Is het hier heet? Of was dat een opvlieger? Slapeloosheid? Of te laat koffie gedronken? Heb ik een BAD HAIRDAY? Of zijn het mijn hormonen?
Herkenbaar? Kurkdroog haar, haarverlies… de perimenopauze zorgt voor een hormonale achtbaan. Je haar is een van de vele dingen die onder invloed van je hormonen kunnen veranderen tijdens de menopauze. Oestrogeen en progesteron beïnvloeden de groeicycli van je haar, de gezondheid van je hoofdhuid en follikels en de natuurlijke oliën die het haar glad en glanzend houden. Daarom kan je haar dunner en droog worden. We vroegen raad aan een dermatoloog, kapper en voedingsdeskundige.
Dermatoloog LINDA: “Je haar en hoofdhuid voelen kwetsbaarder aan, net zoals je huid droog wordt omdat oestrogeen afneemt, missen je hoofdhuid en je haarlokken ook hydratatie. Een vermindering van oestrogeen resulteert in een verminderde productie van talg (olie), die normaal gesproken de hoofdhuid smeert. Het resultaat is een droge huid en een schilferende hoofdhuid. Een afname van deze hormonen veroorzaakt ook een toename van de productie van androgenen, of een groep mannelijke hormonen. Androgenen doen de haarzakjes krimpen, wat resulteert in haaruitval op het hoofd. In sommige gevallen kunnen deze hormonen er echter voor zorgen dat er meer haar op het gezicht groeit. Dit is de reden waarom sommige vrouwen in de overgang een “perzikdons” in het gezicht en kleine spruitjes van haar op de kin ontwikkelen.

Kapper KATHLEEN: “Misschien merk je dat je haar stugger aanvoelt, of dat het plotseling achteraan krult, en heb je plots twee texturen op één hoofd. Hormonen kunnen de vorm van sommige haarzakjes beïnvloeden en ze veranderen van bijvoorbeeld cirkelvormige follikels die steil haar produceren in ovaalvormige follikels die krullend haar produceren. Het grove, draadachtige gevoel van sommige lokken komt voort uit het ontbreken van natuurlijke oliën. Ik raad mijn klanten een kuur duindoornbesolie aan, dat is een uitstekende voeding van binnenuit die je lokken terug soepel en sterk maakt. Behandel je haar voorzichtig en met liefde, kam of borstel het niet als het nat is, gebruik je vingers om het te ontwarren. Opsteken in een strakke knot of een paardenstaart veroorzaakt extra stress voor het haar en de follikels, en blijf uit de buurt blijven van haardrogers en stijltangen. Als je je haar moet verven, kies dan een volledig natuurlijke haarkleur. Was je haar je altijd een zachte champpo en gebruik een voedende conditioner om je hoofdhuid gezond te houden en je haargroei te bevorderen.

Nutritionist ANNE: “Het eten van een uitgebalanceerd, vetarm dieet is de beste verdediging tegen haaruitval. Zorg ervoor dat je bij elke maaltijd voldoende volle granen, fruit en groenten binnenkrijgt. Het is ook belangrijk om enkelvoudig verzadigde oliën, zoals olijfolie en sesamolie, in uw dieet op te nemen. Het drinken van groene thee en het nemen van vitamine B6 en foliumzuursupplementen kan ook helpen de haargroei te herstellen. Essentiële vetzuren spelen ook een cruciale rol bij het behoud van de gezondheid van het haar. Deze vetzuren zijn te vinden in de volgende voedingsmiddelen: zalm, tonijn, lijnzaad olie, duindoornbesolie, walnoten en amandelen. En nu het zomer wordt, eind deze week halen we temperaturen van 30°, is het belangrijk om een hoed te dragen om je haar te beschermen tegen uitdrogen en breken.” ❤️ #wearewifty
ⓦ  Wifty Tip: voed je huid en haar van binnenuit met duindoornbesolie voedingssupplementen van Membrasin. 🔥
Foto’s: Pexels en Sven Van Roy