‘Is dat nog iets voor mijn leeftijd?’ Dit is dé zin die de pashokjes-stress voor Wifties mooi samenvat. En we praten het onszelf aan…

Past dat nog bij mijn leeftijd? Waarom plakt die ene vraag  zo hard op ons? En we doen het alleen onszelf aan. Ga maar eens staan in de pashokjeszone waar vele Wifties de gave hebben om zichzelf zo te treiteren.

Wanneer gaan we het afleren? Leeftijd is maar een cijfer. Wat is dat toch dat we meestal zo onzeker worden op vestimentair vlak? Wat staat er in onze grondwet over kleding vanaf 45+? Niets. Dus.Doen.We.Lekker.Ons.Goesting. En zeker bij zomerse temperaturen.

Oké, we zitten niet meer zo strak in het vel als een 20-jarige en dat is iets waar we ons over moeten smijten. Het is wat het is. Dus waarom nog veel energie steken in iets dat heel veel vrouwen alleen bij zichzelf uitvergroten.

Dat een been een spatadertje heeft of een bovenarm een slaptitude, wil toch niet zeggen dat we nooit meer een mouwloos jurkje kunnen aantrekken of steeds in broeken moeten rondlopen. Komaan zeg! En als anderen daar last van hebben, dan is dat vooral hun probleem, niet?

Laten we tevreden zijn met wat we hébben en zijn en dat ‘content’ gevoel uitstralen!

En wég met weekendmagazines en maandbladen die vooral focussen op jong en mooi. Blader erdoor voor inspiratie maar doe dan vooral je eigen goesting. Vergeet niet dat we al jaren ervaring hebben met ons lijf en dat we heus wel weten wat vestimentair kan.

Een welgemeende FCK tegen zulke meningen (die we onszelf aanpraten!)

We hebben nu de leeftijd om een welgemeende FCK YOU te zeggen tegen alles wat ‘niet onze leeftijd’ zou zijn. Het is een absurde ongeschreven wet en het spijtige is dat we het onszelf veel te vaak opleggen. Wat schiet je daar nu mee op. Wég ermee!

Een paar ‘wetten’ of gouden regels die je kan hanteren zijn:

  1. de kleding die je ziet zitten ALTIJD passen
  2. stap uit het pashokje. Hoe ongemakkelijk je je misschien voelt bij de gedachte dat ‘anderen’ je gaan zien. Troost je met de idee dat die omstaanders op dat ogenblik helemaal bezig zijn met zichzelf en totaal niet met jou!
  3. ga af op JOUW eerste gevoel.
  4. zie je iets van een glimlach op je gelaat: bingo!

Ga uit van het positieve. Een 50-plusser kan verdomd nog veel aan.

Blijf je onzeker over je armen? Zoek dan een jurkje waarvan de mouwtjes bijna onzichtbaar zijn uitgewerkt en mooi los over de schouders heen vallen. Soms draperen ze redelijk diep zodat alle ‘ambetantigheid‘ is verstopt.

Ben je verliefd op een blote-armen-jurkje? Ga ervoor. Liever dat je straalt (met beetje slappe armen) dan ongelukkig omdat je voor ’t gemak en onzekerheid iets hebt gekozen waar je nog niet dood wil in gevonden worden. #justsayin  (Och, met een lichte sjaal, handtas of cardigan camoufleer je in één sec veel.)

De temperaturen stijgen. Ons lijf wil terug bloot gaan.

Blote benen, blote armen, decolletés. Geef het zonnetje vrij spel zodat we een flinke dosis vitamine D kunnen bijtanken. Laat de zomer maar komen. We zijn er klaar voor. En laten we onszelf niet kapot jammeren met ‘Ben ik hier niet te oud voor?’

En ook stoppen met  ‘Zie… zie… zie… dàt hier… dat kan toch niet meer. Dàt moet ik verstoppen.’ Soms zijn het slappe bovenarmen, soms een spatader of cellulitisbobbeltjes. SO?!

En elke dochter of vriendin die ik dan hoor zeggen: ‘Ach, je overdrijft weer. Ik zie het niet hoor.’ wil ik kussen. Omdat zij zien wat Wifties soms niet meer zien, dat ze nog zo mooi en stijlvol zijn.

Willen we vanaf nu afspreken dat we ons niet langer meer treiteren met dit lelijk stemmetje? En als we het andere vrouwen horen zeggen, om er dan tussen te springen?

Haha, dat gaat wat geven in de gangen van de pashokjes.