Fotografe Marleen Daniëls (59) is één van de pioniers van de backstagefotografie. Ze liep 30 jaar lang mee achter de schermen met modellen, stylisten, visagisten en ontwerpers – tot de komst van sociale media. Dankzij haar foto’s krijg je alle stadia te zien van de backstage.

De expo Backstage/Frontstage in het modemuseum van Hasselt bestaat uit de analoge fotografie van Marleen Daniëls (59) en bijbehorende silhouetten in een setting die de sfeer oproept van de backstage van toen. Zo werd het decor van de 50ste show van Dries Van Noten – een lange mooi gedekte tafel als catwalk – nagebouwd en loop je door de make-upkamer van de backstage.

Marleen legt het vergankelijke proces van voor en na de modeshows vast waardoor haar werk een belangrijk tijdsdocument wordt.

Zo is er zelfs een foto van het Soedanese model Alek Wek in een witte jurk van Yohji Yamamoto die Daniëls frontstage nooit had kunnen maken omdat het model het defilé nooit heeft mogen lopen.

Of Stella McCartney in de armen van haar vader na haar eerste show. En er zijn beelden van de lente-zomercollectie 2006 van Galliano voor Dior. Er was weinig belangstelling voor omdat hij met onbekende modellen werkte. Ook daar legde Daniëls een jurk vast die nooit op de catwalk zelf raakte.

De foto’s zijn nog maar een tiental jaren oud maar tonen toch al hoe de modewereld snel verandert: de industrie richt zich intussen vooral op digitale toepassingen en sociale media. Modeshows worden live gestreamd, influencers poseren in niet eerder gepresenteerde looks voor streetstyle-fotografen.

Vandaag kan iedereen het leven en werk van modellen en ontwerpers online volgen. De tijdsgeest en visie op modebeleving in deze expo ligt intussen al lang achter ons.

Marleen op fashionunited: “Het waren de wonderjaren toen alles plots mogelijk werd en de modewereld op zijn kop stond: Dirk Van Saene maakte jurken van plastic, Martin Margiela’s modellen droegen poppenjurken en ingenieus geknipte outfits, Ann Demeulemeester zette stoere en tegelijk fragiele dames neer. Mode werd een statement en ik had als jonge fotografe de kans om deel uit te maken van de opmars van de Belgische ontwerpers. Ik fotografeerde shows voor Ann Demeulemeester, Dirk Bikkembergs en Dries Van Noten, later ook voor de jongere generatie, van onder meer Veronique Branquinho, Raf Simons en A.F. Vandevorst.”

Expo Backstage/Frontstage,
tot 17 maart 2019,
Modemuseum Hasselt, Gasthuisstraat 11, 3500 Hasselt.

Beeld: de gedekte tafel als catwalk bij Dries van Noten – toen en in het museum

Marleen Daniëls Backstage/frontstage modemuseum Hasselt

Marleen Daniëls Backstage/frontstage modemuseum Hasselt

 

Beeld @ Marleen Daniëls

Nog meer foto’s @ fashionunited.be