Screenshot 2014-06-09 09.49.17Sinksenfoor Antwerpen 2014 loopt van 7 juni tot 13 juli. Een fenomeen. Vandaag is zelfs Hautekiet op radio 1 aan dat stukje cultuur en erfgoed gewijd. Als kind was ik gek van kermis. De muziek, het rare taaltje, de lampjes, de spulletjes. Ik kreeg maar niet genoeg van al die attracties. Met als toppunt eendjes vissen en later de rups, vooral de rappe. En de botsauto’s.  Dat er daar niet meer whiplashes aan zijn overgehouden!? De frontale knallen die er werden gegeven. Niet normaal.

Strijkt zo’n kermisgeweld neer in mijn stad L, dan doe ik één keer een ronde. Puur uit jeugdsentiment. Maar ik krijg rap spijt. Ik doe nog één lange ronde om te kijken naar nieuwe attracties. Die blijkbaar steeds hoger, feller, agressiever zijn. En naar de bezoekers. Er is maar één constante:  we eindigen bij de smoutebollen. 12 bollen! Waaraan we tong en lippen verbranden. En volhangen van de bloedsuiker. Méér spanning zit er niet meer in.

Ik durf nog wel eens naar de Foire du Midi of Zuidfoor in Brussel te gaan. Loopt van half juli tot half augustus. Zeker de moeite.
En dan nu de Sinksenfoor. Die plaats moet ruimen voor enkele misnoegde bewoners. Jammer.