In het menocore-artikel in de Cultuur-bijlage van De Standaard (pag. C13) schrijft journaliste Dorien Knockaert over Wifty als 50+-website die een positief verhaal vertelt over menopauze en alles eromheen.

We worden altijd een heel klein beetje blij als er OVER Wifty in de pers wordt gepraat. Gebeurt dat in een van de betere kranten, zoals De Standaard, dan is dat top.

In het artikel staat onze website Wifty als positieve refentiesite voor 50+ vermeld. De bedoeling is om nuancering en tegengas te geven  op MENOCORE, een trending topic dat werd gelanceerd jonge mode-Instagrammers.

Wat is menocore?

Als twintigers willen spreken over mode dan lanceren ze daar voor ’t gemak een bijbehorende hashtag voor. Kwestie van opgepikt te worden door andere pers.

Dit keer zijn ze zot op de modieuze kledingstijl van rijpere vrouwen. Vooral stijlwijf Diane Keaton en haar outfits in de film ‘Something’s gotta give’ krijgen een 10/10.

Wij spreken dat niet tegen. Schitterende film met een schitterende Diane Keaton. Sinds ze voor haar rol in ‘Annie Hall’ een eigen stijl samenstelde (heeft ze onlangs nog gezegd in The Graham Norton Show), blijft ze trouw aan haar herkenbare stijl. Vanaf dan mocht ze steeds eigen stiliste spelen voor haar rollen.

 

De jonge modejournaliste Harling Ross verwijst in de film ‘Something’s gotta give’ naar de outfitjes van Diane “… alsof ze altijd aan zee is.” Haha, toevallig speelt de film zich ook af langs de kustlijn en speelt ‘de zee’ een hele mooie rol op de achtergrond. Dat klopt.

De jonge modejournaliste Harling Ross schrijft op haar site Man Repeller: “Ik wl me tegenwoordig kleden als Diane Keaton. Afwisselend losse beige of witte broek met witte en/of beige coltrui en witte cardigan.”

“Ongelooflijk vijftigplus. Ongelooflijk onweerstaanbaar.”

Harling zag plots overal #menocore in de modewereld. Ze zag wat ze wilde zien natuurlijk, zo nuanceert Dorien Knockaert in het artikel van De Standaard, “Harling negeerde dat in naam van het comfort ook weleens te makkelijke schoenen, XL-fleecetruien en tragische gemakskapsels opduiken. Ze negeerde ook alle verhalen over de fysieke transformatie die rijpere vrouwen ondergaan.”

Harling ziet een ongeforceerd stijlgevoel en een gezonde portie zelfbehoud. Ook dat is menopauze, besloot de jonge Instagrammer en dus lanceerde zij het woord ‘menocore’.

Maaaaaaaaar….

Zodra Knockaert langs haar (bijna-)ervaringsdeskundige collega-redactrices gaat, krijgt ze dit te horen:

  1. een 42-jarige collega krimpt in elkaar als ze van ver ‘menopauze’ hoort en wordt een beetje agressief.
  2. een 52-jarige collega die het m-woord al heeft toegeëigend, wil er niets over weten.
  3. stiliste De Standaard Magazine, Linda Van Waesberge (64), die ook onze Wifty-redactie keer op keer op keer blijft inspireren door haar jeugdige en gedurfde stijl vindt menocore niet bevrijdend genoeg. We citeren: “Ik vind het vreselijk. Voor jonge vrouwen is dat misschien leuk maar als je in de menopauze zit, wil je daar NIET aan herinnerd worden.”

De realiteit van menopauze is meer dan een modetrend …

“Het woord menopauze associeer je vaak in één adem met een reeks kwalen en hindernissen – zelfs als mensen er een positief verhaal over vertellen”… en dan verwijst Knockaert naar Wifty:

Afgelopen najaar gaf de 50+website Wifty in Antwerpen een ‘menopauzefeestje’ dat hip was maar waar ook een hot flash cocktail werd geserveerd – een opvliegersdrankje.

=> Wifty-Redactie: Even meegeven dat dit trouwens het alleréérste Menopauzefeestje ooit was in de Benelux en volgens Google in Europa. Omdat we inderdaad altijd vertrekken vanuit een positieve insteek. Wij brengen Wifties bij elkaar. Met een lach en een traan. Proberen er de humor van in te zien. Je kan maar beter lachen om de vapeurs en kwaaltjes dan zitten kniezen en je gaan opjagen over iets dat bij deze levensfase hoort. Op diezelfde avond lieten we onder meer Cornelia -Nikki- Van Lierop voluit gaan over haar boek ‘Glijmiddel’, over de algemene droogheid. Lachsalvo’s werken bevrijdend. Menopauze is geen ziekte. Maar door de ongemakken beter te begrijpen en erover te spreken, kunnen er oplossingen gevonden worden.

Maar we geven grif toe dat wij het een enorme eer en plezier vinden dat 20-ers zich zo graag laten inspireren door ons – de rijpere vrouwen- en een duik willen nemen in onze kleerkast haha.

Menocore is een modeverschijnsel, (tijdelijk) uitgevonden door 20-ers.

En door al die positieve verhalen en foto’s van knappe eigenzinnige 50+-vrouwen zoals de Wifties, Diane Keaton, Iris Apfel, Kim Cattrall, Sharon Stone, Chris Lomme, Gilde De Bal, Daphne Selfe, Helen Mirren, Sade, Elle Macpherson,….doen wij 40 à 45-plussers anders leren kijken naar het leven na vijftig. Mission accomplished ;-)

(Bron: journaliste Dorien Knockaerts in De Standaard, weekend 5-6 augustus, Cultuur – Blz. C13)

Noteer in je agenda: 18 oktober 2017 voor de tweede editie van een ‘Menopauzefeestje no.2’ in Antwerpen. (Nieuwe gasten, positieve vibes)

Lees ook: ‘Wifties, vrouwen boven de 50 gooien hun stoffige imago weg’  in De Standaard Magazine

Wifty in De Standaard augustus 2017