-1068320715519242DDKristina (52) is kunstenares en fiere moeder van drie. Twee maanden geleden, op 16 juli 2013, werd ze voor de eerste keer grootmoeder. Kristina tekende en schreef tijdens de zwangerschap van haar dochter in een schetsboek. Lees hier haar brief aan Wifty waarin ze terugblikt op de mooie periode voor de geboorte van baby Elisabeth.

Lieve Hélène, Ann en alle Wifties,

Ik heb geen woorden om te beschrijven hoe het voelt om voor het eerst grootmoeder te worden.

Alle clichés lijken te kloppen, maar doen tezelfdertijd de werkelijkheid toch wat onrecht aan.

Het is een proces, waar je langzaamaan in meegroeit. Ik tekende en schreef tijdens de zwangerschap van mijn dochter in een schetsboek. Zo kon ik meegroeien. En alvast genieten van al dat kleine verheugen.

26 februari 2013

Ik voelde je voor het eerst ‘sjotten’ in de palm van mijn hand. Nu ja, ‘sjotten’, doet me eigenlijk denken aan slobberkousen en jongensbenen in spikes.

Hallo Moenie’ zei je.

Hallo kleindochter van me, welkom, zo welkom in ons leven’.

 8 april 2013

Je kwam op bezoek gisteren en je lag met je rug in de palm van mijn hand. Ik hoorde, met veel moeite en een wc-rolletje van goede wil, je hartje kloppen. Je mama, mijn kind, kan niet wachten om jou in haar armen te houden en ik kan haast niet wachten om je mama te zien met in haar armen haar grote droom.

29 mei 2013 

Je bent al een wolk, een dikke wolk van een baby, je wordt geschat op 2,5kg. En je hebt lange benen, dat zien we allemaal op de glinsterende fotootjes die ze van je nemen.

Hopelijk heb je nog wat plek daarbinnen, want je mama eet echt voor twee.

En oh ja, je noemt al wat minder Joanna en al een beetje Eva…wie weet noem je bij je geboorte wel ‘maximiliahemelzoet ‘ofzo…

30 mei 2012

Het is nu zeker.

Liefste Joanna, vanaf vandaag noem je Elisabeth.

Welkom Elisabeth.

14 juni 2013

Je tante Olivia is geslaagd in haar 2e bachelor beeldhouwen. In haar zoektocht naar authenticiteit zal ze veel van je kunnen leren.

Later, als meter Olijfje wat ouder is en jij tijdelijk te oud om in het veld te springen, zal je veel van haar kunnen leren.

Nog later, als mijn Olijfje te oud is, werkelijk te oud om in het veld te springen en jij met je slordige twintig jaar jonger, nog net het hek over kan, dan zullen jullie veel van elkaar kunnen leren.

Want zo is dat. Het leven is als een cirkel.

Deze cirkel heeft me geïnspireerd om je geboortekaart te ontwerpen. Het wordt de bloesem van onze appelboom. Va plantte in jouw mama’s eerste lente, midden in de tuin, onze appelboom. De bloesem is prachtig en die ga ik tekenen op hout en uitsnijden. Dan drukken op mooi papier met gescheurde rand.

17 juni 2013

Een pianoconcerto van Rachmaninov op de achtergrond. Het is avond. Merels fluiten hun kroost bij elkaar. Va Peter maakt een waterleiding voor de serre.

Handige lieve Va, wat zou ik zonder hem?

Het vierde bloesempje is uitgesneden nog 14 te gaan. Ik kan me maar beter wat haasten want je mama had verleden donderdag al wat weeën.

JE BENT OP KOMST!!

16 juli 2013 

Om kwart over vijf vanmorgen belde je mama. Va en ik in één klap klaarwakker. Va en ik  hand in hand in de auto.

Va en ik heel stil. Onderweg naar woordeloze schoonheid.

Kwart na vijf in de avond. Ik draai wat rond mijn staart en vind gek genoeg mijn draai niet!

Vijf over half één, midden in de nacht.

a star is born

Elisabeth je bent adembenemend mooi …

 

Hieronder kan je Kristina feliciteren. En ben je zelf Wifty én al grootmoeder? Laat ons weten wat dat met je doet. Reageer hieronder of schrijf naar wifty@wifty.be