TerdX-Women-9156Beste wifties,

Ik begeleid niet alleen vrouwen die in en rond de periode van hun menopauze zitten maar ik begeleid ook iedereen die iets aan zijn gezondheid wil doen!
Het is niet alleen mijn job maar het is meer dan dat, het is een missie geworden.

Veel mensen zijn niet bereid om iets aan hun gezondheid te doen om dat ze zich niet bewust zijn van de gevolgen op lange termijn zowel voor hen als persoon maar ook voor de maatschappij. Het geld is op. De boodschap voor onze generatie is om goed voor je zelf  en je gezondheid te zorgen.

Sedert enkele jaren is onze levensverwachting voor het eerst in tientallen jaren gedaald en niemand is zich daar van bewust. Er zijn steeds meer 100 jarigen zegt men dan en dat klopt maar er zijn ook heel wat mensen die onderweg afvallen. Echter eens je een bepaalde leeftijd hebt bereikt vergroot de kans dat je honderd wordt erg groot. In principe is ieder mens in staat om zelfs de leeftijd van 120 jaar te verwerven en zelfs in goede vitale staat. Kijk nu eens hoe het met onze ouderen mensen gesteld is? De bejaarden huizen zitten vol met mensen die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen, afhankelijk zijn van medicatie die heel wat toxische bijwerkingen hebben.

Voor welk leven en voor welke oude dag kies je?

Beste Wifty/Mifty het is aan jou de keuze en je kan er nu iets aan doen. Kies je voor een leven met een laag energiepeil, een snel verouderende huid, slecht slapen depressieve buien en opgeblazen gevoel, wat extra kilo’s die je moet meesleuren of kies je met al je levenservaring voor een pijnvrij leven vol vitaliteit, optimisme, positieve gedachten en creativiteit.

Er is nog nooit zoveel over voeding en gezondheid gesproken als de laatste jaren. De boekenkasten staan vol met gezondheidsboeken en kookboeken van superkoks en toch slagen we er niet in om al deze dingen die we weten en leren toe te passen op onszelf.

Vergeet ook niet dat we een enorme capaciteit aan innerlijke wijsheid bezitten en we perfect weten hoe wij wifties voor onszelf moeten zorgen maar we doen het niet altijd. Ten eerste omdat we van nature lui zijn. Daar vertel ik meer over in mijn boek over het oerritme dat in februari 2014 verschijnt. En ten tweede omdat vrouwen steeds voor anderen zorgen en niet voor zichzelf. Daar heeft de natuur ook voor gezorgd! Zij zorgt er namelijk voor dat we steeds onze kroost op de eerste plaats zetten. Dit is een soort overlevingsmechanisme. Als er in de oertijd een roofdier in de buurt was zou het niet interessant zijn geweest mocht je jou kinderen achterlaten omdat je bang was en je man niet in de buurt was om te helpen omdat hij op jacht was. Neen je moest bij hen blijven en ervoor zorgen dat de sabeltand tijger ze niet kon aanvallen ook al was je eigen leven in gevaar.

Als er een hongersnood was gaf je het kleine beetje eten dat er was aan je kids  en jij kon overleven door dat je gemakkelijk vet in je dijen kon opslaan als er overvloed was. Vandaar dat vrouwen tot ergernis van de moderne vrouw en Wifty mooie wel gevormde dijen hebben.

Vrouwen vergeten dus voor zichzelf te zorgen omdat dit geprogrammeerd is in hun DNA.

Na de menopauze verandert dit omdat je zorghormoon zakt en het nu tijd is om voor je zelf te zorgen om een mooie gezonde oude dag te hebben. Luister naar je lichaam en voel dat de klachten die je voor de menopauze had nu niet meer weggeduwd kunnen worden en je voelt zelf door dat je hormonen verminderen je niet meer kan denken dat het wel overgaat. Kies voor jezelf en ga vanaf vanaf vandaag voor je gezondheid. Denk na hoe je dit gaat doen. Misschien is 2014 het jaar van  verandering om daadwerkelijk toe te passen wat je geleerd hebt en je innerlijke wijsheid naar boven te brengen.

Hierbij wat raadgevingen die je misschien kunnen helpen en waarbij de peilers zijn: voeding, beweging en je psyche.

Kies voor vitale, verse voeding zonder bewaarmiddelen, geur en smaakstoffen. Eet maximum 2 tot 3 x per dag en knabbel niet de hele dag door
Bouw je toegevoegde suikers af, drink maximum 2 tassen koffie per dag en reserveer alcohol alleen als gelegenheidsgenotmiddel en drink dan maximum 2 glazen.
Beweeg in de buitenlucht minimum 3 x per week 20 minuten en meer.
Let op je ademhaling en adem door. Veel mensen stoppen regelmatig met ademen als ze stress hebben, dit laat je vastzitten in je stress.

Smeer niets op je huid dat niet eetbaar is! We worden al bedolven onder de toxische stoffen uit het milieu door o.a luchtvervuiling en het drinkwater dat vol xeno- oestrogenen zit. Het zou niet slim zijn je je ze zelf nog eens aanbrengt op de huid. Er zijn reeds talrijke huidproducten op natuurlijke basis.

Focus je op hetgeen dat wel goed gaat in je leven. In de natuur is alles in balans. Indien er geen minder goede dingen op je pad komen kunnen je de goede dingen op de duur niet meer appreciëren! Elke situatie, elke gebeurtenis in het leven komt ons iets leren.

Wees dankbaar voor de dingen die wel goed gaan in je leven en zeg dit ook terwijl je zacht op borstbeen tikt.
Zorg voor voldoende nachtrust. Onderzoek heeft bewezen dat de diepe slaap je lichaam verjongt en dat is fijn meegenomen voor alle wifties.
Leef in het nu en met je gevoel. In deze maatschappij hebben vele vrouwen teveel mannelijke taken op zich genomen waardoor ze teveel in hun hoofd zitten en niet meer met hun buikgevoel en intuïtie leven, een kracht die vrouwen zo bijzonder maakt.

Leef en geniet voluit, als je je niet goed voelt met een compromis doe het dan niet. Stel de zaken die je nog wil doen niet meer uit. De helft van ons leven zit er op. Dus het is nu de moment om voor je keuze te gaan. Laatst ontmoette ik een Wifty die haar mooie huisje verkocht om met haar geliefde een wereldreis te maken. Ze straalde gewoon.

Kies voor de 80/20 regel. Voor het grootste deel van je leven eet en leef je gezond en de overige 20 mag het anders. Eens je gezondheid goed is kost het helemaal geen moeite meer om ze goed te houden. Alles is een gewoonte, leer daarom je slechte gewoontes af.

Zalig kerstfeest aan alle wifties en GENIET nu maar van dat  beetje overdaad, dat is ook goed voor je gezondheid! :-)

Liefs,

Leen

Heb je vragen voor Leen Steyaert? Stuur een mailtje naar wifty@wifty.be, wij bezorgen je vraag aan Leen!
Foto: Niko Caignie