‘Wat zie jíj er jong uit voor je leeftijd!’. Nog een leuke: ‘Je ziet er nog precies uit zoals vroeger.’ Hoe komt het dat we – ondanks dezelfde leeftijdscategorie – zo verschillend verouderen? Vooral te merken in het gezicht.

Jong ogen. De ene 50-er is de andere niet. Hoe komt het dat de een sneller een ‘oud gezicht’ krijgt dan de ander. Wetenschappers komen steeds meer te weten.

Iedereen weet dat de combinatie van zeer goede genen, een positieve houding, bewegen, goed eten, niet roken, weinig alcohol drinken de belangrijkste factoren zijn om een jeugdige uitstraling te behouden. Een jeugdige uitstraling die vaak af te lezen valt in het gezicht.

Gelezen @ de volkskrant:
“Rimpels, pigmentvlekken en hangwangen beïnvloeden veel. Roken heeft een enorme negatieve invloed alsook een te veel aan zon. De vrouwen die in de jaren 60 lustig meededen met onbeschermd in de zon te bakken, kregen een zwaar verrimpelde en perkamenten huid cadeau vanaf hun 50 (kijk maar naar Brigitte Bardot).

Genen of genetische aanleg liggen aan de basis van de verschillen in het ondergaan van het verouderingsproces. Steeds meer wetenschappers buigen zich hierover.

De jongste ontdekking van het gen ‘MC1R’ is revolutionair. Bepaalde varianten in dit pigmentgen, doet sneller verouderen dan andere mensen en dat is vooral te merken in het gelaat.

De Canadese eeneiige tweeling Brenda en Barb op 52 jarige leeftijd illusteren perfect de verschillen. Tweelingonderzoeker Dorret Boomsma, biologisch psycholoog aan de Vrije Universiteit, brengt deze case onder de aandacht. Wat gebeurt hier?

De een oogt een stuk ouder dan de ander:
– meer en diepere rimpels, vooral boven de mond en op het voorhoofd.
– de huid onder de ogen is slapper en gezwollen.
– de lippen zijn minder vol.
– er zijn ouderdomsvlekken, vooral op de neus.

Veel of weinig rimpels krijgt, is voor 50 à 60% genetisch bepaald.

Hoe dit komt? De ‘ouder uitziende’ zus rookte. Veertien jaar lang dagelijks een half pakje sigaretten! Ze zat veel vaker in de zon: 30 jaar lang 8 à 10 weken per jaar, zo’n 14 uur per week. De jonger uitziende zus zat in dezelfde periode hooguit 2 uur per week in de zon. Verder is de jongere uitstraling ook een gevolg van iets zwaarder te zijn. Een gevulde huid strijkt rimpels glad.

Of je veel of weinig rimpels krijgt, is voor 50 à 60% genetisch bepaald, volgens dermatoloog Nijsten.

Iedereen heeft ook al kunnen vaststellen dat het gezicht van mannen en vrouwen met een donkere huidskleur langzamer en minder veroudert dan van seksegenoten met een lichte huidskleur, waardoor het vaak moeilijk is om hun leeftijd te schatten. Door het verschil in pigment zijn zij beter beschermd tegen veroudering, maar dit is niet de enige verklaring en vraagt om nog meer onderzoek, denkt Nijsten.

‘Een gezicht is het dagboek van iemands leven’

Wel zichtbaar is de invloed van meppen die het leven je geeft. ‘Een gezicht is het dagboek van iemands leven’, zegt Raymond Noordam poëtisch. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het observationele onderzoek van de Amerikaanse plastisch chirurg Bahman Guyuron, een beroepsgroep met bovenmatige interesse in gezichtsveroudering. Hij liet behalve de eerder genoemde Brenda en Barb nog 199 eeneiige tweelingzussen van middelbare leeftijd fotograferen. De vrouwen die het in vergelijking met hun zus zware tikken te incasseren kregen, zoals echtscheiding, werkloosheid, financiële problemen, verlies van een geliefde,… werden door een onafhankelijk panel minimaal twee jaar ouder geschat dan ze in werkelijkheid waren. Dat zat hem niet alleen in een meer verouderde gezichtshuid, maar ook in hun vermoeide of verdrietige oogopslag. Wie minder energie en levensvreugde uitstraalt oogt ouder.

Stress

Stress, vertelt Noordam, kun je meten aan de hand van iemands cortisol, een stresshormoon. Uit een van de studies bleek dat mensen met een hoog cortisolgehalte in hun bloed ouder werden geschat.

Personen die tot de lang levende families behoorden, dus gezonder zijn en er jonger uitzien, zijn beter bestand tegen stress. ‘Let wel’, zegt zijn collega Eline Slagboom, ‘daar zijn mensen bij die twee wereldoorlogen hebben meegemaakt, de Spaanse griep, die veel vrienden en naaste familieleden hebben verloren. Ingrijpende gebeurtenissen, die hen door hun stressbestendigheid en gunstige genen kennelijk minder hebben getekend dan anderen.

Gezichtsveroudering is dus, wat je ook hebt meegemaakt, ook een kwestie van een beetje geluk hebben in het leven.’

Bron: De Volkskrant  Via deze link zie je alle foto’s van de tweelingen én de foto van Brenda en Barbara.

Advies van de beauty expert:

blijf investeren in een goede verzorging van de huid. Het product van de Aldi helpt zeker wat voeding en hydrotering betreft. Mar zoals je jezelf trakteert op goede tot stijlvolle schoenen, een strak outfit en beschermende jas, zo vraagt ook je huid om iets meer aandacht een keer je de 45+ bent gepasseerd.

In de duurdere producten zitten ingrediënten die de huid een boost geven. Neem de proef op de som en de positieve verandering (meestal na 15 dagen tot 3 weken)  geeft je voldoende bewijs.

Ook gezond eten en bewegen blijven belangrijk.

En… nog een super belangrijke attitude – die trouwens terug te vinden is in ons eerste boek Midlife KICK – bekijk alles in je leven van de positieve kant. Laat negatieve zaken en personen niet langer meer toe.

L.A.C.H.E.N!

Strààl!

Free Photo: Ivan Jevtic @ Unsplash