Bijna lege nest? Studies wijzen uit dat 50/55-koppels dikwijls moeten leren om terug lovers te worden van elkaar. Reboot de emotionele intimiteit.

Lege nest en plotsklaps merk je dat je opnieuw op elkaar aangewezen bent. Trek tijd én aandacht voor elkaar uit want anders loopt het mis. Gebruik de kalmere periode om weer op zoek te gaan naar elkaar, om elkaar terug te leren kennen, terug lief te hebben. Puppy love

1. Eet (terug) samen.

Vaak boeten we in wat het ontbijt betreft. Mét kinderen ging het chaotisch. En dan valt dat weg en toch blijven we nog te lang in die routine hangen. Ontbijten gebeurt rap rap. Een snelle lunch op ’t werk. En wat het avondeten betreft, is het niet altijd gemakkelijk. De ene heeft een vergadering, de andere een receptie. Probeer toch minstens een keer per dag sàmen te eten. TV, smartphone uit en praten over je dag.

2. Hulp vragen is geen teken van zwakte.

Een sterke relatie betekent niet automatisch dat je compleet onafhankelijk moet zijn. Je kan zo in je trip zitten om veel of alles alleen te willen doen tot je op een dag vaststelt dat je elkaar uit het oog bent verloren.

3. Elke avond om 23u de vaatwasser leegmaken is geen teken van liefde.

Wat jij of hij dénkt dat een teken van liefde is, komt helemaal niet zo over bij de andere. Dé grootse fout die koppels (en anderen) maken, is denken in elkaars plaats. Of dat je partner maar moet weten of aanvoelen wat jij plezierig en plezant vindt. Fout.

Een man denkt redelijk ééndimensioneel en is niet mee in de ‘logica’ of hersenkronkels van vrouwen. Mars en Venus remember. Omschrijf je wensen zo duidelijk mogelijk: ‘Ik vind het fijn om samen een terrasje te doen of een keer om de 14 dagen naar de film of…’

Juiste communicatie is zo belangrijk.

4. Reserveer bewust Quality-time voor elkaar.

We zitten in het nu-nu-nu-tijdperk.

Files, deadlines, stress, afspraken, kinderen, tuin, poetsen, was, plas,… en wat gaan we eerst schrappen? Juist, in dat stukje dat onze benzine is: tijd met en voor elkaar.

Hoe vaak spreken jullie nog eens af, zomaar? Out of the blue? Ga terug daten met elkaar!

Studies wijzen uit dat 50/55-plussers met een zo goed als leeg nest terug op elkaar terugvallen en opnieuw leren omgaan met elkaar. Opnieuw elkaar leren kennen, snuffelen aan elkaar. Puppy love haha. Zalig toch om terug vlinders te voelen. Reboot je emotionele intimiteit.

5. Plan meerdere keren per jaar een weekendje weg!

Gewoon doen! Het doet fantastische dingen met je relatie.

6. Unplug van alle moderne technologie

Zwijgend en lang tokkelen en swipen op de smartphone en tablet is moordend. De virtuele wereld neemt te veel tijd van ons in beslag. Wegleggen en terug aandacht voor en in elkaar is geen overbodige luxe. Terug pràten.

7. Privacy ja. Heimelijk nee.

Iedereen heeft recht op privacy. Ook in een relatie. Je partner hoeft heus niet àlles te weten. Maar geheimdoenerij of stiekem gedoe is sluipend gif.

8. Niet te zuinig zijn met complimentjes

Maak er een gewoonte van om je partner dagelijks een complimentje te geven.  Niks forceren. Het moet echt zijn en blijven. Laat elkaar voelen dat hij/zij THE BEST is.

 

Illustratie uit ons boek Midlife Kick: www.midlifekick.be