiegel. Maar dat heb ik mijn hele leven al gedaan. Mijn moeder riep wel eens: ‘Pas op dat je niet te veel in de spiegel kijkt, anders blijf je zo staan.’

Hoeveel spiegels heb ik in huis? 3. Ik reken het spiegelend oppervlak van de oven niet mee. Eentje op de badkamer. Eentje op het toilet beneden. Die van boven – mijn toilet dus- heeft er geen. Ik hou niet van spiegels op een plek waar je vooral rustig en kalm moet zijn. En de laatste spiegel, een smalle, bevindt zich aan de voordeur.

Voor een bijzondere aangelegenheid moet ik eerst naar beneden om het effect van de outfit te bekijken. En dan terug naar boven voor de  verdere afwerking of aanpassing.

Hoe minder ik mezelf confronteer met mijn spiegelbeeld, hoe beter.

Denk ik zo. Of ik naar mezelf in vitrines loer? Zelden. Misschien dat hier een psychologische verklaring voor is. Ik stel dit gewoon vast en word daar niet koud of warm van. 

Ik weet dat ik van de norm afwijk en dat ik een haat-liefde verhouding heb met spiegels. In resto’s of bistro’s zal ik mijn zitplekje zodanig uitzoeken dat ik niet constant naar mezelf hoef te kijken.  In liften draai ik me weg van de spiegels. En o gruwel als je op een wc belandt waar een spiegelende display voor je neus hangt. Manmanman, wie dat idee ooit heeft gelanceerd, verdient een zachte doodstraf.

De enige spiegel die ik niet kan ontwijken is die bij de kapper.

En dat betekent horror. Je zit daar willoos. Je ziet eruit als een natte hond. Voze kop that is. Het licht is ongenadig hard. Elk bultje, putje, rimpeltje, kraaienpootje staat op je gelaatskaart. Bril af. Hellowwww de flou artistique: glad en strak.

Spiegels. Een noodzakelijk kwaad. Mijn beste vriendjes zullen ze nooit worden. Op de bijbehorende foto lees je: what matters most is how you see yourself. Mjahaa.

De vraag die ik wifties en vrouwen in het algemeen wil stellen is deze: hoe vaak kijk jij in of ontwijk jij spiegels? ;-)

X,
Ann