Herken je ze nog? Linda Evangelista (nu 51) poseert in een Annie Blatt trui uit jaren 80. Remember de rage van  de zelfgebreide trui. Iedereen aan de breinaalden.

In de steden was er een ruime keuze van wolwinkels. Wol in alle mogelijke kleuren en diktes. In vele vrouwenbladen had je een zelfmaakmoderubriek. In de modereportages kregen de giga-truien veel aandacht. De meest hebberige exemplaren zetten je aan tot sparen want je wilde echt zo’n trui. 

Ik herinner me alsof het gisteren was hoe een van mijn beste vriendinnen een jaloersmakende wollen jas van Jean-Jacques de Castelbajac had. Telkens ze die aanhad, ging het in mij van ‘ai, oh, hoe mooi… en waarom krijg ik zoiets niet van mijn moeder?’

Herinner je de ontwerpen van Annie Blatt. De Trois Suisses winkel, De Burda en andere magazines.

Maar ik herinner me vooral brei-grage vriendinnen die mijn breisels toch tot een goed einde brachten. Ik begon met een voorkant, soms lukte nog een mouw en dan gaf ik het op. Mijn moeder redde de meubels en dikwijls kijkend naar tv of lezend in een boek. De breinaalden gingen wulps en gretig van rikketikketik.

Zo’n gebreide Annie Blatt trui ligt -zwart met grafische motiefjes- nog in mijn kast. Te mooi om weg te gooien. Maar te <euhm> jaren ’80 om te dragen. 

Gek toch dat je steeds leest dat trends van vroeger terug komen. Op deze comeback blijft het wachten. Och, misschien beter zo.

Zijn er nog meer Wifties die zo’n trui om nostalgische redenen hebben bewaard? 

Hier is er nog eentje om het af te leren:

jaren-80-trui

 

ann@wifty.be