Sinds het ontstaan van Instagram en vooral TikTok kijken we dag in dag uit naar twintigers. Influencers lijken per definitie jong. Dat is gedaan: een grote groep veertigers, vijftigers en ouder verovert sociale media met een nieuwe kijk op ouder worden. Het codewoord: pro-ageing.

“Wij zijn de punkers, discokikkers en newwavers van de jaren 70 en 80, lacht Helene Van Herck (63). Wat hadden ze gedacht, dat wij kleurloos oud zouden worden?
Van Herck startte ondertussen alweer dik tien jaar geleden, samen met companon de route Ann Lemmens, het platform Wifty, omdat ze zich niet herkenden in het beeld dat bestond van de rijpere vrouw.
Op ons vijftigste voelden we ons nog even rock-‘n-roll als in de decennia ervoor, en dat gevoel klopte gewoon niet met het beeld van de doorsneevijftiger dat toen heerste. De generatie voor ons leefde nog volgens tradities waar niet van afgeweken mocht worden: je zocht een man, je trouwde, je kreeg kinderen. Op je vijftigste was je een bomma, en je eigen leven deed er op dat punt al lang niet meer toe. Maar de groep ouderen die nu opstaat, is vrijgevochten. Die wil nog alles uit het leven halen wat eruit te halen valt. Onze generatie straalt een lust for life uit. het besef van: mannekes, komaan. het is nu of nooit. Oudere vrouwen hebben zich heel lang letterlijk uit het beeld laten duwen, maar nu zijn we overal. Ik woon in centrum Antwerpen en zie ze elke dag lopen, die coole vijftigers en zestigers. En kijk ens op sociale media: je wordt overspoeld met beelden van vrouwen die straffe dingen doen, van zich flamboyant kleden tot een eigen zaak openen of een berg beklimmen. Dat is heel inspirerend, ook voor jongere vrouwen, die z0 zien dat ouder worden ook fun kan zijn.
Ouder worden is en cadeau. Op onze leeftijd hebben we allemaal een rugzakje, we hebben verdriet gekend, afscheid genomen, we zijn ziek geweest of hebben kwaaltjes, maar zolang je in je hoofd jong blijft, valt er zo veel te genieten. Veel vrouwen zeggen: het leukste aan ouder worden is dat ik me niets meer aantrek van wat anderen denken. Ik vind dat idee van zelfverzekerd ouder worden heel mooi. Doe je goesting. Of beter nog: wees de persoon die je altid al hebt willen zijn. maar niet kon zijn omwille van je job, je relatie, je zorgende rol als vader of moeder…
We hebben niet het eeuwige leven, dus laat ons er nu gewoon nog een flinke lap op geven.’
De volledige reportage vind je in Knack Weekend – Tekst Annelies Waegemans – Foto’s Denise Boomkens