Gisteren vierde Wifty Marianne haar 65ste verjaardag. Vijftien jaar geleden ruilde ze haar stresserende job in voor haar passie. We waren benieuwd naar haar verhaal.
MARIANNE: “Na 27 jaar in het internationale bankwezen vond ik het welletjes en heb ik gekozen om dat te doen wat me altijd al bezielde: beweging en dans. Jaren eerder was ik al in contact gekomen met Alexandertechniek en toen – misschien niet toevallig – kwam ook Nia op mijn pad. Het zijn deze 2 activiteiten die me – nu al bijna 15 jaar – bezielen en die me de voldoening geven die ik in mijn vorige leven miste; werken met de theorie en de praktijk van het bewegen met een lichaam, dat prachtige instrument waarmee wij leven. Ik geef – individueel of in groep – coaching in Alexandertechniek, een methode om je lichaam zo optimaal mogelijk te gebruiken – denk aan een betere houding, het vermijden van gewrichtspijn, rugpijn, of het optimaliseren van sport- en muziekprestaties. Daarnaast geef ik ook wekelijks Nia, een bruisende en dansende work-out, geïnspireerd door verschillende dansvormen, krijgskunsten, yoga én ook Alexandertechniek. Het boeiende aan dit werk is dat ik nog steeds elke dag bijleer: over de prachtige constructie van ons lichaam, over de diversiteit waarmee elk van ons beweegt, maar ook over de intense verstrengeling van onze emoties en ons denken met onze fysieke toestand. Vooral door dit laatste is het werk dat ik doe een vorm van levenscoaching want hoe we leven en hoe we bewegen is zo intens verbonden dat het niet te scheiden is. Werken aan je lichaam is werken aan je levenshouding, letterlijk en figuurlijk. En omgekeerd, hoe je in het leven staat beïnvloedt je manier van bewegen en je fysieke welbevinden.
Mijn raad aan alle vrouwen – jong of oud(er): geef aandacht aan dat je lichaam van je, en aan de impact van je manier van leven, je denken en je emoties op dat prachtige instrument. Zoals ze zeggen in Nia: “the most important relationship you have in life is with your body”. Nia laat je toe uit je dagelijkse beslommeringen te stappen, een moment voor jezelf te hebben en mentaal nergens anders te zijn dan in je dans. Nia is plezier, humor, vrijheid, en dans. Er is een vorm, een choreo, met de vrijheid die te interpreteren zoals jij dat wil en met wat jouw lichaam aankan. Er is zalige muziek, gaande van dance, soul, pop tot wereldmuziek, die je inspireert en meesleept in een ervaring van vreugde. Vreugde om samen te bewegen in een warme groep, met jouw lijf, op jouw manier, met veel vrijheid, plezier en humor.
Ouder worden? Ja, ik vergeet wat meer, ik word wat stijver, artrose is soms een spelbreker, en ik ervaar de klassieke boboo’kes van het ouder worden. Aan de andere kant voel ik me vrijer dan ooit, ik kan mijn zin doen, heb geen rekenschap af te leggen en geniet ervan om me ook op andere vlakken in te zetten in de vorm van vrijwilligerswerk. Dat laatste geeft me ook veel voldoening, want het is belangrijk voor me om me nuttig te maken en mijn skills in te zetten daar waar ze iets kunnen toevoegen. Kortom, in beweging blijven – op welke manier dan ook – dat is mijn levensmotto!”
Cheers Marianne, we komen zeker een keer mee Nia dansen!
Meer weten over Alexandertechniek, deelnemen aan een Nia-dansant of mee Nia dansen met Marianne: BALANS IN LIJF EN LEVEN
Foto: eigendom van Marianne Schenck, gepubliceerd met haar toestemming.